ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" в остри спорове за пушенето
Източник: БГНЕС
116

С лед като снощи стана ясно, че депутати от БСП са внесли предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, възникнаха спорове и дебати по темата.

Бившият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира:

"Интересно ми е дали сега министърът на здравеопазването ще си подаде оставка, ако парламентарната група на БСП, а и на всички от управляващата коалиция приемат законопроекта на Закона за здравето".

Според Атанасова има много поводи за оставката на министър Таня Андреева, сред които е липсата на финансиране на болниците.

"ПГ на ГЕРБ сме единодушни, не сме си променили позицията и ще гласуваме против този законопроект”, обясни Атанасова.

"Ще внесем вот на недоверие по здравеопазване. Има много неща в сектора, които не вървят.

Няма лекарства за онкоболни, няма пари за болниците, всеки ден има проблеми и в спешната помощ. Целият сектор се тресе, очаква ни катастрофа. Пушенето в този случай е най-малкият проблем на сектор здравеопазване”, заяви Десислава Атанасова.

"В никакъв случай не могат да бъдат поставени на една плоскост аргументът за здравето на нацията и за това, че някой си измисля икономически аргументи. Парите за здраве никога не стигат.

Вместо тези пари да са за превенция на непушачи, на работещи в такива заведения, на младите хора, надделява лобизмът и икономическите интереси на определени групи фактори, което е недопустимо.

Фактът, че във всички заведения за хранене и развлечения, в игрални зали и казина, а и във всички останали тютюнопушенето ще бъде разрешено, говори за лобизъм – и то не само на хотелиерите и ресторантьорите, а и на много други сектори от икономическия живот”, каза още Атанасова.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан коментира:

"Ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач."

Местан заяви, че депутатите от ДПС ще гласуват съобразно собствените си разбирания по темата.

"Няма да се ангажираме с окончателно, задължително за всички членове на парламентарната група политическо решение по въпроса. Колегите ще гласуват съобразно собствените си разбирания по въпроса. Аз лично ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач", обясни Местан.

"Чух много съображения за отпадането на тоталната забрана, най-вече от икономическо естество. Без да е задължително моето мнение по въпроса – за мен здравето има предимства пред икономическите съображения", заяви той.

Местан припомни, че в управленския си мандат ГЕРБ са има динамична позиция по темата.

"Две редакции на Закона за здравето се наложиха предвид динамиката в позицията на тогавашното управляващо мнозинство.

Първоначално бяха за смесен режим, частична забрана на пушенето и принудиха хиляди собственици на заведения да инвестират в специални помещения. После промениха позицията си, въведоха тоталната забрана. После имаше още един опит да се върне частичната забрана”, каза още той.

"Депутатите от Коалиция за България ще гласуват по съвет за либерализацията на режима за пушене на обществени места"

Това каза пред журналисти депутатът от Коалиция за България Спас Панчев по повод внесените от него и група народни представители промени в Закона за здравето/

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват "за" или "против". Убеден съм, че част от колегите ще са против, но по-голямата част от парламентарната ни група подкрепят промените в закона", заяви депутатът.

"Аз ще гласувам "За". Макар че съм непушач, считам че не сме постъпили правилно, като сме забранили тотално тютюнопушенето”, каза той.

На въпрос дали не е било по-добре да има референдум по въпроса с пушенето на обществени места Панчев заяви:
"Право е на българските граждани да решават съдбата си и през референдум. Швейцарците решиха, че референдумът е по-правилното, направиха го и решиха, че трябва да върнат тютюнопушенето и го върнаха. Не съм против референдума".

Народните представители от "Атака" ще гласуват по съвест за либерализацията на режима за пушене на обществени места", каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на „Атака” Десислав Чуколов.

"Ще го разгледаме на група, но ще гласуваме по съвест. В този случай не се държи на общото решение", добави Чуколов.

"Трябва да се намери компромис, с който поне по тази тема българското общество да не бъде разделено.

Може би трябва в някои заведения да има определен режим, в други заведения да няма, по определени часови пояси. По този начин ще има някакъв консенсус в обществото. То е достатъчно разделено, за да го разделяме и по този принцип”, заяви депутатът.

"Всеки от ПГ ще гласува по съвест. В нашата група има пушачи, които са против този закон, както и пушачи, които са "за" разрешаване на тютюнопушенето в заведенията. Аз съм "за" оставане на ограничението за тютюнопушене и съм пушач”, обясни той.

Промените в Закона за здравето, внесени от Спас Панчев и група народни представители от Коалиция за България предвиждат

в нощните заведения, игралните зали и казина да се пуши без обособяване на самостоятелни помещения.

В същото време се запазва пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места като обособени работни места, места за настаняване, училища, детски градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки.

В заведенията за хранене и развлечения ще се допуска тютюнопушене в специално обособени помещения. Когато заведението е с площ по-малка от 70 кв. м., собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение да се пуши или не. Ще се допуска тютюнопушене и в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата.

Предвижда се в наредба на Министерския съвет да бъдат регламентирани условията и реда, техническите характеристики и изисквания за вентилация и начина на обозначаване за помещенията, в които се допуска тютюнопушене.

Измененията предвиждат задължение собствениците на заведения или обекти, в които се допуска тютюнопушене, да уведомяват за това съответната Регионална здравна инспекция. В срок до един месец териториалните органи на държавния здравен контрол ще извършват проверка в заведението или обекта за спазване на изискванията.

При неизпълнение на задължението за уведомяване, собственикът на заведението ще се наказва с имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. - когато нарушението е извършено от едноличен търговец, и с имуществена санкция от 5 000 до 10 хил. лв. - когато нарушението е извършено от юридическо лице.

Вносителите от левицата предлагат средствата от приходите от осъществяване на контрола по спазване на забраната и ограниченията за тютюнопушене да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Като мотив за внесените изменения от левицата посочват спада в оборота на ресторантьорския и хотелиерския бранш

след влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г.

За този период редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум броя на работните места с цел икономии, посочват вносителите.

От Коалиция за България отбелязват, че въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето, в редица държави - членки на Европейския съюз като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия се допуска по изключение тютюнопушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания.

Коментари 116
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

116 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 5 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове