33

П остановление на Министерски съвет върна размера на минималната работна заплата на 460 лева, какъвто беше определения й размер от 1 януари 2017 година.

През май месец Върховния административен съд отмени увеличението и върна стария размер на МРЗ  - 420 лева. ВАС се произнесе след жалба на четирите големи работодателски организации, според които увеличението не беше съобразено с реалните икономически условия в страната.

Неудобната истина за доходите в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Банкер: За по-високи доходи е нужно насилствено образование и по-малкo държавна роля

Финансовото министерство иска 510 лв. минимална заплата от догодина

С днешния акт на МС се отменя обжалването пред ВАС, като от правителството отчитат, че са предприели необходимите консултации в Тристранния съвет, където още участват синдикатите и работодателите.

"За повишаването на минималната работна заплата от 460 лв. способстват икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличаване броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната", отчитат още от МС.

Размерът на МРЗ изглежда ще остане една от темите на разрив между властта и бизнеса.

В управленската програма на правителството се предвиждат годишни административни увеличения на възнаграждението. Първоначалните обещания на ГЕРБ и ОП са то да стане 510 лева през 2018 година.

Работодателите от своя страна смятат, че годишните увеличения няма да съответстват на оборота им и ще доведат до спад в растежа и съкращения на работници.

Синдикатите са на мнение, че именно ниските нива на заплащане спъват потреблението и икономическото развитие.

Въпреки увеличението на 460 лева, България остава страната в ЕС с най-ниска минимална заплата. Предпоследна е Румъния, където административно определеното минимално възнаграждение е 280 евро.

Високопоставените представители на бизнесът са на мнение, че самото административно определяне на минимално възнаграждение спъва икономиката. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@