Плевнелиев: Няма недосегаеми незаконни строежи
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
39

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е категоричен, че "недосегаеми" в незаконното строителство няма и не може да има.

В интервю за БТА той съобщава, че амбицията на ведомството е да осигури 13 000 работни места в пътното строителство.

"Тодор Живков е направил 250 километра магистрали за 35 години, а ние сме си поставили целта да направим 250 километра магистрали за четири години, искаме да сме девет пъти по-ефективни от господин Живков. По пътищата ще ври и кипи", заявява Плевнелиев.

До края на годината ще са готови националните стандарти за зелено строителство, а от първи януари 2020 г. България ще е задължена да превърне тези стандарти в образно казано "Стара планина" - задължителен стандарт за устойчиво строителство, казва още той.

- Министър Плевнелиев, инфраструктурата е сред топ-приоритетите на правителството. Как през изминалата година българите практически усетиха ефектите от подобряването на републиканската пътна мрежа?

- Цифрите са ясни. До 2009 г. в страна имаме изградени общо 421 километра магистрали. От тях 250 километра са построени до 1989 г. по времето на Тодор Живков и още 171 км са построени в периода 1990 - 2009 г..

В момента ние строим 177 километра. Това означава, че само за първата година от управлението на ГЕРБ сторим повече, отколкото за двадесет години всички предишни правителства на демократичния преход са завършили. Ние обаче сме абсолютно убедени, че ще ги завършим.

Сторим по "Тракия" 116,6 километра, по "Марица" - 41,1 километра, от които 31 километра вече са пуснати в експлоатация, и се работи по още десет километра, по "Люлин" - 20 километра.

Да, Тодор Живков е направил 250 километра магистрали за 35 години, а ние сме си поставили целта да направим 250 километра магистрали за четири години, искаме да сме девет пъти по-ефективни от господин Живков. По пътищата ще ври и кипи.

- Извън тези 177 километра по кои други пътни проекти предстои работа?

Ще стартират още по два лота на магистрала "Струма" и "Марица", СОП - Гара Яна, Калотина - София - общо над 100 километра. Извън магистралите се работи по други пътни проекти, финансирани по линия на програма "Транзитни пътища 5", Световна банка за над 500 млн. лева и по оперативна програма "Регионално развитие" за още 500 млн. лв.

За 2011 г. се планира в пътната мрежа да се "налеят" около 1,2 млрд.лева.

- Кога се очаква да бъде създадена държавната компания за проджект мениджмънт за автомагистралите "Струма","Хемус" и "Черно море"?

- Задачата ни е през юни да има вече компания, която ще работи по правилното концепиране на трите проекта.

Тя ще контактува с Европейската инвестиционна банка, с "Джаспърс" и ще е създадена по аналогия на така наречените обектови дружества, които се правят за "Южен поток", за "Бургас - Александруполис". Компанията няма да изземе функциите на пътната агенция.

- Колко души са ангажирани в пътното строителство?

- В момента на "Люлин" работят 2000 човека, на "Тракия" между 400 и 600 души на лот, но в пиковата 2011 г. и 2012 г. се очаква на лот да работят по около 2000 човека. Общо разчетите ни показват, че на "Тракия ще работят между 5 - 6000 души, около 1300 - на "Марица" и 2000 на "Люлин".

Виждате, че само тези три проекта създават някъде около 8 до 10 000 работни места. В пътното строителство по проекти по оперативна програма и по държавните инвестиционни заеми ще работят минимум 3 000 човека.

Това означава, че около 13 000 работни места в пътния сектор се пазят за хората.

- Санирането на сгради чрез оперативна програма "Регионално развитие (ОПРР) започва от следващата година. Какви са очакванията на министерството за активността на гражданите?

- Министерството вече е осигурило допълнителен ресурс от 900 хил. лв. в подкрепа на вече отделените от бюджета на ведомството 3 млн. лева за съфинансиране на проекти за саниране на жилищни сгради по линия на ПРООН.

Това означава, че още от март - април строителните работи на 27 сгради може да започнат, ако и собствениците на апартаменти са осигурили съфинансиране. Парите вече са преведени от държавата по специалните сметки за всяка една от жилищните кооперации. По проекта досега са рехабилитирани 27 сгради.

Тази инициатива ще бъде надградена по оперативна програма "Регионално развитие" като по нея има 80 млн. лева за реновиране на 600 жилищни сгради и до 15 юни ще стартира.

В края на следващата година ще стане ясно как ще продължи санирането на останалите панелни сгради на базата на интереса към реновирането на първите 600 сгради.

Бъдещата програма за останалите панелки може да се финансира от еврофондове, от продажбата на емисии от въглероден двуокис, от парите по фонд "Козлодуй" и от бюджета чрез програма за дългосрочно мотивиране на хората да инвестират в енергийна ефективност срещу някаква отстъпка от данъците за определен период от време.

Върху това обаче ще разсъждаваме през втората половина на 2011 г.

- Докъде стигна подготовката на стандартите за зелено и устойчиво строителството?

- Знаете, че от 2020 г. Брюксел ни задължава всяка новострояща се сграда задължително да бъде нулево енергийно ефективна или близко до нулевото. Националните стандарти се очаква да бъдат готови до края на следващата година и те няма да са задължителни.

От първи януари 2020 г. обаче ние ще сме задължени да превърнем тези стандарти в образно казано "Стара планина" - задължителен стандарт за устойчиво строителство.

По линия на ОП "Регионално развитие" чрез общински проекти какви ползи усетиха гражданите и в кои населени места ефектите са най-чувствителни и видими тази година?

Най-много са проектите, реализирани във Варна, Ловеч, Мездра, Габрово, Велико Търново. Бургас показа най-голяма степен на готовност за изпълнението на голям проект.

През 2010 г. общо за страната вече има 71 изпълнени проекта, извън това има над 470 договорени проекти, които ще се изпълняват.

Пикът на ОПРР ще бъде 2011 - 2012 г.. Амбицията ни е през 2011 г. да разплатим около 600 млн. лева. Ако съберем периода от август 2009 г. до декември 2011 г., имаме амбицията да разплатим общо 1 млрд. лева, което е 40 пъти по-ефективно от предишното правителство.

- За 2010 г. преизпълнихме поставените си цели, които бяха да договорим проекти за 1,5 млрд. лева и да разплатим 200 млн. лева.

- Тази година ще договорим 1,7 млрд. лева или 54% от размера на оперативната програма, а ще разплатим около 350 млн. лева.

До края на 2011 г. искаме да отворим всички оси по програмата, да постигнем 80 на сто договаряне на средствата (около 2,5 млрд. лева да са договорени) и процент на изпълнение до края на 2011 г. - 1 млрд. лева.

- Не смятате ли, че има изоставане във водния сектор?

- Водите действително са по-важни от магистралите. Ако сега фокусът е върху пречиствателните станции, то през 2014 - 2020 г. трябва да е върху довеждащите водни инсталации за питейна вода.

Това се налага заради огромните загуби в мрежата, които в страната са над 50%, а в Европа средно около 24%. От това се губят милиарди, но за реконструкцията на ВиК мрежата са необходими десетки милиарди.

Сега МОСВ пише стратегия, която трябва да обхване и ВиК сектора и се очаква да е готова през втората половина на 2011 г. Стартирахме мастър плановете и над 27 различни организации вече проявиха интерес.

Амбицията ни е през първата половина на 2012 г. да са готови конкретните екшънпланове по водните магистрали.

- Април следващата година се очаква да бъде пикова за събарянето на множество незаконни постройки. Гарантирате ли, че този процес ще обхване и така наречените "недосегаеми"?

- Няма недосегаеми обекти, ако има такива, нека да ни ги кажат. Всички заповеди за премахване на незаконни постройки са публични на страница на ДНСК.

Освен това форсирахме проверките - на язовир "Ивайловград" вместо 85, заповедите за премахване вече са 125 с тенденция да достигнат 130. До края на януари ще бъдат оповестени резултати по проверките на 53-те язовира, след което ще има втори тур проверки.

- Предполагам вече сте наясно с приоритети за следващата година на министерството.

- Високо сме вдигнали летвата. Сред приоритетите е изпълнението на оперативната програма "Регионално развитие".

В пътния сектор трябва да завършим "Люлин" на 15 май. Пътният възел Драгичево е два дни пред графика и вероятно на 18 декември ще бъде готов.

Стартират седем нови големи търга за още 500 млн. евро - по два лота "Марица" и "Струма", Кърджали - Подкова, Мездра - Ботевград , СОП - гара Яна. По програма "Транспорт" към момента са договорени 25 на сто от общо 1 млрд. лв., там е "Тракия".

Целта ни е 60 процента от парите за пътища да бъдат договорени до юни 2011 г. по седемте лота и първите копки по тях да започнат от юни - юли.

Следващият голям проект, който стартираме е пътен възел Меден рудник и до две - три седмици искаме първа копка на обекта.

Други приоритети са водната стратегия, подготовката на водните магистрали, енергийната ефективност на сградите.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

The Specialized Prosecutor"s Office is investigating officials from Bulgaria’s Ministry of Interior into alleged fraud

66 души са задържани при спецакция във Варненско

България Преди 1 минута

Криминалистите са намерили и иззели над два килограма марихуана, метамфетамин и хероин, немалка сума пари и електронна везна

Медведев

Медведев: Tрябва да се забрани на "чуждестранните агенти" да изкарват пари в Русия

Свят Преди 25 минути

Руският закон за "чуждестранните агенти" е насочен към хора, медии и неправителствени организации в Русия, които не се придържат към линията на правителството

Гутериш

Гутериш: Оцеляването на човечеството зависи от управлението на водните ресурси

Свят Преди 2 часа

Водата "трябва да бъде в центъра на световния политически дневен ред", допълни той

Никола Стоянов

Стоянов: Обмисляме нова компенсация за горивата, но със социален, а не масов аспект

България Преди 3 часа

"Идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група", каза още Никола Стоянов

<p>Оказва ли Китай военна помощ на Русия? Какво заяви САЩ</p>

Байдън: Китай засега не оказва военна помощ на Русия

Свят Преди 4 часа

"Това, че все още не е, не означава, че няма да го направи; но все пак засега не го прави", каза Байдън

Снимката е илюстративна

"Кретенско видео за социалните мрежи": Кметът на Венеция разгневен след опасен скок от висока сграда

Свят Преди 4 часа

Видео, на което се вижда как мъж скача от покрива на сграда в един от каналите на Венеция и доплува до брега, където го очаква друг мъж, заснел всичко, който му подава после хавлиена кърпа, се превърна в хит в интернет

Снимката е илюстративна

Торнадо отне живота на поне 23 души и причини значителни разрушения в Мисисипи (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Кметът на Ролинг Форк разказа пред местна телевизия, че след като минало торнадото, не могъл да излезе от къщата си, защото електропроводите наоколо били съборени

Армения и Турция ще отворят частично границата си

Армения и Турция ще отворят частично границата си

Свят Преди 5 часа

Първоначално сухоземната граница ще бъде отворена само за дипломати и граждани на трети страни, до началото на туристическия сезон, каза арменският външен министър

Роман Костомаров

След ампутациите: Какво е състоянието на Роман Костомаров

Свят Преди 5 часа

По-рано вестник "Московски комсомолец" съобщи за операцията по отстраняване на пръстите на ръката на фигуриста

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 6 часа

Преобладаващите максимални температури ще са между 19° и 24°, в София - около 20°

<p>Русия: Неприятелски акт, Словакия наруши договора</p>

Русия: С прехвърлянето на самолетите МиГ-29 на Украйна Словакия наруши договора за придобиването им

Свят Преди 6 часа

Руските власти окачествяват решението на Словакия като "неприятелски акт"

Жертвите на наводненията в Югоизточна Турция станаха 21

Жертвите на наводненията в Югоизточна Турция станаха 21

Свят Преди 7 часа

Шанлъурфа и Адъяман са сред най-тежко пострадалите окръзи от унищожителните земетресения на 6 февруари

Русия обяви бивш речописец на Путин за издирване

Русия обяви бивш речописец на Путин за издирване

Свят Преди 7 часа

В базата данни на руското вътрешно министерство е посочено, че той се издирва "по член от Наказателния кодекс", но не се споменава законът, който е обвинен, че е нарушил

<p>Тежка катастрофа в Габрово, на място загина 19-годишен младеж</p>

Тежка катастрофа в Габрово, младеж на 19 години загина на място

България Преди 7 часа

Наложила се е намеса на противопожарен автомобил, за да разреже автомобила след тежкия удар в дърво

Расте интересът към интимни връзки с чатботове

Расте интересът към интимни връзки с чатботове

Технологии Преди 7 часа

Закачките с умните алгоритми понякога се превръщат в нещо повече

Mengshi M-Hero 917

“Китайският Hummer” с 1088 к.с. се продава в Русия

Технологии Преди 7 часа

Гигантският всъдеход не е никак евтин, богатите руснаци ще могат да го имат срещу 16 млн. рубли или 384 000 лв. И е електрически