4

З дравният министър Кирил Ананиев не прима оставката на директора на Изпълнителна агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

Това стана ясно след среща на протестиращи пред Министерството по здравеопазване със зам.-министър Жени Начева.

„Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен, за да могат българските граждани да получават лечение по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му“, посочи Жени Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробни трансплантации български граждани.

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има забавяне на лечението на болните

Ще отказват ли клиники в чужбина да лекуват българи

„Министър Ананиев не приема оставката на д-р Марияна Симеонова, тъй като проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях.

Здравният министър възложи на д-р Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване“, каза заместникът на здравния министър по отношение на подадената оставка на изпълнителния директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова.

Днес с лозунг "Здравен емигрант" хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.

Те се оплакват, че българите не може да бъдат трансплантирани в чужбина по незнайни за тях причини и настояват от здравното министерство да предприемат мерки за решаване на проблема, който съществува от година и половина.

Оставката идва след протестите на нуждаещи се от трансплантация на бял дроб в чужбина след прекратения достъп на български пациенти до чужди клиники заради неизплатени задължения на ИАТ. Общо 16 души с тежки белодробни заболявания в България чакат животоспасяваща трансплантация в чужбина. В края на май те и техни близки протестираха, след като се оказа, че чуждестранни клиники отказват да извършват операции на български пациенти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@