Скандалите подкопават доверието в ГЕРБ
Вътрешният министър Цветан Цветанов   
Източник: БГНЕС
291

Най-силен отпечатък върху образа и доверието към ГЕРБ през последните месеци на 2010 г. оставят поредицата от скандали, свързани пряко или косвено с лица от управляващата партия, сочи социологическо изследване на "Алфа Рисърч".

В резултат, за първи път откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов.

Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 4–12 декември 2010г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна. Своеобразната

класация на антисъбитията, оказали най-негативно влияние върху общественото мнение,

се води от групата на 16-те депутати, които напуснаха гласуването в Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони. Отрицателният отзвук от медийния експеримент е огромен и достига до 70% от българите.

На второ място, с 67% се нарежда сагата около бившия директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева. На трето, с 51%, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов.

43% поставят в групата на рушащите доверието към управляващите скандали скъпоструващото пътуване на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура. Формира се втора ос от

негативни обществени реакции около управлението на парите за здраве,

което предизвика бурни дебати и протести. 55% оценяват отрицателно решението на правителството да прехвърли част от резерва на Здравната каса към националния бюджет, 46% се солидаризират с лекарските протести.

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие.

Подписаните споразумения с Русия за строежа на Южен поток и на АЕЦ Белене предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. В резултат от активизацията и динамиката на обществените нагласи настъпват съществени промени в оценката за ключови министри от кабинета Борисов.

С ръст от 11% Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие

(измерен като разлика между положителните и отрицателните оценки за дейността му) и през декември за първи път Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите.

Въпреки че вътрешният министър, за когото вчера премиерът заяви, че ще му приляга да бъде президент, продължава да бъде най-харесваният представител на кабинета, критичните настроения към него нарастват.

Сумарно той бележи спад от 12% в личния си индекс на доверие, и с тези стойности заема второто място. Разместване е налице и при третото и четвъртото място.

Скандалите около Калина Илиева костват на Мирослав Найденов 5% спад и така той остава на статистически значима дистанция след външния министър Николай Младенов. Външният министър продължава тенденцията от предишните месеци на ръст в позитивните оценки за дейността си.

За силата, с която отекват скандалите по българските политически върхове говори и

сривът в доверието към културния министър Вежди Рашидов.

Негативните оценки за дейността му достигат 19%, което е рядкост за културен министър, а индексът му на доверие спада с почти 8%.

Проблемите около финансирането на университетите и БАН носят негативи и на министър Сергей Игнатов (спад от 7%). В месеците обаче, когато се дебатираше и приемаше бюджета за 2011г., най-големите негативи се концентрират във фигурата на финансовия министър Симеон Данков.

Освен Росен Плевнелиев и Николай Младенов, третият министър с позитивна тенденция е Трайчо Трайков, на когото симпатизира значителна част от бизнеса и висококвалифицираните служители от големите градски центрове.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството. Започналото през юни обръщане на положителните и отрицателните оценки за дейността на кабинета се засилва. През декември негативните мнения (39%) вече значително преобладават над позитивните (24%).

Освен това за първи път резервът от пасивни поддръжници на управлението достига по-ниски стойности от тези на критиците на правителството. Динамиката в позициите на тази голяма група хора, която мени мнението си в зависимост от доминиращите в обществото настроения, е особено симптоматична за промяната в социалния климат и това трябва да се приема като сериозен сигнал за управлението.

Макар по-слабо изразена, аналогична е тенденцията и при министър-председателя. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни).

Интересното тук, също както и при правителството е, че мобилните, изчакващи избиратели, които доскоро не изразяваха ясно определено мнение, започват да преминават в групата на критиците на премиера. Измерена в проценти, негативната динамика в отношението към министри, кабинет и премиер не е особено голяма. Тя се движи между 5 и 9%, като най-голяма е амплитудата в оценките за отделните министри.

Много по-съществена е качествената промяна във възприятията за управляващите и управлението. От доминиращо позитивна тя започва да преминава в критична. В равносметката за управлението на ГЕРБ до този момент е налице същият малък, но симптоматичен обрат – 46% доволни, срещу 51% недоволни.

Честата промяна в позициите и скандалите от последните месеци в редица сфери ерозират в най-голяма степен доверието към кабинета. От своя страна, липсата на убедителна морална алтернатива, удържа подкрепата за управлението в достатъчно високи граници. Симптоматично е, че една от най-активните политически фигури през периода,

президентът Георги Първанов, продължава да губи обществена подкрепа

и ножицата между доверие и недоверие плътно се затваря (32% положителни оценки, срещу 31% отрицателни). Ръстът на негативните мнения идва отчасти и от левите избиратели, като реакция на формирането на конкурентния на БСП политически проект АБВ.

Протичащата поляризация на нагласите сериозно променя обществената атмосфера, в която ще се развиват политическите процеси през изборната 2011 г. Променя я като среда, в която нараства чуваемостта към по-голяма палитра от критични позиции. Променя я и като ориентир за формиране мненията на мълчаливото мнозинство от гражданите, несимпатизиращи на определена политически сила, но определящи в голяма степен равнището на подкрепа за дадено управление.

Доколкото основната промяна, която изследването регистрира е в мненията и позициите на мобилните избиратели, а те обикновено избират своя фаворит непосредствено преди изборите, съществени размествания в електоралната картина на този етап не се наблюдават.

ГЕРБ запазва преднина пред политическите си опоненти с 27%

БСП излиза от най-дълбоката си криза и леко подобрява позициите си (15,2%), но все още остава на значима дистанция от ГЕРБ. ДПС пази електоралното си ядро от около 5%.

Устойчиви остават позициите и на Синята коалиция (4,4%). Към момента Атака е овладяла спада, който претърпя през предишните месеци и печели 3% електорална подкрепа.

Като цяло, динамиката на обществените нагласи през 2010 г. сочи, че през 2011 пред управляващите се очертават две основни предизвикателства – съхраняване на започналия да ерозира морален кредит на доверие и преодоляване на негативните икономически тенденции.

В края на 2010 г. оценките както за икономическото състояние на страната и на домакинствата остават почти същите както в края на 2009г.

Едва 10% са на мнение, че икономическият климат се подобрява,

42% смятат, че остава същият, а според 48% ситуацията се влошава. Почти еднакво критични са както хората с ниски доходи, пенсионерите и заетите в частния бизнес, така и хората на ръководни позиции и частните предприемачи. Подобни са оценките и за личния материален стандарт. Интересното тук е, че в личен план оценките са малко по-позитивни, отколкото на равнище страна.

В удържането на материалния стандарт на домакинствата своя принос имат и заделените в предишни години средства. Изследванията на "Алфа Рисърч" показват, че към момента 28% от българите имат някакви спестявания.

Над половината от тях обаче (16%) са теглили от своите спестявания през последните месеци. Най-често причината е била недостиг на средства за покриване на разходите си (11%), докато само 5% са теглили от спестяванията си, защото в този период са имали възможност да правят изгодни покупки. Постепенното намаляване на индивидуалния резерв, както и затрудненията при тегленето на кредити, също ще влияят върху равнището на жизнения стандарт през следващата година.

Традиционно в края на всяка година оптимизмът за близкото бъдеще се възражда. Малко над една трета са оптимистите, срещу 24-27% песимисти. Най-значителен обаче остава делът (42%) на хората, които не виждат признаци на съществена промяна през следващата година.

Като се имат предвид запазващото се ниско равнище на доходите на българските граждани (по данни на "Евростат" те са едва 40% от средното за ЕС, измерено по критерия стандарт на покупателна сила), спадът на чуждите инвестиции и на потреблението, евентуално разминаване между очаквания и реалност може да катализира недоволство и напрежение в най-засегнатите социални групи.

Обратното, предвижданото от управляващите икономическото оживление, нарастването на заетостта и доходите на населението след две тежки икономически години може да даде тласък на социалния оптимизъм. Както във всички европейски страни, така и у нас, икономическите процеси ще имат решаващ дял върху динамиката на политическата ситуация.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 291
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

291 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Сладко изкушение: Торта Дакоаз с горски плодове

Любопитно Преди 2 часа

Вижте как да я приготвите

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Хиляди руснаци почетоха паметта на Борис Немцов

Свят Преди 3 часа

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Кой е Орлин Павлов: кадифеният глас на българската поп музика

Любопитно Преди 4 часа

От няколко години Орлин Павлов е щастливо обвързан

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

"Фейсбук" плаща 650 млн. долара по извънсъдебно споразумение

Свят Преди 4 часа

Това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Майка хвърли децата си от четвъртия етаж, за да ги спаси

Свят Преди 5 часа

Огънят избухнал пред входната врата и попречил на семейството да избяга

Случай на южноафриканския коронавирус в Словения

Случай на южноафриканския коронавирус в Словения

Теми в развитие Преди 6 часа

Пациентът е лекар от град Марибор

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

ГЕРБ със сигнал за купуване на гласове

България Преди 7 часа

ГЕРБ-Баните пусна жалба до ОИК

Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес

Проф. Габровски: Антиваксърство е бизнес

Теми в развитие Преди 7 часа

Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа

Италия разследва оферта за руски ваксини от България

Италия разследва оферта за руски ваксини от България

Теми в развитие Преди 8 часа

Предложението било за доставка на 50 милиона дози срещу ковид-19

Mинистърът: Без прокурор, разследващ главния, ще има последствия

Mинистърът: Без прокурор, разследващ главния, ще има последствия

България Преди 9 часа

България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки

Хасково

Кола падна след сблъсък в коритото на Хасковска река

България Преди 9 часа

Шофьорът и пътникът в колата - баща и син, са откарани в местната болница без опасност за живота

Изненадващи факти за света, които сигурно не знаете

Изненадващи факти за света, които сигурно не знаете

Любопитно Преди 10 часа

Науката не спира да изследва света и винаги е готова да ни изненада със своите неочаквани открития

Николай Дойнов

"Здравей, България" на 3 март с честванията от цялата страна

Любопитно Преди 10 часа

Предаването ще предложи на зрителите интересна програма с акцентите от националния празник

Огромен айсберг се откъсна от Антарктика

Огромен айсберг се откъсна от Антарктика

Свят Преди 11 часа

Айсберг с големината на Париж или Лондон с предградията се откъсна от Антарктика, недалече от британска изследователска станция

Дете на 5 г. погълна сода каустик, с опасност за живота е

Дете на 5 г. погълна сода каустик, с опасност за живота е

България Преди 12 часа

Момиченцето е погълнато неустановено количество сода каустик (натриева основа)

Завладяващият романтичен сериал „Изпитанията на живота“ с премиера по NOVA

Завладяващият романтичен сериал „Изпитанията на живота“ с премиера по NOVA

Любопитно Преди 12 часа

Епизодите на вълнуващата поредица започват на 1 март от 13.30 ч.