0
На 76-годишна възраст днес след кратко боледуване е починала проф. д-р Снежина Панова - театрален историк, изследовател и преподавател.

Снежина Панова ще остане в културната история на България като един от най-ерудираните, широкоскроени и уважавани театрални специалисти и любими преподаватели на поколения театроведи, режисьори, актьори, киноведи, сценографи", се казва в некролог от името на колегите и студентите й в НАТФИЗ.

Снежина Панова е родена на 16 януари 1933 г. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1956 г. и театрознание във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1959 г. Защитава докторат върху рецепцията на Молиер у нас (1967), а през 1978 г. получава научната степен "доктор на изкуствознанието" за изследването "Стъпала на комедията".

От 1967 г. до смъртта си е преподавател в НАТФИЗ по история на европейския театър и по теория на драмата, както и дългогодишен ръководител на катедра "Театрознание". След  пенсионирането си е избрана за професор-доайен.

Многостранните, изпълнени с артистична свобода и интелектуални предизвикателства лекции на Снежина Панова, както и неповторимото й умение да събужда и активизира личните креативни способности и жаждата за натрупване на нови знания у студентите формират много от днешните значими имена в българската театрална теория и практика.

Снежина Панова е автор на книгите "Теория на драмата" (1973), "Молиер на българска сцена" (1975), "Смях и присъда" (1978), "Стъпала на комедията" (1980), "Пиеса срещу пиеса" (1984), "Ст. Л. Костов" (1987), както и на множество студии, статии и рецензии в специализирани и популярни издания.

Поклонението ще се състои на 20 юли 2009 г. (понеделник) от 12 ч в Църквата на Софийски централни гробища.

 

 

 


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@