Полицаи: Системата на МВР ни третира като ракови клетки
В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на Синдикалната федерация на служителите в МВР разкри част от купищата данни   
Източник: Вилдан Байрямова, БГНЕС
26
Ен н от големите проблеми в МВР е силната зависимост от политическите фактори. Служителите определят периодичните назначения като политически, а не като професионални. На всеки 4 години те стартират от нулата, с нови правила и условия, а това води до допълнително напрежение.

Това е един от изводите, направени от служителите на МВР в страната в рамките на проучването на професионалния стрес, стартирало в началото на годината.

Регионалните форуми по проекта на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС МВР) приключиха вчера. В Кърджали Радостина Якимова, психолог и мениджър по проектите на синдиката разкри част от данните.

Сред тях са съмненията около обществените поръчки за униформи и оборудване. Навсякъде участниците в проучването настоявали

МВР да стане действително деполитизирана институция, да няма едновременно професионално и политическо ръководства.

"Директорите са политически фигури. Има кръгове от местни олигарси, които са свързани с тях и чрез тях се оказва натиск върху служителите", отбелязват запитани. "Ако изчетем всички подобни сведения от изследването, а има шокиращи, депресията ни е гарантирана", каза Якимова. Жестока несправедливост е системата-работодател да очаква от теб да осигуряваш консумативи и оборудване, т.е. плащаш си, за да работиш, коментира тя. И посочи конкретни факти - командировачни разходи не ти се полагат в радиус от 50 километра от областния център.

Да ти се признае правото на пътни пари се счита за голям пробив. Полицаи и жандармерия от Кърджали бяха пращани в София за охраната на протестите, тръгваха в 10 ч. сутринта и се прибираха в 4 ч. след полунощ, признава им се 12-часовата смяна, но времето на пътуването не се плаща, защото са се возили.

Нощният труд и дежурствата по празниците също не се заплащат, презумпцията е, че работата е еднаква. Полицаят носи униформата си с чест, но копчетата на светлосинята риза след първото пране са вече розови, или в склада липсва подходящият размер на костюма. Повишен в чин офицер е отнесъл наказание, защото две седмици не си е сменил пагоните - такива в склада нямало.

Преди месеци е пусната заповед до началниците на групи и сектори да наблюдават всички работещи в системата и да докладват незабавно на ръководствата при случаи на тревожност, емоционална нестабилност, избухливост и т.н.

"Вероятно целта е така МВР да се изчисти от лабилните.

В момента, в който започнеш да показваш човешката си страна, че не си машина, а си претоварен, ставаш уязвим и системата те третира като ракова клетка, като ти прилага "химиотерапия" -- или те унищожава, или те изхвърля", цитатът е на участник в един от регионалните форуми. Според Якимова ако всеки полицай живее със съзнанието, че е ракова клетка, значи обществото ни е болно.

В СФС МВР са единодушни, че е крайно наложително съответните институции да се самосезират, и да извършат ревизии на обществените поръчки, за да излезе истината за източването на парите.

"Таблетите, които се раздадоха на КАТ, са по 9 хил. лв., а лаптопите Acer с най-обикновени параметри са по 4 хил. лв.! Лично аз казвам, че има масово съмнение за обществените поръчки в МВР. Чухме много версии и случаи за това. Например, обявява се поръчка за униформи, явяват се 3 фирми, но те предлагат много по-високи цени. Какъв е изборът на ръководството - да остави хората си без облеклата и да обяви повторна поръчка, или да направи компромис с парите? Много от фирмите у нас пък не могат да участват в конкурсите, защото нямат необходимия производствен капацитет.

Сегашните униформи са кошмарни - през лятото запарват, в студа замръзваш.

А можело за 2 часа въпросът с памучните тениски с къс ръкав да бъде решен, както се случи преди дни", обясни Якимова.

Според нея и колегите й е погрешно впечатлението, че в МВР екстрите са много. "Да, осигуряват се 400 лева за униформа, която в склада струва 1 200 лева. Трябва да я носиш 3 години, а тя се скапва на 3-ия месец. Заради подозрителното качество и цените проверката и ревизиите са задължителни", уточни тя.

На полицай пред паспортното звено в Кърджали от залепения надпис на ризата му "Охранителна полиция" вече липсва първата буква и се чете "Хранителна полиция". Колегите в Пампорово през зимата са с кубинки от изкуствена кожа, които от лугата се разкапват, а са доставени на цената на естествената кожа. Те в склада на МВР са по 95 лева и се сцепват за по-малко от два месеца, а в магазините се продават чудесни български за 45 лева. Панталонът в склада е 49 лева, а само за 9 лв. можеш да си поръчаш в шивашка фирма такъв от по-качествена материя. Тези факти разказаха служители, пожелали анонимност заради забраната да разговарят с журналисти.

Горивата също никога не достигат, особено в по-големите градове - имаш бензин до 12-о число на месеца, след което картата за зареждането се блокира. Забранени са и даренията.

Навсякъде по време на регионалните форуми участниците са изразили възмущение от множеството нормативни актове, които си противоречат взаимно и ги правят уязвими непрекъснато. Никой не знаел точния им брой, според едни са 800, според други - че са 4 хил. Един от участниците в срещата в Кърджали казал, че е принуден да познава и Закона за пчеларството, понеже работата му го изисква. "Институцията МВР ги третира като виновни. При жалба, например, за некачествено издадени лични документи или за непредоставена сигурност, винаги презумпцията е за виновност на служителя. А презумпцията за гражданите е за невинност", поясни проектният мениджър Якимова.

Всички участници в изследването са стигнали до заключението, че системата на МВР е авторепресивна - репресира служителите си по всички направления. "Ти караш пожарен автомобил с включена звуково-светлинна сигнализация, някой не ти е дал предимство на пътя, направил си катастрофа - ти си виновен, защото ти не си внимавал и затова те санкционираме. Носиш и материална отговорност, може и да платиш щетите", споделили служители по регионите. Според Якимова това се дължи на наличието на много правозащитни организации и на многото европейски изисквания, които са обърнати към защитата на правата на човека, на задържаните, на малцинствата, на групите в неравностойно положение.

"И докато ние изпълняваме тези норми, служителите в МВР са третирани като лошите. Всяко малоумие или недоразумение, произведено от ръководството, се нарича полицейщина. И през цялото това време институцията, която е нереформирана, мачка хората си. А функциите, с които са натоварени, са прекомерно много и непривични - пишат се периодично отчети за събирането на реколтата, за черешобера и жътвата, те куриерстват - раздават поща и призовки. Пожарникарите проверяват самотните старци в по-малките населени места живи ли са веднъж седмично. Освен това провеждат инструкции как да си палят печките безопасно, все едно ще им е за пръв път, как да си съхраняват правилно дървата за огрев и т.н. Но това са заповеди, които се изпълняват, а после се пишат отчети", допълни Якимова.

служителите настояли за дългосрочна стратегия, с която всяко следващо правителство да се съобразява
,

а не да разбутва кадрите като пионки. В началото на седмицата водещите това изследване са се срещнали със зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов и му представили резултатите. Той поел ангажимента да предприеме мерки за намаляване на професионалния стрес. Становището на министерството ще бъде публикувано заедно с окончателните данни от проучването и ще се обсъждат националната конференция на 10 октомври т.г. в София.

Тогава ще се сключи обществен договор, но този път диалогът няма да бъде само между синдикатите и МВР - искаме да включим и граждани, както и представители на други институции, защото сигурността не е работа само на МВР, подчерта Якимова. Обмисля се и обществен дебат с участието само на хора извън системата. Гражданският контрол трябва да стане част от дългия процес на реформата, е позицията на синдиката.

Голямото изследване е по проекта "Професионалният стрес - най-голямото предизвикателство за достойни условия на труд", като основната му цел е да се създаде система за преодоляване на стреса в МВР. Финансирането е от "Иновация-Норвегия". Синдикатът е възложител на проекта, за изпълнението му са ангажирани социалният психолог Иван Иванов и социалният антрополог Харалан Александров. Направено е задълбочено качествено изследване сред 20 фокус-групи с участието на 243 души от страната, като 10% от тях са ръководните кадри - какво в ежедневието на един полицай, пожарникар и спасител, криминален инспектор, пътен полицай, разузнавач и т.н. причинява острия стрес. "Допускахме, че той е свързан с естеството на работата. Обаче се оказа, че не това им е проблемът, защото, постъпвайки на работа, те са били наясно с какво точно ще се занимават. Но не са знаели каква е организационната култура в МВР и понасят всичките й тежести", посочи Якимова.

 


Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 20 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 25 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 1 час

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието