Как да запазим децата на пътя
Източник: БГНЕС
3

По повод първия учебен ден Министерството на вътрешните работи публикува серия препоръки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия с деца и юноши през учебната година.

Те са изготвени на базата на анализ на произшествия с деца и причините за тях.

Първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище, а децата от по-горните класове имат нужда от време, за да се адаптират, тъй като през ваканцията са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици, отбелязват от МВР.

Препоръки към родителите:

- Още преди първия учебен ден трябва да изберете най-безопасния маршрут от дома до училище, като обсъждате с ученика как да пресича, да се оглежда, да не тича при пресичане. Изминете маршрута няколко пъти и нека тези "тренировки" да завършат със своеобразен изпит – как детето се справя самостоятелно.

- Важно е да закупите на детето светлоотразителна жилетка, която ще го направи по-добре видимо в светлата и особено в тъмната част от денонощието. При пресичане в неосветени участъци има голям риск детето да бъде блъснато от автомобил, чийто шофьор е заслепен от насрещни автомобили и същевременно не е намалил скоростта.

- Потърсете за детето си връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи "котешки очи".

- Ако детето ви ще остава у дома без надзор от страна на възрастен, отделете време, за да разговаряте с него и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили.

- Ако детето ви кара велосипед, когато отсъствате от къщи, преди да разрешите, огледайте заедно с него подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.

- Недопустимо е дете на възраст под 7 години да бъде оставяно без надзор на възрастен да кара велосипед навън. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.

- Ако забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността.

- Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Изберете заедно с детето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през ваканционните дни. Насочите вниманието им към най-важното изискване: никога да не прекрачват бордюра преди да са се огледали дали не приближава автомобил. Обяснете им, че дори да им струва, че автомобилът е далече, е по-добре да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно.ните и автобусите.

- Много злополуки с тежки последици стават при управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Обяснете на детето си да не се качва на мотоциклети и мотопеди, ако по-големи му предложат да го повозят. Някои от тях вероятно са неправоспособни и може да предизвикат злополука.

- При превозване на деца до 12-годишна възраст в автомобила използвайте обезопасителни системи за деца (седалки и столчета).

- Особено голяма опасност има децата да пострадат, когато бързат, притеснени, че закъсняват за училище. Тогава пресичат тичайки, без да се оглеждат. Внушете на детето си по най-убедителен начин, че дори да закъснява, не трябва да тича през улицата, а да спазва точно правилата за пресичане.

- Научете детето да пресича заедно с основната група пешеходци (възрастни), когато трябва да премине през оживено опасно кръстовище с интензивно движение. 

Препоръки към водачите:

- Не забравяйте, че дете, което се намира на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука. Детето не е "малък възрастен" и не може да се очаква от него логично и адекватно поведение. Още щом забележите деца край платното, се подгответе да отнемете газта и да намалите скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара, детето се втурва нелогично на платното без да се огледа и попада в опасната зона на движещ се автомобил. Не са рядкост и случаите, когато детето се отскубва от ръката на възрастен, който го води, и тичешком излиза на платното.

- В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете - пеш, на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки. Поради ниския си ръст, когато пресича внезапно между паркирани автомобили, малкото дете е невидимо за вас и внезапно се появява в "опасната зона" пред автомобила.

- Непрекъснато следете откъде може да ви изненада дете с внезапно пресичане на платното. Такива места са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното, поддържайте и по тези трасета по-ниска скорост.

- Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и претича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта - след него може да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.

- Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови за спиране.

- Ако от двете страни на платното на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността някое от децата да се втурне през платното към другите.

- Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето наистина забалязва автомобила ви.

- Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са забелязали приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях се обърне и види автомобила ви, това още не означава, че и останалите ще внимават - в последния момент някое от тяхможе да изтича  на платното.

- Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно - не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент на платното тичешком. Не забравяйте, че много от децата са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство и поради това са склонни внезапно да излязат на платното. Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни. Ако сте зад волана на лек автомобил, вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма, затова компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.

- Когато решавате да спрете и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред вашия автомобил. 

Препоръки към водачите и младежите:

- Винаги спазвайте правилата за движение и пресичане. Оглеждайте се много внимателно, когато слизате на платното. Когато се наложи да пресечете оживена улицата, по-добре е учениците да се съберат в компактна група и преминат през платното само при зелен сигнал на светофара или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

- Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост.

- Когато пресичате оживени кръстовища със светофари, не бързайте да излизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

- Не пресичайте между паркирани автомобили. Шофьорите не могат да забележат дете с нисък ръст, което се опитва да пресече между колите.

- Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. По-големите ученици с по-висок ръст задължително трябва да ползват стандартните предпазни колани в автомобила.

- Ако се страхувате да пресечете улицата, заради бързо движещи се многобройни автомобили, помолете някой възрастен да ви преведе през платното.

- След учебните занятия по обратния път до дома децата често започват игри и то на платното или близо до него. Не участвайте в тези игри, защото може да се увлечете и да излезете внезапно и без оглеждане на платното. Предупредете и другите деца за опасността.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Попитали поручик Ржевски: - Ржевски, кое е Вашето най-безумно желание? - Никога не съм имал семейно имение… - И какво от това? - Така бих…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

Свят Преди 4 часа

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

България Преди 7 часа

Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е преминало жълтия праг за внимание

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Теми в развитие Преди 8 часа

Препаратът е четвъртият одобрен в ЕС срещу COVID-19

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

България Преди 8 часа

Съдът прие още, че е налице реална опасност обвиняемата да се укрие или извърши ново престъпление

80 години от първия тролейбус в София

Тролей-галерия в София показва културното наследство на 21 страни

Любопитно Преди 9 часа

Поводът е 80-годишнината от първия тролейбус в столицата

Ватикана

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Любопитно Преди 9 часа

Зад универсално признатата красота на шедьоврите се крият тайни, малко известни истории и куриози

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

Свят Преди 9 часа

Русия остава отворена за диалог, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

България Преди 10 часа

Проверките са в рамките на полицейската операция ROADPOL, която се провежда на територията на целия ЕС

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Свят Преди 10 часа

Напълно затворени ще бъдат три въздушни трасета в Симферополския район над акваторията на Черно море

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Свят Преди 10 часа

"Нека бъда пределно ясен. Ние изразяваме категоричното си неодоборение към създаването на Суперлига", заяви той

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

България Преди 11 часа

Освен това тя ще остане без книжка за срок от 6 месеца, а от талона ѝ ще бъдат отнети 24 контролни точки

КС обяви обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт за противоконституционно

КС обяви обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт за противоконституционно

България Преди 11 часа

Aбcoлютнaтa дaвнocт бeше въвeдeнa със Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe

Мигел Диас-Канел и Раул Кастро

Интернет - трън в очите на управляващите в Куба

Свят Преди 13 часа

"Лъжа", "манипулация", "подривна дейност": Раул Кастро, който напусна лидерския пост на Кубинската комунистическа партия, не крие какво мисли за интернет