Официално: Йорданка Фандъкова е новият образователен министър
Официално: Йорданка Фандъкова е новият образователен министър   
Източник: БГНЕС
38
Йд данка Фандъкова ще бъде министър на образованието в новия кабинет, който лидерът на спечелилата изборите партия ГЕРБ и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов ще предложи, съобщава БТА.

Досегашният зам.-кмет по въпросите на образованието в Столичната община бе избрана за народен представител от 24-ти МИР в София. Предполагаше се, че тя може и да наследи Борисов като кмет на столицата.

При всяко положение обаче нейните разбирания и идеи стоят в основата на бъдещата политика на управляващите в сферата на образованието.

Бойко Борисов потвърди днес и името на Симеон Дянков като бъдещ министър на финансите. Така обявените от него имена на министри стават три, след като той представи председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи.

Може би от следващата учебна година трябва да се работи да отпадне изпитът след 7-и клас, каза днес Йорданка Фандъкова в интервю за Би Ти Ви.

Образователният експерт смята, че входният изпит за езиковите гимназии трябва да отпадне, но след като много внимателно се анализира готовността на системата за външно оценяване да замени изпита. Затова не е сигурно дали това ще стане догодина. Възможно е решението да бъде отложено с година, за да не бъдат стресирани деца и родители.

При всички положения обаче важното е те да знаят достатъчно рано какво ще се случи и да бъдат подготвени, подчерта Фандъкова. В отговор на въпрос за

битката с частните уроци

експертът обясни: "Когато говорим за качествено обучение, имаме предвид и извънкласните дейности, и заниманията извън обичайните учебни часове, в които учителите ще бъдат ангажирани. Така децата ще могат да получават качествена подготовка в рамките на училището, а учителят - достойно заплащане.

Мисля, че това е пътят за премахване на "втората образователна система". С административни мерки това не може да стане. Всички знаем, че декларациите на учителите, че уж не дават частни уроци, са проформа и не решават въпроса."

Според Фандъкова предучилищното образование е много важно и държавата трябва да поеме издръжката му не само за 6-годишните, но и за децата на 5 години.

Според нея качеството на образованието е комплекс от мерки и няма да бъдат намалявани средствата за образование, а делегираните бюджети са една добра система.

Учителските заплати също няма да бъдат намалявани, като ще бъдат отблокирани програмите за стимулиране, включително и за кариерно развитие на учителите, каза още тя.

Според Фандъкова образователната система е уморена от бързи промени и от решения, вземани на парче. Усилията на ГЕРБ ще бъдат насочени към бързото приемане на нов закон, който да обхване по-рамково училищата и детските градини, като ясно гарантира отговорностите на всички нива.

Йорданка Фандъкова е убедена, че

необходимостта от приемането на нов закон

е възникнала още с приемането на националната образователна програма преди няколко години.

"За съжаление предишният парламент не успя да приеме този документ, въпреки че гласува програмата единодушно. Нашата готовност е до една година да внесем закон, който да подреди и дисциплинира хаоса, съществуващ в образователната система. Да отмени нуждата от различни закони, които сега съществуват в нея - за учебния план, за професионалното образование.

Всичко това трябва да бъде включено в нормативен акт с ясно разписване на отговорностите. Сега е много лесно те да бъдат прехвърляни от една институция на друга.

Бързото приемане на закона е нужно, за да се успокои системата на ниво училища и детски градини, и в същото време да се заработи по-бързо на национално ниво, за да се доразвият онези позитивни неща от предишния проект, които стартираха малко хаотично", обяснява Фандъкова днес в друго интервю - за в. "Стандарт".

Тя дава и пример: Децата до седми клас учиха по нов учебен план, а тази година трябва да продължат по стария. С набързо дописани помагала се правят някакви промени и за съжаление няма да имаме време да реагираме. Те ще довършат учебната 2009-2010 година с тези помагала, но трябва да се направи така, че от идната година да учат по нов план.

Фандъкова развива идеята си, че не е разумно държавата да пести от образование. На него трябва да се гледа като на инвестиция, в образованието да се насочват повече ресурси. А в момента родните училища са недобре финансирани и едно от последните постановления на отиващото си правителство на Станишев допълнително утежнява нещата.

Образователният експерт е убедена, че първото, което трябва да се направи, е да се отменят тези текстове, които засягат училищата и делегираните бюджети. Освен това трябва да се гарантира финансирането на училища в първоначалния му вид от 90 на сто, без повече да се намалява тази субсидия.

Сред първите стъпки трябва да бъде и отблокирането на парите по програми - например за диференцирано заплащане на учителите и за кариерно развитие.

"Заплатите на учителите не замръзват.

Финансовото осигуряване на училища и детски градини е един от първите ни приоритети. За да бъде осигурена качествена подготовка на децата, на учителите трябва да се даде възможност да се развиват кариерно, да израстват", заявява бившата учителка и директорка на софийско училище.

Нейната идея е постепенно да се намали задължителният обхват на децата в предучилищна възраст, като от 6 падне на 5 години.

"Подчертавам, че става дума за предучилищни групи, а не за първи клас, както неправилно сме разбирани понякога. Повечето семейства предпочитат децата им да бъдат обхванати в детски градини и според мен ролята на държавата е тя да поеме финансово част от това обучение.

Да се обединят силите на държава и община, за да бъде решен въпросът със задължителната предучилищна подготовка. А това ще освободи ресурс и за детските градини. Децата, които влизат в първи клас, трябва да получат възможност за равен старт - като социализация, като готовност за училище", посочва Фандъкова.

И допълва, че ше бъдат ревизирани всички учебни програми, но това няма да стане отведнъж.

"Трябват анализи, за да се реши по кои дисциплини ще има драстични промени и по кои няма да се пипа много учебното съдържание. Има предмети, по които няма нужда от сериозни размествания, но други категорично трябва да претърпят коренна промяна", допълва заместничката на кмета Бойко Борисов.

Йорданка Фандъкова е родена в Самоков на 14 април 1962 г. Учи в родния си град, в 35-а Руска езикова гимназия и завършва руска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започва работа като учител по руски в 73-то училище в София, на което през 1998 г. става директор след конкурс.

В края на 2005 г. новоизбраният кмет на София Борисов посещава училището и след като вижда направеното, я кани да му стане заместник по образованието. Преди това те не са се познавали.

Съпругът й е лекар педиатър. Има дъщеря и внук.

 


Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 46 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen