481
И н нес българи от цялата страна излязоха на протест срещу монопола и високите сметки на тока. Групите са малочислени, всички се готвят за утрешните демонстрации.

Около стотина са тази вечер гражданите, които се събраха до езерото Ариана в София, за да изразят недоволството си от изключително високите сметки за ток и парно.

Затишие пред буря има около Орлов мост, тъй като утре цяла България ще излезе на национален протест срещу монополите.

Очаква се протестиращите да са хиляди.

Някои от дошлите за пореден ден днес, развяват българския трибагреник, за да подчертаят, че гражданите ще продължат да искат справедливост и прозрачност при определянето на сметките за бита.

За други пространството край Орлов мост се превърна в място за открит дебат за това какво трябва да се случи от тук нататък и какво очакват гражданите от институциите в рамките на близките дни.

Продължават да се чуват идеите за провеждане на Велико Народно събрание и исканията за повече гражданско участие при вземането на важни решения за съдбата на хората от страна на контролните и регулаторните органи.

На Орлов мост дойдоха и хора, които донесоха сметките си за парно и ток, и ясно подчертаха, че не разбират защо трябва да плащат толкова големи суми за нещо, което почти не ползват.

Въпреки студеното време и преръмяващия дъжд около 50 жители на Бургас днес се събраха и тази вечер в близост до сградата на електроразпределителното дружество.

Представител от избрания снощи Инициативен комитет съобщи, че е имало бургаски представител на срещата в Сливен и това е бил координаторът на инициативния комитет Михаил Неделчев.

Гражданите бяха запознати с решенията, които представителите на инициативния комитет в страната са взели на таза среща - намаляване високите цени на тока, да не се разпуска Народното събрание и да не се назначава служебен кабинет, в парламента да се гласува възможност за участие в изборите на мажоритарни кандидати и да има експертен кабинет и Народното събрание да продължи да работи.

"Както ние ходим на работа всеки ден така и те да ходят на работа. Не сме им дали отпуск и почивка. Всички въпроси са зададени към тях и ги пуснали в отпуск. Ще се събираме и няма да стане тяхната този път", заяви един от протестиращите.

Протестът във Варна наброяваше не повече от 60 души. Той приключи със скандирания пред сградата на общината. Протестиращите скандираха „Киро – дупка”.

Кордон от полицаи бе обиколил главния вход на сградата. До ексцесии не се стигна. Организаторите обявиха официален край на днешните протестни действия.

Протестиращите в Пловдив днес блокираха бул. „Шести септември”, в района на площад „Съединение”. Шествието премина по Главната улица, спря се пред сградата на ЕВН, като участниците освиркаха политическите партии.

Начело на шествието има черен лозунг с надпис: „Непартиен граждански протест”. Шествието в града се охраняваше от засилено полицейско присъствие. Начело бе началникът на сектор КАТ “Пътна полиция”.

Протестиращите във Видин бяха около 1000 души. Исканията на протестиращите са доста променени от тези, които чухме миналата събота. Иска се отмяна на ДДС върху лекарствата, както и да се отмени ДДС върху учебниците. Поставят се искания за това, че Видин трябва да се възроди. Един от лозунгите е „Видин иска хляб и работа”.

Част от лозунгите също не са същите, които бяха издигнати на предишния протест: „Искаме тук да работим и тук да живеем”, „Не искаме подмяна, искаме промяна”, „Нова свободна България”, България над всичко” и други. Протестът продължава с шествие до сградата на Енергото.

Утре - 24 февруари, протестът в София ще тръгне в два лъча.

Това каза на пресконференция Янаки Ганчев, координатор на протестите на Орлов мост в София.

Единият лъч ще тръгне от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента, каза Ганчев.

Той уточни, че тази вечер не е организиран протест и няма да се попречи на церемонията по избор на патриарх. Ние сме българи, православни”, посочи Янаки Ганчев, а други представители на координаторите заявиха, че сред тях има и мюсюлмани.

Представителите на протестиращите искат среща с президента Росен Плевнелиев и кръгла маса.

Срещата трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Протестиращите предлагат срещата да бъде излъчвана по БНР и БНТ.

В отговор на въпрос дали президентът Росен Плевнелиев ще се справи със сложната задача, която му се пада сега, Ганчев изрази надежда, че той ще се справи.

Сред исканията са разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Координаторите на протестите отрекоха политическа намеса на кръглата маса в Сливен и бяха единодушни за това, че има координация с представителите от Сливен. Чавдар Янев, представител на координаторите, заяви, че утре ще има обединение с групата в Сливен на протеста утре.

Във връзка с мащабните протести в цялата страна от седмици насам, и предстоящия протест на 24 февруари, в десетки общини в страната,

българите в чужбина също организират демонстрации под надслов „Да подкрепим хората в родината!”.

Мирни демонстрации към момента са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат на 24. 02. 2012 г. (неделя) пред посолствата на Република България в съответните градове.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@