Оттеглянето на Желева: От "достойно" до "закъсня"
Румяна Желева; Кристалина Георгиева   
Източник: БГНЕС
58

Противопоставянето, което постоянно съпътстваше кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар, продължава и в коментарите за нейното оттегляне днес.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не приема оставката на Румяна Желева като външен министър. Той каза, че от няколко дни били водени разговори с Брюксел по повод оттеглената официално днес кандидатура на Желева за еврокомисар.

Станахме свидетели как няколко месеца беше казвано какво ще се случи на изслушванията на Желева, и това повлия, коментира премиерът.

ЕНП не желаеше да оттегли кандидатурата на Желева, защото считаше, че това е удар върху самата ЕНП, добави премиерът.

Имаме нужда от подкрепа от ЕНП и от ЕК, и не искаме България да става "ябълка на раздора", заяви Борисов. По думите му от тази ситуация Желева излиза с гордо вдигната глава.

Ивайло Калфин, ръководител на делегацията на българските европейски депутати социалисти: "Приветстваме решението на г-жа Желева. Смятаме, че закъсня. То слага край на един мъчителен за нея, за България и за всички нас казус.

Основният проблем бе нейното слабо представяне на изслушването в Европейския парламент, констатирано от всички политически групи и анализатори.

Съжалявам, че г-жа Желева нито един път не потърси нас, като представители на БСП в Европейския парламент, нито представителите на групата на социалистите във водещата комисия по развитието.

Тя трябваше да  потърси съдействие, съвет и подкрепа, но не го направи. Това е израз на арогантното и агресивно поведение на ГЕРБ, което е неприемливо и което се наказва.

Арогантните изявления на министър-председателя г-н Борисов след изслушването й и нападките срещу основни политически групи в Европейския парламент допълнително навредиха на кандидатурата на г-жа Желева и злепоставиха България".

Във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за български комисар, за което социалистите не са известени официално, Ивайло Калфин отбеляза: "Доколкото я познаваме, това е човек с много опит, много добър икономист, който действително би направил много по-добро представяне от това, което направи г-жа Желева".

Оставката на Румяна Желева беше неизбежна и предвидима, заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц.

"Нейното решение да си тръгне е най-добрият изход за всички, включително и за нея самата. След толкова слабо изслушване в парламентарната комисия по развитието, което показа нейната некомпетентност, оставката й бе неизбежна и предвидима.

Ръководената от мен група ще направи всичко възможно да се ускори изслушването на новия български кандидат", отбеляза Шулц и отправи съвет към българския премиер Борисов да се отнесе много внимателно към новата номинация за комисар.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев: "Те успяха да извадят Желева от равновесие, разбира се, по време на изслушването с тези обвинения, после тя не беше концентрирана достатъчно".

Решението на Румяна Желева е повече от естествено и единствено възможното, което тя можеше да направи в създалата се ситуация, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Това е естествен завършек на казуса, урокът е, че Европа задава нови стандарти за професионализъм и експертност, с които всички трябва да се съобразяваме, отбеляза Местан.

От ДПС очакват следващата номинация на правителството за еврокомисар да не буди никакво съмнение както по отношение на конфликт на интереси, така и с покриването на необходимите високи критерии, на които трябва да отговорят еврокомисарите.

Антония Първанова, евродепутат от НДСВ: "Не считам, че Желева е "запазената марка на България", нейната оставка спасява авторитета на премиера и имиджа на България.

Всичко започна с катастрофалното представяне на Румяна Желева в Брюксел, сега имаме право на поправителен. Това трябваше да се случи по-рано и да не се драматизира излишно. При очевидни слаби резултати без шум държавата трябваше да предложи друг кандидат, който да тушира създалото се неудобство".

Запитана дали в казуса "Румяна Желева" не става дума за противопоставяне на фракции в рамките на самия ЕС, Антония Първанова каза, че според нея става дума за политическо тълкуване на събития след представянето на слаб кандидат.

Истински съм огорчен, че се стигна до оттеглянето на Румяна Желева като кандидат за европейски комисар, заяви в коментар за БТА бившият министър на външните работи в правителството на Сакскобургготски Соломон Паси.

Не смятам, че цялата история около тази случка прави чест на България, най-тъжното е, че в процеса бяха ангажирани и български партии и политици, добави той.

Убеден съм, че сега, когато министър Желева няма други приоритети, ще може да даде всичко от себе си на терена на външната политика, каза Паси.

От името на НДСВ беше официално декларирано, че партията ще подкрепи усилията на правителството да издигне нов кандидат за еврокомисар. Изразява се надежда, че "новият кандидат на българското правителство ще бъде силна личност с неоспорими професионални и етични качества, която ще възстанови авторитета на България пред нашите европейски партньори".

Необходими бяха смелост и самокритичност, за да се стигне до оставката на нашия кандидат за еврокомисар, посочват от НДСВ.

Според тях това решение е важно и полезно, "защото показва, че като нови граждани на обединена Европа, българите ценят правилата и прозрачността, професионализма и отговорността като неизменни общоевропейски ценности".

СДС иска обществено обсъждане за новия еврокомисар на България, каза на пресконференция в централата на партията Мартин Димитров.

По думите му управляващите първо трябва да убедят българското общество, че издигнатата кандидатура е най-правилната и едва тогава да я предложат за обсъждане в Европейския парламент.

Втори път не трябва да си позволим каквато и да е грешка, сега ситуацията е наистина много отговорна, допълни Димитров.

Новият комисар, според лидера на СДС, трябва да бъде избран много внимателно, защото той ще бъде проверяван под лупа. Ние трябва да предложим най-доброто, което имаме, посочи той и добави, че в такава ситуация се вади шампион, защото иначе ще продължат интригите.

Представете си какъв ще бъде имиджът на България, ако заради нас бъде отложено гласуването на новия състав на Европейската комисия, заяви Димитров.

Политологът проф. Огнян Минчев: "Нито Борисов, нито Желева имаха най-голямата свобода да реагират в тази ситуация".

Според него, настояването Желева да остане кандидат-комисар въпреки критиките към нея е могло да донесе "много подводни камъни за България за в бъдеще в ЕС".

Оттеглянето, според политолога, е достойна позиция, за да може следващият ни кандидат-комисар да не бъде фокус на напрежение.

Коментирайки версиите за компетентността на Румяна Желева, Минчев каза, че тя се е проявила "в изключително сложна обстановка", когато тезата за конфликт на интереси е била "подпъхната" в портфолиото й.

"И студент не може да се представи най-добре, когато професорът го ругае или го заплашва", подчерта Огнян Минчев.

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът обсъжда изменения в Правилника за организацията и дейността на НС

Парламентът обсъжда изменения в Правилника за организацията и дейността на НС

България Преди 6 минути

В сряда правната комисия прие промени в него

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 11 минути

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 32 минути

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 35 минути

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 42 минути

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>&quot;Молех го да ми остави поне една ръка&quot;</p>

"Молех го да ми остави поне една ръка": Пастор залови църковен крадец, наказа го с мачете

Свят Преди 56 минути

Местната асоциация за обществена полиция каза, че напоследък има проблем с наркотиците в Емалахлени

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 1 час

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Свят Преди 2 часа

Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 2 часа

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Любопитно Преди 2 часа

Ето кой има имен ден на 18 април

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 3 часа

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 3 часа

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 3 часа

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване