322
Оъ ъжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение на 55-годишния шофьор на микробуса, премазал и убил 19-годишния Ангел Петров в село Катуница.

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение на С.Й. за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС по чл.342, ал.3 от НК.

Възможната присъда е от 10 до 20 години затвор, но и повече, ако обвинението бъде променено в "умишлено убийство".

С постановление на наблюдаващия прокурор 55-годишният мъж е задържан за 72 часа и е внесено искане за налагане на най-строгата мярка „задържане под стража".

Шофьорът е бил задържан в 23 ч. на влизане от Турция в България. Преди това той си е комуникирал с близките и е споменал, че се прибира. По този начин е станало възможно задържането му.

Повдигнати са обвинения и срещу други двама мъже, участници в инцидента с автомобилите.

Това каза на пресконференцията в Пловдив главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев.

Днес Асеновградският районен съд осъди петима от 28-те задържани и обвинени по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в Катуница.

На четирима е наложена глоба от 300 лв., а един е осъден на 3 дни „лишаване от свобода" в полицейски арест.

След обяд днес хиляди жители на Катуница се стекоха в гробищния парк, за да отдадат

"последно сбогом" на прегазения 19-годишен Ангел Петров.

По време на погребалната церемония припадна още едно дете, около 16-годишно момиче, съседка на загиналия. Линейката, която съпровождаше шествието, оказа бърза помощ.

Било е решено погребението да започне в по-ранен час, с цел да се избегне участие на прииждащите в знак на солидарност с жертвите рокери. И журналистите бяха нежелани.

В селото привечер беше спокойно, по-късно около стотина души се събраха пред една от изгорените къщи на Рашков и запалиха оцелялата будка на охранителя. После протестът продължи с мълчаливо бдение със запалени свещи.

Стотици хора се включиха в протестно шествие, което тръгна от паметника на Съединението в Пловдив.

Служители на полицията и жандармерията охраняваха района на джамията. Засилени мерки за сигурност имаше в целия град. Охранявни бяха подстъпите към кварталите, населени с роми - и в Аджисан махала и Столипиново.

В Столипиново следобед е горяла постройка, в която преди време се е помещавал клуб на ДПС. Засилена полицейска охрана има на изходите на квартала.

Полицейски патрули има на входовете на селата Ягодово и Катуница. Проверяват се документите на всички преминаващи автомобили.

13 души във Варна бяха задържани за участие в сблъсък с роми.

Мълчаливо протестно шествие от НДК до Народното събрание имаше и в София, организирано по социалните мрежи в интернет.

Десетки граждани се събраха пред административната сграда на НДК, където се помещава Би Ти Ви и обвиниха медията в обслужване на цигански и турски интереси. Близо 50 полицаи бързо дойдоха, за да охраняват телевизията.

Протестиращите поискаха среща с журналистката Миролюба Бенатова, както и официално извинение от телевизията заради невярно интерпретиране на събитията в Катуница.

Хората бяха враждебно настроени към журналистите изобщо и скандираха "За България!", "Свобода или смърт!", "Стига цигания, искаме възмездие!", "Всеки ден ще е така до победата!".

Късно вечерта ръководството на телевизията излезе с декларация, в която защити правото на своите журналисти да бъдат обективни и да представят всички гледни точки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@