С микрофон и пагон
Радосвет Радев   
Източник: Капитал
0
Нч че сме привърженици на конспиративните теории, но след отварянето на досиетата на журналистите от електронните медии повдигнахме десните си вежди - агенти или кадрови служители на Държавна сигурност се оказват прекалено много хора от ключови радиостанции и телевизии.

За досиетата на медийни собственици и журналисти в професионалните среди отдавна се разказват легенди. Тази седмица някои от тях се оказаха очакван факт, а други напълно изненадаха колегите им (от медиите, не от Държавна сигурност).

Комисията по досиетата разкри общо 101 агенти на бившите служби, които работят в частните електронни медии. Проверени  са били 2366 души от 273 медии, като всъщност картината на агентурната зависимост не е съвсем пълна.

Поправка в закона, наложена от предишния парламент, ограничава проверката само за хора, работещи в медиите (или имащи участие в тях) след 2006 г., но не и в периода преди това.По закон на проверка подлежат собственици, директори, заместник-директори, главни редактори, заместник главни редактори, членове на редакционни съвети, политически коментатори, водещи на предавания, водещи на рубрики.

В края на миналата година комисията по досиетата обяви 43 сътрудници на ДС, работили на ръководни постове в БНТ след 1989 г., 66 агенти в БНР и 20 в БТА. Тогава обаче бяха проверени само хора на ръководни постове на тези медии.

Табло на отличника

Изпълнителният директор и създател на "Дарик радио" Радосвет Радев, собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов, създателят на BBT Петър Манджуков, създателите на няколко радиа, сред които на радио FM+ Константин Тилев и Петър Пунчев, медийният консултант и рекламен собственик Красимир Гергов. Това са някои от сътрудниците на бившата ДС в електронните медии, обявени от комисията.

Собственикът на "Дарик" - първото частно радио с новини и коментарни предавания Радосвет Радев е регистриран през август 1988 г. като нещатен агент Карак в шесто управление на ДС отделение пет, отдел едно, или с други думи, в отдела на шесто "за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност по линия на художествената и творческа интелигенция в средствата за масова информация", показа справка в архивите на комисията.

Към картона на Радев е запазен документ с гриф "Строго секретно" от юли 1990 г., адресиран до началника на служба "Информация и архив" (отдел трети на МВР) със следния текст: "Моля нареждането ви да бъдат заличени от всички картотеки на МВР данните за следните агенти, които са били на ръководство в отделение 5, отдел 1, при бившето шесто управление на ДС... (изредени са 63 агентурни имена, сред които и Карак - бел.ред.) ...

Посочените по-горе агенти са носители на оперативна информация с особена важност, част от тях са изпълнявали и задачи и зад граница. Регистрационните бланки и материалите в делата им са унищожени по установения ред."

"За мен простата истина е неуспешен опит за вербовка. Казах им, че не ставам за агент, защото съм карък, а те са ме записали под такъв псевдоним. Учудвам се, че не извадиха това досие 20 години, за да спрат "Дарик радио", коментира пред "Дневник" Радев.

Петър Манджуков, доскорошен собственик на ВВТ и преди време издател на "Дума", е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Той е вербуван през 1978 г. под псевдоним Омуртаг, когато става ясно, че заминава на работа в Алжир.

Освен под псевдонима Омуртаг е работил и като Пампоров. Самият той вербува чужди граждани и дори е награждаван с медал за "Заслуги за сигурността и обществения ред". Осъществявал е и икономически шпионаж, като в сведенията му има чертежи и схеми.

Първоначално работи безвъзмездно, но по-късно, от януари 1986 г., за инициативност и оперативно майсторство му отпускат месечно възнаграждение от 50 долара.

В списъка на сътрудниците на комунистическите служби попада и бизнесменът Красимир Гергов. Той е проверен като собственик в "Кантус фирмус" АД заради "Класик ФМ радио" АД.

Гергов е една от най-противоречивите и влиятелни фигури в българския рекламен и медиен пазар. Собственик е в рекламни агенции и консултант (не без влияние върху публицистиката) на първата частна национална телевизия Би Ти Ви, както и на TV2, която беше продадена на СМЕ и неотдавна преименувана на PRO.BG.

В новините на Би Ти Ви името на Гергов не беше споменато в репортажа за отварянето на досиетата. Той има, макар и непряко, инвестиции и в печатни медии.
(Само по себе си заставането "от двете страни" е силно изкривяващо за пазара и по тази причина в законодателството има опит да бъде избегнато - явно неуспешен).

При предишна проверка в края на ноември 2008 г. на работилите в държавните медии на ръководни позиции стана ясно, че генералният директор на PRO.BG Огнян Димов също е бил агент на ДС.

