София - град на младите, активните и иновативните
Източник: netinfo
4

М ихаела Иванова и Ботьо Ботев са двама млади общински съветници в Столична община, автори на Стратегията за младите хора на Столична община. Михаела е социолог по образование и магистър по европейски проекти. Споделя, че нейната мисия е да работи за и с младите хора за развитие възможностите за развитие и реализация в София. Ботьо е юрист. За него са важни правилата и отговорното отношение към града.

За целите и визията на стратегията, за тяхната мотивация да я създадат и защо според тях е важно да се насърчава младежкото предприемачество - в социалната и бизнес сферата, те разказват в следващото интервю.

- Разкажете повече за Стратегията за младите хора на Столична община и каква беше вашата мотивация да я направите?

- Като млади и активни хора в момента, в който встъпихме в длъжност като общински съветници, започнахме да мислим каква би била темата, която най-много би ни прилягала и как бихме могли да помогнем на повече хора. Да оставим нещо след себе си. Спряхме се на политиките, свързани с младите хора. Решихме да изготвим Стратегията “София – град на младите и активните”. В процеса на изготвяне на Стратегията допълнителен стимул за работа ни даваше постоянният диалог с младежките и студентски организации, техните идеи и предложения – много от които станаха и част от документа. Така вече имаме общата рамка на прилагането на политиките, свързани с младежта. Водещи цели в Стартегията са осигуряването на възможности за пълноценно и активно участие на младите хора в обществения живот, подобряване на достъпа до информация чрез използване на новите технологии, както и стимулиране на младежката активност, образование, доброволчество и развитие.

- Според вас и проучванията на Столична община какви са основните проблеми на младите хора в София?

- Младите хора имат нужда от условия за развитие. Затова приоритет е образователната инфраструктура и стимулирането на неформалното образование – пример за това е Академията за социално предприемачество.

Друг аспект е и достъпът до информация. В днешно време морето от информация е огромно. Въпросът е в намирането и прилагането й. Ето защо създадохме нов сайт на Общинската агенция за приватизация и инвестиции, който да предоставя лесно информация и консултации и да е в подкрепа на младите хора до 29 годишна възраст и тези, които искат да създават свой бизнес.

- Каква е вашата визия за развитието на младите хора и какви са конкретните стъпки, които Столична община ще предприеме, за да я осъществи?

- Визията ни е свързана с утвърждаването на София като град на младите, активните и иновативните. Със своята активност заедно да развиваме града си.

Първата ни стъпка беше да изготвим Стратегията, която беше приета с ясно разписан план за действие. Част от него е да се сформира Младежки консултативен съвет, в който да намерят представителство младежките организации, студентските и ученически съвети на територията на София. По него работим много активно и сме на финалната права.

В същото време Столична община, както и общинските дружества, предоставят възможност за стажове по структурните направления.

- Един от основните приоритети на Стратегията е младежкото предприемачество. Защо за вас то е важно?

- Важно е да стимулираме предприемчивостта у младите хора и предприемаческия дух във всичките му аспекти. Пример за това е работата по изготвянето на методическите насоки за разработване на дългосрочна Визия за развитие на София. Екипът, който беше в основата на този процес, включваше млади хора, студенти, архитекти, социолози, урбанисти и много други интересуващи се от темата. За да не затваряме разговора само в екипите, използвахме информационните и комуникационни технологии, с цел темата да бъде максимално отворена и да достигнем до повече хора.

София е основен административен, индустриален и транспортен център на страната. Градът е притегателен център за младите хора със своите училища и университети, с развиваща се икономика и отвореност към света. През последните години София предлага на младите хора все повече възможности не само за добро образование, но и за реализация и кариерно развитие, особено в сферата на инженерните и компютърни специалности. Това, заедно с добрите условия за бизнес и развитата инфраструктура, привличат както големите фирми, така и създават среда за иновативни стартиращи компании. 

- А какво мислите за социалното предприемачество?

- Това е различен начин на икономическа активност, която преплита находчивостта на бизнеса със социална мисия.

Благодарение на усилената ни работа с Фондация „Заслушай се“ Столична община е първата институция в страната, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на общината.

За първи път в страната, организация предоставя видео жестов превод за глухите хора, ползващи жестов език като основно средство за комуникация.Насърчаването на достъпа до обществени услуги за хората с увреден слух, позиционира София по-категорично в семейството на европейските столици, които внедряват модерни и иновативни практики, целящи осигуряването на равенство на всички свои граждани. И това е възможно благодарение на социални предприемачи като “Заслушай се”.

- Защо Програма Европа на СО реши да подкрепи Академия за социални предприемачи?

- Столична община е доказала, че подкрепя подобни инициативи. Знаете за Академията за мениджмънт в културата. Програмата цели да обогати знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации. Програма Европа подкрепя и Академията за социални предприемачи. Една инициатива, която дава възможност на социалните предприемачи да предадат опит, а други да придобият нови знания и умения в сферата. Два от практическите казуси, по които ще работят участниците в Академията, са сързани с професионално ориентиране на младежи и със здравословен иактивен начин на живот - а това са едно от основните цели на нашата Стратегия за младите хора.

Академия за социални предприемачи е интензивно практическо обучение за млади хора с желание за развитие в сферата на социалното предприемачество. Академията събира на едно място 60 активни личности с идеи и предлага работа по конкретни казуси, достъп до международна бизнес и социална методология, възможност за обмяна на опит от бизнес и социални ментори, гост-говорители и обучители в сферата на социалното предприемачество.

Кандидатсвай до 21 май на www.se-academy.bg, за да спечелиш място в Академията и една от 30 стипендии от 50% с финансовата подкрепа на Програма Европа към Столична община.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер