Експерт: Трябва нов модел на общуване между политици и граждани
Антоанета Цонева   
Източник: БГНЕС
22

Необходимо е да се създаде законодателна рамка, която да направи така, че да държи политическата система постоянно в режим на стрес и тя да създаде канали за взаимодействие с избирателите не само по време на предизборна кампания.

Това коментира в интервю за БТА ръководителят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

Експертът призова за спешна промяна в Закона за политическите партии. Така според нея ще се прекрати корумпирането на депутати чрез използването на субсидията и прилепването им към други политически субекти, за да бъдат формирани изкуствени мнозинства.

Цонева посочи, че разговорът по тази тема трябва да се проведе веднага, защото това е възможност да се прекратят съществуващи в 41-вото Народно събрание порочни практики.

Забелязваме задълбочаваща се тенденция на отчуждение на хората от политическия процес и снижаване до краен предел на мотивацията за участване в него, коментира Цонева.

България страда от драматично отсъствие на чувството за представеност. Има огромна пропаст между политическия елит и гражданите, което продуцира недоверие и подозрение. Така се стига до отчуждаване от самите институции, каза експертът.

Следва цялото интервю:

- Каква оценка правите на изборите и кампанията преди тях?

- Категорично мога да кажа, че забелязваме задълбочаваща се тенденция на отчуждение на хората от политическия процес и снижаване до краен предел на мотивацията за участване в него. Не мога да се съглася с обясненията, че тази избирателна активност трябва да се приема спокойно. Още повече като погледнем и политическото представителство.

Има голяма група непредставени избиратели - т.е техните интереси няма да бъдат защитавани в рамките на парламентарния живот. Това е силно разочароващо и показва за пореден път, че е необходимо да се създаде рамка - законодателна, която да направи така, че да държи политическата система постоянно в режим на стрес и тя да създаде канали за взаимодействие с избирателите не само по време на кампания.

България страда от драматично отсъствие на чувството за представеност. Има огромна пропаст между политическия елит и гражданите, което продуцира недоверие и подозрение. Така се стига до отчуждаване от самите институции.

- Какви са най-важните изводи, които трябва да бъдат направени и най-важните уроци?

- Трябва веднага да започне разговор за поуките от случилото се. Ще върна топката към предишни предложения, че трябва да се променят правилата, за да могат избирателите да покажат предпочитанията си към определен кандидат, като го класират чрез своя вот по-напред в листата. Нещо, което партиите в парламента с голяма лекота възпрепятстват. Такава възможност имаше, но тя беше премахната. Това е един от начините да се даде лице на политическото представителство, да свърже хората с техните народни представители и да повиши ангажимента на тези народни представители.

Това категорично трябва да се случи, защото се вижда, че недоверието и отказа за участие в политическия живот, води до разрушаване на средата на демократично представителство. Трябва да има преференция. Нещо, което може да се случи бързо. Още с приемането на правилника за работата на Народното събрание и промяна в Закона за политическите партии, веднага да се преустанови възможността да бъдат "купувани" депутати чрез субсидията. Трябва да бъдат публични и декларациите за принадлежност.

- Притеснително ли е, че много малки партии под 4-процентна бариера на изборите ще получават субсидия? Да се мисли ли за промяна в тази насока?

- Трябва да се анализира този подход, защото в българския политически живот се възпроизвежда статукво на т. нар. големи партии. Самата машина е настроена по този начин и не допуска лесно появата на нови субекти. Самият факт, че правим избори след бунт, а резултатът от тях е, че няма нов политически субект в Народното събрание е показателен, че когато се създават правилата, които касаят нови субекти и участието им в политическия живот, трябва да бъдем много внимателни.

Що се отнася до субсидията - разговорът е за това, че трябва да има много по-различна форма на контрол как се изразходват субсидиите. Има добър опит в други страни как се контролира изразходването на субсидиите. Разговорът по тази тема трябва да се проведе веднага, защото това е възможност да се прекратят съществуващи в 41-вото Народно събрание порочни практики. От волята на 4-те представени партии сега ще зависи дали политическият живот ще продължава да изглежда по този уродлив начин. Никога не е имало толкова ниско доверие в парламента. Когато се обругава парламентът, резултатът е този, който виждаме сега.

- Темата за касирането изборите набира скорост. Има ли основания за това или след ясно декларираните обръщения на ЦИК, на президента и на прокуратурата, че вотът е минал законно, подобен тип разговор няма смисъл?

- Това, което се случи в Костинброд, ни кара да се замислим дали отпечатването на бюлетините също не би могло да е процес, на който да има наблюдатели. Очевидно се налага и това да се случи. Защото това състояние да бъдат откривани бюлетини в този вид и по този начин, извън параметрите на договора с Министерски съвет, е недопустим. Това дава повод за срив, като ядрена бомба е. Това, което хората чуваха, че има такива бюлетини, беше изключително негативен ефект по отношение на активността.

Убедена съм, че има хора, които са решили, че няма мисъл да гласуват. Защото едва ли не процесът може да бъде фалшифициран. Не намирам за правилна интерпретацията, че органите действат като пощенска кутия и предават жалбите в Конституционния съд. Трябва освен това да се помисли да не бъде разширен и кръгът на лицата, които да могат да искат касиране на избори. Международни стандарти дори обсъждат правото на избирателите да го правят. Ако има такова дело сега, то ще е безпрецедентно.

- Каква ще е цената, която 120-те депутати да платят, за да се сдобият с още един глас, за да гласуват кабинет?

- Това е политологически анализ. Така както и това, че дясно-център избирателите нямат истински представителство. Това, което всички участници в процеса на преговори знаят е, че този парламент няма да има дълъг живот. Въпросът е колко скоро ще се отиде на избори. Дали това ще е на евроизборите догодина, или по-рано. Трябва да се внимава страната да не се вкара в много остра спирала на криза от избори в избори.

Най-страшното е, че има брутално отчуждаване от политическия живот и тотално сриване на доверието на политическите институции. Всичко сега зависи от поведението на партиите в и извън Народното събрание. Пак призовавам за спешна промяна в Закона за политическите партии, за да се прекрати корумпиране на депутати чрез използването субсидията и прилепването им към други политически субекти, за да бъдат формирани изкуствени мнозинства

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 8 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 9 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 10 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 11 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 11 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 12 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 12 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите