ГЕРБ иска същата Комисия по досиетата
ГЕРБ ще предложи за втори мандат досегашния председател на Комисията по досиетата Евтим Костадинов   
Източник: Петко Налбантов / БГНЕС
12
От 5 април 2007 г. до 1 декември 2011 г. за принадлежност към тайните служби на комунистическата държава са проверени 112 445 души, съобщи Евтим Костадинов, председател на Комисията за досиетата (Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия).

Той представи доклад  на състоялия се днес форум с международно участие

"Комисията по досиетата - Равносметката"

и посочи, че е необходимо да се разшири обхвата на проверките.

От хората, участвали в избори, са проверени 63 835, а от тези на публични длъжности са 41 798, каза Костадинов. Той  Най-невралгичен е член 26 от Закона за комисията, в който се посочват хората, на които задължително да се направи проверка.

В алинея , т. 2 от този член е записано, че това са лицата на публични длъжности след 1989 г., но не се включват тези, които са заели публични длъжности след влизането на закона в сила. Логично е периодът да се разшири до времето на проверката, каза Костадинов.

Трябва да се прецизират и длъжностите, за които се проверяват публичните личности. За длъжностите в МВР например е записано, че се проверяват началниците на отдели и на сектори на полицейски управления, но са пропуснати по-висшите длъжности като зам.-началници на управления и зам.-началник на отдели в министерството.

Такъв е и случаят с медиите - при изреждане длъжностите на проверка са пропуснати управителите на печатните издания и на електронните медии. Не е логично да се проверяват водещите на рубрики, а управителите на медиите - не.

Предлагаме

да се проверяват и кредитните длъжници (наричани и кредитни милионери),

каза Костадинов.

Сред основните мотиви за създаване на Комисията за досиета е общественият натиск за разкриване на тайните на службите на комунистическата държава, работили до 1989 г.

Защото има съмнения, че чрез мрежата от тайни зависимости се е редяла политическата карта на България. През 2006 г. страната вече беше на прага на членство в ЕС. Официално не се искаше от България да се отворят досиетата, но беше ясно, че това ще подобри имиджа на страната, посочи Евтим Костадинов.

Фактът, че мрежата на тайната агентура е толкова голям, ни доближава до отговора на въпроса, защо така се състоя прехода в България, напомни председателят на комисията по досиетата.

Според него за създаването на комисията значение е имала и волята на председателя на БСП и тогавашен министър-председател Сергей Станишев, който смяташе, че хората имат право да знаят истината.

За пореден път Костадинов подчерта, че Законът за разкриване на досиетата не е лустрационен - моралната оценка е оставена на обществото. Комисията не се вменява като трибунал и засегнатите могат да търсят защита в съда.

Костадинов напомни също, че темата за разкриване на досиетата на комунистическите тайни служби разбуди общественото внимание още след промените в края на 1989 г.

Но по-късно през годините се разбра, че

още в началото на 1990 г. 144 253 досиета са били унищожени от службите.

Народното събрание ще започне процедурата по избора на комисия, която да може веднага да започне своята дейност, след като изтече мандатът на сегашната Комисия по досиетата, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на форума "Комисия по досиетата - равносметката", на който ще бъде направен отчет за дейността от 2007 г. досега.

Сегашният председател Евтим Костадинов ще бъде подкрепен от парламентарното мнозинство и ще бъде предложен за обсъждане в Народното събрание.

Министър Цветанов посочи, че Костадинов е човекът, получил подкрепата на мнозинството в предишния парламент и не се е поколебал, заедно с екипа си, да даде истината на обществото, като е била свършена огромна по обем работа.

Вицепремиерът е убеден, че работата трябва да продължи с разкриване на  истината за кредитните милионери, за банкерите, за ръководителите във висшите учебни заведения и за висшия адвокатски състав.

Комисията ще получи политическата подкрепа от парламентарната група на управляващата партия, каза Цветанов. Той обясни, че е важно да не се получи вакуум, както през 2006 г. Тогава, след като беше приет законът, не бяха достатъчни 6 месеца, за да се направи изборът и да започне да функционира комисията.

"Мандатът на Комисията изтича през април, искам ясно да заявя, че днешната управляваща партия, днешното мнозинство в парламента ще продължи и ще заложи с необходимия кредит за продължаване на започнатото от 2007 г. от сегашната Комисия", добави Цветанов.

Той подчерта, че България се нуждае от истината. И добави, че прегледът през последните пет години е дал възможност на българските граждани и евроатлантическите партньори за обективен поглед за състоянието и реалното управление на държавата по време на комунистическия режим.

Имаше много факти, които не бяха взети предвид, а най-ценното за комисията беше да има възможност в най-подходящия исторически момент - 1997 г., да започне истинското разсекретяване на тези досиета и да бъдат предадени архивните фондове на комисията.

Председателят Евтим Костадинов и Екатерина Бончева от сегашния състав на Комисията ще бъдат двете кандидатури от ГЕРБ, които ще започнат да се обсъждат, обясни по-късно пред журналисти Цветанов.

Както е известно, членовете в Комисията са девет, по парламентарно представените партии има разпределение и квоти, ГЕРБ трябва да има четири - две места от тези четири ще бъдат за Евтим Костадинов и за Екатерина Бончева, посочи Цветанов. Мнението му е, че двамата са допринесли съществено и са изпълнили ангажимента, който са поели.

Трябва да запазим тази приемственост и обществото да има сигурност, че дейността на Комисията ще продължи по този начин, както наблюдавахме през последните години, каза Цветан Цветанов. Той е убеден, че ДС и до днес има позиции във всички власти в държавата.

В отговор на въпрос той каза, че ако още през 1997 г. са били отворени архивите, "нямаше да има президент с досие".

Разкриването на архивите беше забавено с решение на Конституционния съд от 1997 г.,

когато като конституционни съдии се подвизаваха трима бивши агенти на ДС - Георги Марков, Димитър Гочев и Тодор Тодоров.

Цветанов добави, че е дал за пример 1997 г. и КС, защото днес "имаме подобна хипотеза - има дело, което ще се гледа в КС и човекът, който предизвика това нещо, е човек, който иска по някакъв начин да неглижира или да обезличи истината за историческия период в България".

Цветан Цветанов каза още, че МВР е предало над 1 млн. информационни единици за изпълнение на дейността на Комисията по досиетата.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 17 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 36 минути

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 1 час

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки