99
о о говорим за депутати в бъдещото 42-ро Народно събрание, ГЕРБ в момента води БСП с 15 - 25 депутати. Колко са точно, никой не знае", казва в интервю за Агенция "Фокус" математикът проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Това е така в проучванията на всички агенции, дори и на тези, които дават паритет. Ще дам пример. Представете си, че резултатът е 26% на 20% и една агенция измери това. Това е почти истинският резултат.

Обаче 3 процентни пункта се приемат за допустима грешка - нормално нагоре и надолу. И ако аз искам да играя за БСП, например, намалявам на ГЕРБ 3 процентни пункта и стават 23. На другите вдигам 3%, защото това е в рамките на т. нар. допустима грешка и те стават 23.

И аз с чиста социологическа съвест заявявам: "тези са по 23". Но всъщност разликата между тях е 6 процента", посочва Михаил Константинов.

"Тези, които в момента дават паритет на двете партии, даваха същия паритет през 2009 г. преди изборите на 5 юли. Тогава резултатът беше 2.5 към 1 - ГЕРБ към БСП. Гласовете им бяха 2.5 към 1, а тези агенции го даваха почти 1 към 1. Така че нека да бъдем по-скромни и като знаем какви сме ги правили навремето, да сме по-умерени", добавя професорът, който дълги години беше член на Централната избирателна комисия.

Според него

резултатът на БСП в момента е между 70 и 80 мандата, а на ГЕРБ е доста над 90.

"Когато е по-ниска активността, по-големите партии взимат повече, защото техните гласове тежат, разпределят, и са така да се каже - по-голям процент от по-малкото гласували. Тези проценти, които агенциите дават, са от всички избиратели, от целия избирателен корпус.

Ако искате да видите колко мандати ще произведат тези гласове, трябва да ги разделите на 2/3 или да ги умножите по 1.5.

Тоест, ако една агенция дава на някого 20 на сто в момента, той вероятно ще вземе 30% от мандатите, защото 20х1.5=30. 20%, предсказвани в момента, са 30% мандати, т.е. между 70 и 80, колкото в момента впрочем е резултатът на БСП.

А резултатът на ГЕРБ е доста над 90. Но това е, повтарям, в момента. Това са чисто обозрителни разсъждения. Дотогава има много време. Кампанията започва след 10 дни", напомня проф. Константинов.

Той

очаква нормалната избирателна активност

- 4 милиона души при 6 милиона избиратели на 12 май.

"Това е около две трети. Да кажем 65 на сто, което е прекрасна избирателна активност за една европейска държава, добавя професорът.

Според него, ако приемем, че доскоро ГЕРБ бяха управляващи и всички останали бяха в опозиция, то в абсолютно всички избирателни комисии до една - секционни, районни и централна, мнозинство има опозицията.

"Затова, когато започнат някакви да реват, че щели да бъдат излъгани, искам да кажа, че те имат мнозинства в комисиите. Затова аз ги моля - да не лъжат, защото те са тези, които могат да излъжат.

БСП, плюс десницата, плюс ДПС и т.н. имат мнозинства във всички комисии.

Ако някой може да излъже, това са те. Аз се надявам, разбира се, че те никога няма да го направят", добавя Михаил Константинов.

"Не виждам какво може да се случи от това, че Емил Кабаиванов не представлява Синята коалиция. Ако говорите за места в комисиите, те нямат никакво значение за резултата.

Ще припомня, че когато през 2001 г. Симеон Сакскобургготски предизвика едно малко политическо цунами и измете много партии от властта, той нямаше нито един представител в комисиите. Нито един от 80-те хиляди членове на избирателни комисии в България.

Когато Борисов се яви през 2009 г. на парламентарни избори, и пак ги измете всичките с почти сходен на царя резултат (Царят имаше 120, Борисов имаше 116 депутата), тогава Борисов имаше по 1-2 места в някои комисии от 80-те хиляди души. Виждате какво става.

Той се вкопчи - комисии, та комисии. Достатъчно е в една комисия да има един, който да е от опозицията, и комисията си гледа работата", обяснява проф. Михаил Константинов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@