Димов е същият директор на рекламата в БНТ от средата на 90-те години, когато Гергов се превърна в основен маркетмейкър на телевизионна реклама, благодарение на няколко силно неизгодни за общесвената медиа договори.

Така или иначе данните съхранени в личното кадрово дело на Гергов са любопитни, но в него няма информация каква работа точно е извършвал. Той е бил щатен служител на Управление за безопасност и охрана (УБО, Пето управление на ДС) от 1985 г., когато е назначен като разузнавач.

В досието му се посочва, че "данните от психологическото му изследване са благоприятни за работа в УБО". Красимир Гергов отказа коментар за "Капитал".

Във "Въпросник за кадрите" към досието си тогава Гергов пише: "Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изискват от постъпилите - талант и творчество за борба с рушителите  на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочиха собствените ми възгледи за нея."

В документа Гергов е описан като постови офицер първа група. Като разузнавач в отдел първи на 5-то управление на ДС е получавал "заплата за длъжност 205 лева и звание лейтенант, считано от 1.01.1986 г.", пише в официалния документ.

Собственикът на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов е вербуван като агент на Трeто управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1988 г. под псевдоним Завадски.

Красимир Узунов каза, че е завършил военно училище и логично е работил във ВКР, а не е бил милиционер. Сега се занимава с новините :)

Петър Пунчев и Константин Тилев, създатели на музикалните радиостанции "ФМ+", "Мила ФМ", "Орфей медиа ФМ" и други, също са обявени за агенти.

Пунчев е бил щатен служител на Разузнавателното управлeние на Генералния щаб на армията от 1980 г., а през 1986 г. е вербуван от доскорошния директор на ДАНС Петко Сертов, който по това време е бил опeративен работник във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) като агент Троянски.

Тилев е бил агент на Шесто управление и секретен сътрудник на ПГУ под псевдоним Първан. И двамата не бяха открити за коментар.

Създателят на телевизия "7 дни" и собственик на няколко кабелни телевизии като "Вяра ТВ", "Джипси ТВ" и др. Георги Агафонов (впрочем собственик на фалиралата навремето банка "Славяни") пък е бил агент Здравков.

Сред сътрудниците на комунистическите служби са също музикалният редактор Тома Спространов, водещият на БНР Виктор Ангелоев, водещият на предаване по БНТ Владимир Береану, както и друг водещ по националната телевизия - Владко Мурдаров.

Покрай проверката излизат и имената на двама от собствениците на "Еврофутбол" ООД. Веселин Райков Ранков е бил вербуван за две години в началото на 70-те години като секретен сътрудник на ДС и ПГУ, а Стефан Найденов Найденов е бил агент на СГУ на МВР-ДС-II-VI, вербуван през 1980 г.

Да строим живота нов

Пред медиите председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира, че "като цяло изненадата е, че се запазва традицията водещи имена в началото на демократичния преход да са били съпричастни към бившите служби на ДС". Той допълва, че комисията "обявява всички, независимо дали това лице продължава активната си дейност след 1989 г."

"След изваждането на тези досиета става ясно, че хората, които са разполагали с много информация, имали са безотчетни пари, са имали също така и възможността да участват и в създаването на медии", коментира за "Капитал" юристът във фондация "Достъп до информация Александър Кашъмов.

Според него "разкриването на досиетата е важно, защото дава възможност на гражданите в една свободна държава да надникнат зад вратите на една тежка структура като ДС и да разберат какво се е случвало там, защото чак когато разберат важни детайли от миналото си, могат да правят информирани избори за бъдещето си.

Това, което става, е добро и важно за страна с минало като нашето. Хората трябва да знаят какво и как е ставало, защото най-важното, което движи медиите, е достоверността на информацията и когато има съмнения в нея, е лошо и дори разрушително за дадената медия", категоричен е Кашъмов.

Медийният експерт Георги Лозанов е на мнение, че "тези хора продължават да бъдат на възлови места в цялата публична схема, което означава, че ДС се е трансформирала успешно. Очевидно сътрудниците са на такива места, че могат да повеждат дебата за отваряне на досиетата в избрана от тях посока, а не е вярна тезата, че това вече не е актуална тема", коментира Лозанов пред "Дневник".

В историята с досиетата в медиите има един сигурен проблем - двойственият живот на ключови фигури в него. Едва ли съществува някакъв мащабен план на ДС за инфектиране на публичността, а въпросът за морала на хората с досиета е индивидуален и личен.

Проблемът е в двойното дъно на голяма част от медиите. Съществена част от тези, които преди са се представяли за журналисти, а всъщност са агенти, днес пак само се представят за журналисти, а всъщност са имитация.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 22 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 49 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии