Популярни български изпълнители в подкрепа на видео-музикален проект за деца
Източник: netinfo
1

В иктория Величкова и Яна Липованска са основателките на Маргаритка – проект, който създава авторско и висококачествено музикално и 3D видео съдържание на български език за най-малките деца (0-5 години).

С "Маргаритка" учиш и пееш заедно с родителите, гледаш видео, което по забавен и занимателен начин образова, играеш и свириш на музикални площадки навън.

Яна и Вики са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 г., заедно с още 12 стартиращи социални предприемачи, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна програма, която предлага специализирани безплатни обучения и индивидуални консултации. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава възможност на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес план преди да продължат напред в конкурса.

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

Вики е един от най-любимите и популярни изпълнители в България и е позната още като Вики от Мастило. Преди няколко години, след като осъзнава, че в България няма качествено направена детска музика, която да е с модерно звучене и да говори на езика на съвременните деца, Вики решава да направи диск с такава музика. Заедно със съпруга на Яна правят съвременен аранжимент на популярни детски български песнички и ги записват в неговото студио.

И така, вече готови и записани, песничките отлежават няколко години преди да дойде правилният момент да видят бял свят. През това време Яна и Вики стават майки – раждат се дъщерята на Вики – Маргарита - и синът на Яна – Сава.

Грижейки се за Сава, Яна бързо открива че няма качествено видео и аудио съдържание за деца на български език, което да му предложи. Осъзнавайки тази липса на пазара и вземайки предвид своя 10 годишен опит в медийния бизнес, Яна решава, че иска да се занимава със създаване на българско видео съдържание за деца.

Двете с Вики се срещат отново и обединяват идеи. И двете са дейни личност, които са свикнали да правят първата крачка, и да търсят решения. Така през 2016 година създават “Маргаритка”. Кръщават го на дъщерята на Вики, която се ражда в годината на създаването на проекта.

Точно преди Коледните празници миналата година издават компактдиска “Маргаритка”, който дава нов живот на класически детски песни като “Зайченцето бяло”, “Зеленчуци, който не яде“, „Мама ми купи днес“. За изпълнители на песните привличат популярни български изпълнители като Орлин Павлов, Белослава, Графа, Михаела Филева, Любо Киров, Мая Бежанска и други.

Дискът се оказва много успешен и за няколко месеца почти целият първи тираж от него е изкупен. С печалбата от продажбите двете създават първата по рода си музикална площадка в България в парк “Гео Милев” в София.

Площадката дава възможност на всяко дете да се докосне до магията на музиката спонтанно и с интерес и любопитство да развива своите психомоторни способности. За откриването й на 1 юни тази година Яна и Вики организират концерт с всички песни от диска, на който идват 3000 човека. Площадката се превръща бързо и в любимо място за излети на много от детските градини в София. Двете планират изграждането на нови площадки.

Започват да правят и 3D видеа към песничките в компакт диска. Така създават и усмихнатите 3D герои Биби, Мими и Маргаритка. Искат те тримата да бъдат съвременните български герои на децата, с които те да растат. Целта им е "Маргаритка" да се превърне в модерна българска "марка", в която децата да припознават себе си, да намират забавления, информация и да обичат. Знаят, че живеем в технологичен свят, в който децата израстват заедно със съвременните технологии, гледайки 3D съдържание в интернет. Те не намират това за нещо лошо – анимацията забавлява, образова и радва днешните деца. Опитът им показва, че когато е направена качествено, съдържанието провокира въображението на децата, защото те пренасят историята от видеото в реалния си живот и развиват техни истории на база на видяното.

На този етап "Маргаритка" създава изцяло авторски 3D анимирани клипове на песничките от компакт диска. Оказва се, че "Зайченцето Бяло" съществува като произведение от 73 години, но до сега никога никой не му е правил изцяло авторска анимация. Искат да направят и образователни видеа за цифрите, буквите, цветовете, формите и други с идеята децата да научават важните неща първо на майчиния си език, а не на английски.

Опитът и контактите на Вики и Яна им позволяват да развиват “Маргаритка” с голяма скорост и успех. Всеки ден получават съобщения, в които ги питат кога ще има следващ диск с нови произведения, кога ще има нова площадка, кога ще има още видеа. Въпреки, че двете са двигателя на “Маргаритка”, споделят, че, за да се случи той наистина, са необходими подкрепата и усилията на много хора - 3D дизайнери, музиканти, аранжори, редица популярни български изпълнители, които се съгласяват да изпеят по една детска песен. А Сава – синът на Яна – озвучава Биби.

За тях двете целият проект Маргаритка – дискът, видео платформата и музикалните площадки - е един начин за съхранение на детския дух. Вярват, че в простите неща се крие гениалното решение за правилно общуване със съвременните деца и намират отговора в музиката. Тя е прекрасен приятел за децата и дава възможност на всяко семейство да сподели близост и радост, пеейки едни от най-популярните детски песни или свирейки на музикалните инструменти на площадката. “Важно е да намерим път към децата си, чрез новите технологии и да не забравяме, че те са преди всичко деца.” – обобщават Вики и Яна.

Най-трудното в работата им е сблъсъкът с неразбирането на проблема, с който се занимават. Разказват, че много често хората, които още нямат деца, не успяват да разберат защо липсата на качествена българска музика и видео съдържание за деца е проблем. Повечето родители на малки деца обаче много добре разбират какво правят, подкрепят каузата на “Маргаритка” и им благодарят за това, което правят. Едно семейство дори е направило торта за първия рожден ден на детето си, украсена със захарни фигурки на Биби, Мими и Маргаритка. “Това е един от най-емоционалните и удовлетворяващи моменти, който можем да си представим. Ние радваме децата и възрастните, с всичко което правим, и това е най-голямата награда за нас.” – разказват Яна и Вики.

През лятото организират караоке конкурс за детска песен заедно с “Майко мила” – друг участник в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Благодарение на тях Яна и Вики научават за възможността да кандидатстват в конкурса. Разбират, че участието в ПРОМЯНАТА би им донесло необходимата им подкрепа, за да развият “Маргаритка” и кандидатстват. Преминават през първите четири етапа на селекция, за да станат едни от 13-те социални предприемачи, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година. В него се запознават с много интересни хора, които им дават стимул и вяра, че бъдещето в България може да е по-добро. Акселераторът им помага да анализират и дефинират по-добре и социалния проблем, с които се борят.

В Акселератора Яна и Вики ще преминат през общо 8 обучения до средата на ноември. Обученията ще ги подготвят да се явят на интервю с експерти от България и Швеция, които ще определят кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на Reach for Change. Публиката отново ще има шанс да гласува за своя фаворит сред петимата финалисти през януари 2018 г.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите