0
На алява броят на инфектираните със ХИВ/СПИН млади хора у нас, според данни на Министерството на здравеопазването за тази година.

Регистрирани са обаче шест ХИВ-позитивни бременни и 2 деца. За да се предотвратят подобни случаи е изключително важно всички жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър от бременността.

До средата на ноември в България има 63 новорегистрирани младежи на възраст от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група са били 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Долната възрастова граница на заразените през 2010 г. е била критично понижена до 15 години.

В навечерието на поредния

Световен ден за борба срещу СПИН - 1 декември -

в страната са регистрирани 1 438 ХИВ-позитивни, като 166 от тях са открити през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи са в София -72, следвани от Пловдив - 27, във Варна - 12, в Пазарджик - 11.

Около 60% са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

От новооткритите  случаи 135 са мъже, жените са 31. През 2011 г. се наблюдава увеличение с 14% на броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни на възраст между 30 и 49 години. Особено уязвими са инжекционно употребяващите наркотици (34%) и хомосексуалистите (26%).

Но ООН обяви, че броят на новите заразени с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и в Централна Азия.

В нов Доклад на различни структури на ООН, оповестен в навечерието на 1 декември, се отбелязва, че миналата година броят на хората, заразени с вируса-причинител на СПИН в тези райони, е бил 1,5 млн. души - увеличение с 250% от 2001 г..

"Все още няма признаци за епидемичен пик в тези райони", съобщават Световната здравна организация (СЗО), Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и УНИЦЕФ.

За разлика от тези райони през последните години в глобален мащаб се наблюдава тенденция към застой в новите случаи на зараза и смъртността от СПИН.

Повечето нови случаи на зараза в Източна Европа са в Русия и Украйна,

където проституцията и злоупотребата с наркотици водят до задълбочаване на проблема.

Най-много заразени продължава да има в Африка, в районите южно от Сахара. В тази част на света живеят 22,9 млн. души, заразени с вируса ХИВ, или близо 68% от случаите в глобален мащаб.

Според доклада близо половината от нуждаещите се от лекарства в тези райони получават необходимите лекарства, в сравнение с по-малко от една четвърт от хората в Източна Европа и Централна Азия.

Организациите предупреждават, че за първи път през изминалата година е отчетен спад в глобалното финансирането на борбата срещу ХИВ/СПИН.

Европейският парламент прие днес резолюция по повод утрешния Световен ден за борба със СПИН, в която призовава за увеличаване на усилията за борбата с болестта. Документът отбелязва, че епидемията от това заболяване остава общо предизвикателство, чието преодоляване изисква участието на цялото общество.

Според официалната статистика, носителите на ХИВ в ЕС и съседните държави са 2,2 млн., като една трета от тях не са диагностицирани, а това прави вероятността те да предадат вируса на друг 3,5 пъти по-висока. Половината от заразените с ХИВ се явяват късно при лекар за предприемане на необходимите процедури, отбелязват специалистите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@