Илияна Николова: Инвестираме в следващото поколение активни граждани
Източник: netinfo
1

В месеца, когато в САЩ отбелязват 100 години от първата обществена фондация, продължаваме да ви срещаме с хора, които работят за развиване на дарителството тук в България. За пътя, който трябва да извървим като общество, за промяната, която сами случваме и добрите модели за дарителство, разказва Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).

- Кога е създадена Работилницата и какви са посоките, в които работи?

- Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е създадена през 2001 година. Тя е наследник на програма „Знания, успех, промяна“ на Британската организация "Чарити Ноу Хау", работила в страната ни в периода 1997 – 2001. И до днес, много хора ме питат за името на фондацията. Всъщност беше избрано в резултат на своеобразен референдум, на който участници в програмата, хора от групата на съветниците, учредителите и приятели гласуваха. Така се роди „Работилница за граждански инициативи“ – работилница, защото ние искаме да сме различни, да сме близо до хората и с тях да създаваме промяната.

ФРГИ извървя дълъг път на развитие. От организация, която започна работа по програма за развитие на малки граждански организации, до една от най-големите фондации в страната, предоставяща годишно между 700 000 и 1 000 000 лева под формата на финансиране за граждански организации.

В годините работа създадохме добри модели, някои от тях за първи път в България – първият в страната корпоративен фонд, управляван от фондация, създаден през 2006 г., е модел за работа между бизнеса и гражданския сектор. Фондацията е единствената у нас, която създаде свой механизъм за устойчивост, така наречения „Постоянен фонд“. Чрез него ще имаме независим източник на финансиране с постоянен приток на средства на годишна база. Фондацията е домакин на фонд „Валя Крушкина“, който пък е модел и механизъм за развитие на частната филантропия.

- Кои са хората, които подкрепят дейността ви?

Зад тези успехи стои подкрепата и доверието на много хора. Ще започна със седемте човека, членове на нашето Настоятелство, задължително ще спомена и онези над 80 човека, работили безвъзмездно за нас като оценители на проекти по различните наши програми и фондове, над 15-те доброволци, които ни подкрепят в различни наши събития, разбира се хората, които участват в нашите програми и накрая специално място искам да отделя на дарителите.

През годините ние сме получавали доверието и финансовата подкрепа на големи частни фондации – фондация „Чарлз Стюарт Мот“ (САЩ), фондация „Оук“ (Швейцария), фондация „Велукс“ (Дания), фондация „Крал Бодуен“, (Белгия), фондация „Америка за България“.

Имаме добро партньорство и дълга съвместна работа с корпоративни дарители от България, като "Еврофутбол" от 2007 г., Първа инвестиционна банка от 2005 г., SAP Labs България от 2010.

Подкрепа за нашите каузи са дали и над 1500 индивидуални дарители. Всички тези хора и компании са ценен ресурс за нас и бих искала за пореден път да изкажа нашата благодарност.

- Вие сте една от водещите организации, работещи за развитие на дарителството у нас, кои са успешните модели в тази посока?

Подкрепяме дарителството, като инвестираме в обществени фондации, младежки банки и дарителски кръгове. Ще се опитам да обясня тези понятия, през цифрите, които са най-верният показател за направеното.

Обществените фондации обединяват местни дарители и им помагат да се свържат с организации, които работят по важни за общността проблеми. Българските обществени фондации от създаването си през 2002 до края на 2013 г. са привлекли 6 818 507 лева, от които са предоставили като финансиране на местни организации 3 730 576 лв. чрез 806 гранта, финансирали са 127 стипендии на обща стойност 59 272 лв. Други 1 145 971 лв. са инвестирани в програми за развитие на местните общности, изпълнявани от самите обществени фондации.

През 2013 г. обществените фондации са събрали над 866 000 лева. Важно е да се отбележи, че 32% от тези средства са привлечени от частни лица, а 28% – от корпоративни дарители, което говори за високото доверие на местните общности към обществените фондации. В същото време само 2% са привлечените публични средства, факт, който показва липсата на публичен ресурс за местно развитие. Областите на финансиране, които са най-широко застъпени са образование, социално включване и публични пространства.

Младежките банки, създадени около обществените фондации, възпитават интерес към дарителството у младите. За 15 месеца (2012 – 2013) 13 младежки банки са набрали 36 327 лева от местни източници, финансирали са 54 младежки малки проекта, достигнали до 18 657 млади хора.

Дарителският кръг обединява хора, които даряват в подкрепа на граждански инициативи за социална промяна. Срещите на кръга дават възможност на дарителите да влязат в пряк контакт с организации, които представят оригинални идеи. По този начин дарителският кръг осигурява бързо и гъвкаво финансиране за малки проекти, свързани с общността. През 2013 г. дарителските кръгове са набрали 164 307 лв. от 523 дарителя и са финансирани 50 местни проекта.

През 2012 г. поставихме и началото на една нова за нас форма на дарителство – създаването на поименен фонд към фондацията. Такива фондове са същестували през първата половина на XX век, а след 1989 г. има създадени само няколко. Днес един от тях е фонд „Валя Крушкина".

- Върху какво е важно да продължите да работите, за да надграждате постигнатото?

Ние вярваме, че България може да бъде едно по-добро място за живеене, да има толерантно общество, изградено на демократични ценности и че гражданите имат принос в този процес. Затова ще продължим работата си на финансираща организация, подкрепяща местното развитие чрез финансиране на малки местни проекти и подкрепа за развитието на дарителството на местно ниво чрез обществените фондации. И най-важното, ще продължим да инвестираме в следващото поколение активни граждани и дарители.

Къде е мястото на държавата?

Възможностите пред дарителството са свързани с три важни предпоставки – ръст на икономиката и съответно благосъстоянието на хората, добра инфраструктура за даряване и вдъхновяващи примери. Проблемите са доста, но аз бих искала да отбележа задачите на две групи от обществото – гражданските организации и държавата. Гражданските организации са тези, които могат да работят за създаването на нагласи за даряване, да представят вдъхновяващи примери за дарителски актове, да създадат системи за отчетност и прозрачност за получените дарения, да бъдат посланици на стратегическата филантропия.

И тук идва и ролята на държавата, с не по-малко важни задачи – премахването на ДДС върху даренията в натура, премахване на неравнопоставеността за данъчните облекчения според типа получатели на дарения (в момента има три нива 50%, 15% и 10%). Приемане на мерки за насърчаване на дарителството, включително чрез гражданско образование в училище, премахване на наложеното от член 49 от Закона за местните данъци и такси задължение, освободените от данък дарения да декларират получените дарения и последно, но не по важност – държавните и политически структури да се оттеглят от полето на набирането на средства заради конфликта на интереси, който се поражда от техния акт.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 7 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 13 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете