35
с симално допустимата скорост за движение на леките автомобили по магистралите да се вдигне от 130 на 140 км/ч, а по скоростните пътища да стане 120 км/ч.

Такива промени в Закона за пътищата предлага правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

За автомагистрали и скоростни пътища* се премахва възможността за изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона.

За шосетата от първи, втори и трети клас, както и останалите, които не са включени в досега изброените, пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 метра.

В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях.

Забранява се изграждането на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

Въвежда се и забрана за спиране на пътното превозно средство за престой, освен на обозначените за това места, както и извършването на маневри върху платната за движение.

Водачът няма да може да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната.

Последните две правила са валидни, когато движението се осъществява по скоростен път.

*За да бъде определен като "скоростен", пътят трябва да отговаря на седем условия:

- да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение;

- пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива (чрез надлез или подлез);

- вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива;

- връзките към прилежащи територии да са чрез локално платно, отделено от директно трасе с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м;

- да имат предпазна телена ограда;

- да имат площадки за принудително спиране;

- да имат площадки за отдих.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@