73

А рхеологът проф. Николай Овчаров бил разпитван в следствието в Кърджали заради изказванията си във връзка с произхода на помаците, съобщава агенция "Фокус".

В прокуратурата сигналът срещу него е бил подаден от все още неучредената партия "Политическо обединение за многообразие, автентичност и култура" (ПОМАК), чийто проектолидер е Ефрем Моллов.

Моллов има собствени тези за произхода на помаците, които са

широко критикувани и определяни от учените като шарлатанство. 

По думите на директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, например, дори македонските твърдения за историята изглеждали като кристална истина спрямо тезите на Моллов. 

Проф. Овчаров заяви, че ще говори за подадения срещу него сигнал и разпита си в на специална пресконференция в БТА във вторник 

"Много съм доволен от този сигнал на Ефрем Моллов, защото, реално погледнато, той ми вдига топката, както е модерно да се казва напоследък", коментира пред агенция "Фокус" проф. Овчаров. 

"Вече виждаме другата страна на движението. До този момент медиите го преекспонираха, досега се отнасяха като към някаква весела история, която да хване повече зрители. Освен тази страна на Моллов и неговото движение, вече виждаме и агресивната страна", добави той.

Овчаров подчерта, че застава зад определението, което е направил на ПОМАК - сепаратисти. 

"Сепаратизъм има категорично и аз ще се опитам да докажа това с конкретни аргументи. Говорим за съвсем конкретни териториални претенции, които са издигани от негови хора - не конкретно от Моллов, но от негови хора", обясни проф. Овчаров.

По думите му ПОМАК са подали сигнал не само срещу него, а и срещу Дружба "Родина" - организация със съпредседател проф. Георги Марков от БАН, а скоро вероятно се очаквали сигнали и срещу проф. Димитров от НИМ. 

За тезите Моллов проф. Овчаров заяви, че с тях много трудно се спори, тъй като те непрекъснато се променят и им липсва каквато и да е научна основа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@