Протестиращите блокираха жп гарите и главен път Е-79
София   
Източник: БГНЕС
443

На много места в страната участниците в днешния национален протест срещу монополите решиха да блокират централните жп гари в знак на подкрепа срещу приватизацията на БДЖ.

Край Благоевград пък недоволните граждани спряха движението по главен път Е-79.

В София протестът започна в три точки - пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, на Орлов мост и пред Съдебната палата, след което лъчовете се сляха и се събраха пред Президентството.

Оттам протестиращите над 1000 души се оправиха към Централна гара. По пътя си те блокираха движението по бул. "Мария Луиза".

На Централна гара някои демонстранти слязоха на релсите и блокираха за малко движението. Те скандираха: "Победа!", "Връщаме си БДЖ!", "Мафия!" и "БДЖ не се продава, нито подарява!".

Недоволните призоваваха и пристигащите, и заминаващите от Централната гара да се присъединят към тях, тъй като протестът защитава интересите на всички български граждани.

По-рано през деня, пред Президентството, протестиращите обявиха нови искания - президентът да назначи независимо правителство, което да направи проверка на работата на всички правителства досега и да има осъдени. Освен това според тях в обкръжението на президента Росен Плевнелиев има олигарси и той трябва да се освободи от тях, ако иска да остане на поста.

Те поискаха и оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Остават и предишните им искания. Продължаваме да се борим с монополите и продължаваме да искаме промени в Изборния кодекс, заяви Янко Петров, един от представителите на протестиращите. Искаме да видим управляващите до колко ще имат морал и до колко ще изчистят своите редици, аз лично не им вярвам, каза още той.

Участниците в шествието свирят със свирки, носят български знамена и плакати с надписи: "23 години мафия от наши предатели и чужди "доброжелатели"; "23 години стига зимен сън, мафията вън".

Във Варна близо 5000 протестиращи блокираха за около два часа по обяд линиите на жп гарата.

Общо четири влака не успяха да потеглят навреме.

Със закъснение ще тръгне влака за Добрич, който по разписание потегля в 12,40 ч. Освен него от гарата не успяха да потеглят по разписание влаковите композиции за София в 13,35 ч., за Шумен в 13,45 ч. и за Карнобат в 14,15 ч.

Заради протеста други три влака не са могли да пристигнат навреме на гарата във Варна.

Началото на протеста бе дадено пред сградата на общината.

Оттам, предвождано от рокери и кукери, шествието тръгна по варненските улици в посока до гарата. По пътя те блокираха движението на Аспарухов мост и се спряха пред сградата на "Енерго про".

Недоволните граждани скандираха "Мафия", "Искаме си БДЖ" и "ТИМ – вън!".

Те носеха десетки плакати против ТИМ и монополите в България.

В началото на протеста пред общината "Фокус" съобщи, че видимо протестиращите са се разделили на две групи. Едната се е събрала пред купчината камъни, поставена в памет на Пламен Горанов, а другата е пред паметника на Сръбско-българската война.бДвете групи се обвиняват взаимно в липса на легитимност и за това кой е водач на протестите в града.

Днес е 29-ия ден от протестите във Варна.

Малко преди протеста на пресконференция група граждани заявиха, че искането на оставката на Общинския съвет във Варна от т.нар. Обществен съвет е лишено от всякаква логика.

За функционирането на общината са необходими решения на Общинския съвет и няма как тя да работи без него, каза Христо Димитров. Той постави въпроса готов ли е Общественият съвет да поеме отговорността за безредието и беззаконието при оставка на Общинския съвет.

Според Красимир Жейнов опитът за сваляне на Общинския съвет е опит за дестабилизация на града. Той заяви, че е подготвил жалба и ще съди представителя на Обществения съвет Кънчо Бонев, който при внасянето на искането за оставка на Общинския съвет в общината е приложил подписи от присъствен списък.

Протестиращи срещу монополите

блокираха движението по главен път Е-79

в района на разклона от Благоевград за столицата след 12,30 ч., а после продължиха да се движат по шосето най-напред в посока София, а след това в посока Кулата. (Вж. видео)

Шествието, в което се включиха около 150-200 граждани, тръгна от площад "Георги Измирлиев" и продължи по ул. "Иван Михайлов". Близо до Югозападния университет "Неофит Рилски" и кв. Запад колоната бе спряна от полицейски кордон.

Стигна се до леки стълкновения, но без някой да пострада.

След като не можаха да пробият полицейския кордон, участниците в протеста тръгнаха по друг маршрут, пресякоха железопътната линия и излязоха на главен път Е-79. Тук отново ги очакваха униформени. Между тях и протестиращите нямаше сблъсъци, но движението бе блокирано за кратко. След това протестиращите се отправиха по шосето в южна посока.

Част от тях поискаха оставката на местното ръководство на МВР.

Комисар Георги Костов, директор на ОД на МВР, каза за БТА, че задържани протестиращи няма, няма и пострадали хора, както между участниците в протеста, така и между полицаите.

Протестно шествие блокира и пътя от Добрич към Варна. Граждани спряха с жива верига движението на превозни средства за петнайсетина минути, скандирайки "Спрете да крадете" и "България не е бедна, нея я ограбват". Близо час движението беше затруднено, тъй като беше отбито от полицията в едното платно.

Протестиращите пяха националния химн и развяваха трикольора. Шествието тръгна от центъра на Добрич с портрет на Левски и плакат със снимката на самозапалилия се Пламен Горанов с надпис "Мафията убива България".

То премина край сградата на общината, където скандиращите поискаха оставката на кмета Детелина Николова заради новата, увеличена такса "смет". Гражданите поискаха да бъде намалена и цената на водата. В Добрич започна обществена

кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Пламен Горанов.

Много бургазлии протестират на площада пред Съдебната палата. Преди да започне протестът те почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия самозапалил се мъж от Раднево.

Над 500 протестиращи в Пловдив блокираха булевард "Шести септември" в района на сградата на прокуратурата и се отправят към бул. "Цар Борис III Обединител".

Протестиращите поискаха оставката на кмета Иван Тотев и скандират "Оставка" , "EVN мафия", както и "Тотев, Гергов и сие, всичко да се измете". Колоната от протестиращи се води от хора, изпънали българския трибагреник. 

Към протеста се присъединиха и около 200 рокери.

Шествието се опита да блокира гарата, но полицията не го допусна до жп релсите.

Български народни и патриотични песни огласиха протеста във Велико Търново. По време на шествието, което тръгна от сградата на Европейския информационен център и се спря пред сградата на общинската администрация, хората освиркаха младежите, седящи на открито пред кафенетата и ги призоваха да се присъединят към тях. Протестиращите скандираха и "Долу" по адрес на политическите партии, като редуваха имената им.

Един от организаторите на протеста - Светлин Тачев, съобщи на протестиращите решенията взети на националната среща в Габрово. На нея бе учредена Национална гражданска инициатива за обществен контрол.

"По този начин ние искаме да се легитимираме. Подготвяме и подписка, в която да формулираме исканията си. Те са формулирани, но трябва да ги погледнат юристите, за да не изглеждаме смешни в очите на специалистите".

Той призова хората във вторник в 12 ч. да излязат на протест на гарата във В. Търново срещу приватизацията на товарните превози в БДЖ, която повтаря по думите му сценария със създаването на ЕРП-тата.

Тачев апелира и за бойкот на предстоящите парламентарни избори, защото по думите му президентът и партиите не са се вслушали в исканията на протестиращите и отново целят да изберат своите кандидати, въпреки че гражданите не ги искат.

В Плевен днешният протест премина под мотото "Не на поредното безобразие - скандалната приватизация на БДЖ!". Малобройната група протестиращи със знамена и вой на сирена за няколко минути застана на перона на железопътната гара.

Сред ораторите бе тригодишният Самуил, който първо скандира "Мафия",

а след това рецитира "Аз съм българче". Майка му Елза Петрова, която е сред най-активните оратори, призова чакащите на гарата пътници, да се присъединят към протестите "защото днес да може влакът да дойде, но утре може и да няма влак".

Преди да отидат на гарата протестиращите плевенчани се събраха на централния площад "Възраждане" пред храма мавзолей "Свети Георги Победоносец".

В Сливен на площад "Хаджи Димитър" се събраха около 300 недоволни граждани. Протестът е под мотото "Да запалим монополите и да събудим Сливен!".

Присъстващите почетоха паметта на самозапалилия се мъж от Раднево на колене с минута мълчание под звуците на националния химн. След митинга на площада, те потеглиха в мирно шествие по централните булеварди на града.

Протестиращите натрупаха купчина от камъни пред сградата на Съдебната палата

като символ на желанието си съдебната система да заработи и прикрепиха върху купчината плакати с основните си искания.

Пред присъстващите бе прочетено писмо от омбудсмана на страната Константин Пенчев с неговото становище относно исканията на протестиращите по отношение на монополите. Хората бяха запознати с взетите на 9 март решения и допълнения към исканията на срещата на активисти и координатори от цяла България в Габрово.

Старозагорци се събраха на протест пред централата на ЕVN. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на починалия днес Венцислав от Раднево. Бяха раздавани тениски с лика на Пламен Горанов и надпис "Ние сме българи, предадени от политиците".

В Русе близо 100 души се събраха пред Градските хали. Шествието се отправи по централната улица "Александровска" и стигна до сградата на общината. Там някои от протестиращите се изпокараха с организаторите.

Основните координатори на протеста обявиха, че се отказват от организация на следващи митинг-шествия. Иво Минчев и Любен Петков - от инициативния комитет, заявиха, че са разочаровани, тъй като имало нападки срещу тях в интернет, както и заради малкото хора, участвали в последните няколко протеста.

Протести имаше и в Силистра, Смомян и Шумен.

В Кърджали гражданското движение "ДНЕС" се отказа от организирането и участието си в протестите заради спекулации, борба на лобита и поява на провокатори.

В отговор на исканията на протестиращите да бъде спряна приватизацията на БДЖ, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски каза, че

"приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" е единственият начин БДЖ да бъдат стабилизирани".

БДЖ има дългове от 800 млн. лева още от първия ден, в който дойдохме на власт и е в технически фалит, посочи министърът. Държавата няма право да дава пари на железниците без разрешение от Брюксел, но дори и да получим такова, но не знам дали е справедливо с парите на всички данъкоплатци да се плаща този дълг, каза Московски.

Запитан за твърденията на протестиращите граждани, че държавата няма право да продава "БДЖ - Товарни превози", министър Московски посочи, че холдингът БДЖ е в списъка на фирмите, които не са разрешени за приватизация, но дъщерните му дружества не са в този списък.

Коментари 443
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

443 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Янаки Стоилов

Правителството иска КС да каже за Гешев

България Преди 29 минути

Янаки Стоилов обясни, че искането е допустимо, тъй като до момента Конституционният съд не е давал становище по този въпрос

10 женски тайни, които ще ви помогнат да изглеждате безупречно

10 женски тайни, които ще ви помогнат да изглеждате безупречно

Любопитно Преди 1 час

Всяка жена знае, колко е трудно винаги да бъде перфектна и колко време и усилия се изискват за това

Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена....

Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена....

Любопитно Преди 1 час

На днешния 4 август Православната Църква почита паметта на няколко млади християни

АОБР иска спешни действия за промяна на цените на тока

АОБР иска спешни действия за промяна на цените на тока

България Преди 2 часа

От Асоциацията изпратиха и писмо до премиера

Металика

Песен на Metallica премина 1 млрд. гледания в YouTube

Любопитно Преди 2 часа

Става въпрос за клипа към хитовата песен "Nothing Else Matters"

Facebook иска да анализира данни без да ги декриптира

Facebook иска да анализира данни без да ги декриптира

Технологии Преди 2 часа

Това може да помогне за ефективността на рекламите, без да пречи на личното пространство

Античен град край Свищов разкрива минало отпреди хилядолетия

Античен град край Свищов разкрива минало отпреди хилядолетия

Любопитно Преди 3 часа

Какво показват археологическите проучвания

Опитаха да убият защитен свидетел по дело в Горна Оряховица

Опитаха да убият защитен свидетел по дело в Горна Оряховица

България Преди 3 часа

Стрелецът бил маскиран и въоръжен с пистолет

Пол Нагийр и Трейси Ауад Нагийр

"Отнеха ми дъщерята, страната, дома и живота": eдна година от трагедията в Бейрут

Свят Преди 3 часа

"Те ми отнеха не само дъщеричката - отнеха ми страната, дома и живота", казва Трейси Ауад-Нагийр, която губи тригодишното си момиче при миналогодишните експлозии в Бейрут

Там, където е морето...

Там, където е морето...

Любопитно Преди 3 часа

"Там, където изумруденото синьо се слива със синьото на небето", пише Добромир Банев в свой текст за Vesti.bg

Стойка Кръстева

Историческо: Стойка Кръстева е на финал на Олимпиадата

България Преди 4 часа

Кръстева стана първата българка на финал на Олимпиада в женския бокс

Плашещо, коронавирусът е заразил 40% от елените в САЩ

Плашещо, коронавирусът е заразил 40% от елените в САЩ

Теми в развитие Преди 4 часа

Белоопашатите елени в САЩ имат доста контакти с човека

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

Любопитно Преди 5 часа

От любовта почти никой не се е спасил, а който се е спасил, може само да съжалява

<p>Peugeot 508 PSE: Да разлаем кучетата (тест драйв)</p>

Peugeot 508 PSE: Да разлаем кучетата (тест драйв)

Технологии Преди 6 часа

Когато успееш да накараш дизайнери, инженери и маркетолози да си стиснат ръцете за равно участие в създаването на един автомобил, резултатът е точно такъв: кола, за която феновете да мечтаят и която ги вкарва в шоурума, за да си купят 508 1,2 PureTech 130 например.

Снимката е илюстративна

Откриха генетично сходство между човека и котката

Любопитно Преди 6 часа

Приликите между хората и котките са дори по-големи, отколкото тези между изучени двойки "човек-куче" и "човек-плъх"