Тези млади българи ще направят Промяната
Източник: netinfo
54

Д октор по генно инженерство от “Карнеги Мелън” и “Кеймбридж” се връща в родния си град Велико Търново, за да преследва мечтата си - да помага на българите да бъдат по-здрави. Млада математичка с образование в Германия намира за свое признание да направи чрез откривателски игрови подход света на точните науки вдъхновяващ, магичен и интересен за децата в България.

Брат и сестра работят заедно, за да подобрят качеството на живот и предоставяните услуги за всяко дете с езиково-говорни нарушения, а две момичета - юрист и психолог - обединяват усилия, водени от общата цел да направят психичната грижа леснодостъпна и сигурна.

Зад всички тези проекти, организации и фондации стоят хора, българи, с непримирим дух и желание да помогнат на обществото да се развива, приема и живее по-добре в рамките на страната ни.

Представяме ви 4 от 18-те проекта, които участваха тази година в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА и преминаха през тримесечна интензивна обучителна програма за социални предприемачи, наречена Акселератор, в която научиха ценни и полезни съвети как да развият своите идеи.

Забавна математика
Забавна математика е програма за извънкласна дейност за деца от 4 до 8 годишна възраст за развитие на критично мислене, увереност и творчески подход към справяне с различни ситуации.Посредством откривателски игрови подход всяко дете върви, докато направи своя скок и извика поредното „Еврика!“.

Светлана Горанова е един от създателите на “Забавна математика”.Тя завършва Софийската математическа гимназия и превръща математиката в свое призвание и страст. Завършва висшето си образование в Германия и се връща у нас, за да вдъхновява децата да намерят също себе си в точните науки.

- Какво дете беше като малка?
- Креативно!
- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Любопитно!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- О, да! Повярва си!

Проект “Дай Ръка”
Онлайн платформата „Дай ръка“ ще предоставя консултиране, диагностика и терапия на деца с комуникативни нарушения. Платформата ще предлага високопрофесионална подкрепа чрез уеб базирани системи и съвременни методи, достъпни за всички деца, без значение от местоживеенето им.

Марияна и Христо Германови са брат и сестра, които работят заедно, за да подобрят качеството на живот и предоставяните услуги за всяко дете с езиково – говорни нарушения! Марияна е специалист с дългогодишен опит в сферата на комуникативните нарушения, а Христо - програмист във водеща компания за софтуерни разработки.

- Какви деца бяхте като малки?
- Марияна: Той беше много палав и в същото време много умен! Изключително подвижен, което много често водеше до инциденти, свързани с него. Вече в тинейджърска възраст се промени и зае много различна линия в поведението си.
- Христо: Бих казал, че сестра ми е човек, който помня винаги с книга. Влагаше много учене, много упорство и усилия нещата да станат по най-добрия начин. Тя много обичаше да излиза, а аз много обичах да излизам с нея! Ние имаме 7 години разлика, аз съм по-малък, и затова имахме много проблеми един с друг…
- Ако вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Марияна: Щеше да е едно творческо дете, което иска да се развива. Вероятно щеше да има нужда от подкрепа, за да се реализира.
- Христо: Може би доста умно и сложно дете щеше да е, като всяко творческо дете!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- Христо: Много от нещата първоначално бяха на лист хартия - с общи усилия нещата започват да се оформят като завършен продукт, готов за реализиране. Ние сме на този етап - завършихме с плануването и започваме да реализираме.
- Марияна: Първоначалната версия на проекта се промени може би около 3 пъти по време на Акселератора. Изчистихме много въпроси и изградихме една по-дългосрочна стратегия от началната. И въпреки, че много харесвах детето ни в началото, сега го харесвам още повече!

Jaunty
Jaunty е мобилна апликация, която цели да революционизира грижата за психичното здраве на младежите в България. Целта е младите хора да се научат не просто да търсят щастието си, а да го създават с помощта на най-добрите специалисти психолози.

Вяра Савова и Лидия Даутева обединяват усилията си през пролетта на 2016 г., водени от общата цел да направят психичната грижа леснодостъпна и сигурна. Насочват се към работата с младежи, тъй като вярват, че добрата лична грижа за психичното здраве следва да се изгради като навик възможно най-рано.

- Какви деца бяхте като малки?
- Вяра: Аз бях супер срамежлива, едва говорех дори с близките си!
- Лидия: Аз наскоро разбрах, че са ме наричали адвокатката - ужасно! Била съм на всяка манджа - мерудия.
- Ако вашият проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Вяра: От най-чепатите! От тези, на които учителите им се сърдят, но накрая ги харесват много.
- Лидия: Осъзнато!
- Порасна ли това дете по време на Акселератора?
- Вяра: Порасна доста! Ожули си малко коленете, стана отново. Успяха да му откраднат веднъж парите за обяд… но като цяло е добре в момента, самостоятелно е.

ТърновоRUNS
ТърновоRUNS цели да развие здравето на хората в България. Те предлагат свежа и иновативна програма, с над 200 тренировки, йога сесии, походи, семинари и 7000 посещения до този момент. Вярват, че Здравата и позитивна социална среда е възможна!
Работят за изграждането на модерна локация във Велико Търново, която ще даде на хората достъп до безплатни практики, лекции, тренировки, кръжоци, всички те учещи, че ЗДРАВЕТО е ключът.

Калин Василев в основният организатор и създател на идеята за ТърновоRUNS. Той има има докторска степен по генно инженерство от “Карнеги Мелън”, както и специализация в Кеймбридж”, но оставя академичната кариера в чужбина и се връща в България, за да създаде своята мечта - ТърновоRUNS.

- Какво дете беше като малък?
- Много изобретателен! Помня, че всичко разглобявах, разгадавах как работи. Правех си усилватели за китарите, всякакви неща. Олеле, какви лудории съм правил! Направих радиостанция, с която приятелите в квартала си говорехме в система - преди мобилните телефони! Правех и много шеги - веднъж бях взел парче метална руда, тя изглежда малко като злато. Начупих я на парчета и я разхвърлях зад блока. Извиках другите деца и им казах: “Вижте, тук има злато!” И те започнаха да копаят! Два дена съм се смял как копаят да търсят още злато, а то беше желязна руда!
- Ако твоят проект беше дете, какво дете щеше да бъде?
- Много позитивно, определено много цветно, активно, добро и мило! За бели - не сме правили много, но определено си врем носа навсякъде!
- Порасна ли твоето дете по време на Акселератора?
- Определено! Доста неща ми станаха ясни и развих по-добре идеята как да помогна на повече деца! Дадох си ясна сметка колко сериозни и структурирани трябва да бъдат нещата.

Акселераторът на ПРОМЯНАТА е тримесечна интензивна обучителна програма, която се провежда за втора поредна година като част от ПРОМЯНАТА, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира съвместно с фондация "Промяната", част от Reach for Change. Акселераторът е част от процеса на селекция и дава възможност на участниците да подобрят проектите си преди да продължат в конкурса. Той предлага специализирани обучения за социални предприемачи.

Кандидатите, преминали през Акселератора, продължават в следващият етап на конкурса през ноември, когато чрез онлайн гласуване публиката ще има възможност да избере трите проекта финалисти, които ще получат финансиране, медийно внимание, менторска подкрепа, обучения и достъп до международната мрежа на ПРОМЯНАТА през 2017 г.

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 минута

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 41 минути

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 2 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 2 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 3 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента