6

В момента няма риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност.

Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите банки в страната има по-сериозен риск за системата Писанчев отговори, че

„в момента няма риск за банковата система“.

„Имаме информации, че се предлага услугата „киберпрестъпление“, която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света“, още той.

„Такива услуги се предлагат главно в частната сфера, като става въпрос за лица свързани с организираната престъпност на международно ниво“, обясни Писанчев.

По данни на ДАНС държавите, които се опитват да развиват подобни услуги са няколко - Китай, Северна Корея и др.

„Предполагаме, че киберпрестъпленията ще нарастват и у нас, тъй като все повече разплащателни услуги и всякакъв вид услуги минават през киберпространството“, посочи още той.

Запитан дали ДАНС следи лица с български паспорти, които представляват терористична заплаха или финансират вноса на терористи в Близкия Изток Писанчев отвърна, че при получаване на сигнали ДАНС реагира веднага.

„54 държавни и общински администрации, 5 университета, 9 банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК и голям брой интернет доставчици са станали жертва на атака от компютърния вирусът Zeus Kins през 2014 г“, обяви зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Камен Спасов по време на откриването конференцията.

„Кибератаките не заобикалят България“,

посочи Спасов, като се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към МТИТС.

„През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1333 сигнали за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреси. От тях 244 са били с по-висока степен на опасност“, подчерта зам.-министърът.

„Ролята на Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност е да помага за намаляване на рисковете и да оказва съдействие при управлението на инциденти“, добави той.

Спасов обясни, че МТИТС работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите към мрежовата и информационната сигурност.

В своето обръщение към гостите на конференцията Спасов обърна внимание на важността засегнатите фирми, лица и институции да докладват своевременно за атаките, за да се осигури по-добра превенция.

„За съжаление както в администрацията, така и във фирмите съществува манталитета „по-добре да си мълчим, за да не стане по-лошо“.

„Докладването на инцидентите за пробив в мрежовата сигурност ще ви помогне по-бързо да намерите подходящото решение и ще предпази останалите участници в мрежата“, настоя Спасов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@