2

О бщината ще осигури четири екипа в подкрепа на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София-град. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Фандъкова посочи, че четирите екипа ще бъдат осигурени от столичните общински болници.

Те ще бъдат командировани в ЦСМП за срок от 45 дни,

а след това се надяваме, че Министерството на здравеопазването ще осигури 30 екипа, какъвто ангажимент пое министър Андреева, каза още Фандъкова.

Тя припомни, че в столичните диагностично-консултативни центрове работят 21 екипа за неотложна медицинска помощ.

Преди срещата Фандъкова припомни, че още преди време общината е обявила готовност да съдейства с екипи от общинските болници за нощни дежурства, но е трябвало да се намери механизъм, по който да се плати извънредният им труд. Тя добави, че ще поиска срок и гаранция спешната помощ в София да бъде окомплектована с необходимия по стандарт брой екипи. По думите ѝ за столицата са необходими около 40-50 екипа в спешната помощ, за да е сигурно, че хората ще бъдат обслужени.

Кметът на София каза още, че в момента функционират само два от петте изнесени кабинета за оказване на неотложна медицинска помощ – в Кремиковци и в Нови Искър. Останалите три кабинета – в Студентски град, в ж.к. „Люлин“ и в ж.к. „Надежда“,

не работят поради липса на екипи.

По думите ѝ Министерството на здравеопазването трябва да помисли за заплащането на лекарите, за да има работещи екипи в неотложните звена.

В отговор на въпрос дали има възможност да се открият още кабинети за неотложна помощ, Фандъкова припомни, че и сега има дежурни кабинети, в които се обслужват пациентите на общопрактикуващите лекари при нужда, и те са в диагностично-консултативните центрове.

Всеки месец в Центъра за спешна медицинска помощ София-град са получавани 140 хил. лева за незаети щатни бройки,

съобщи пред журналисти министър Андреева след заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Първата работа на и. д. директора на Центъра ще бъде да провери дали тези средства са били използвани за допълнително материално стимулиране на работещите в него. Андреева посочи, че има данни за вече оттеглени оставки на работещите в центъра. Тя допълни, че към момента има получени два отказа от Центрове за спешна помощ в страната за подпомагане на столичните екипи.

Вижте повече във видеото:

Междувременно около 30 души от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София отново протестираха.

Лекари, медицински сестри и шофьори смятат, че здравното министерство трябва да увеличи работните заплати, да уреди нормативно алгоритмите за работа на спешната помощ и младите лекари трябва да имат възможност за специализация.

Лекарите недоволстват и че министърът на здравеопазването не се е срещнал с тях, за да обсъдят тези проблеми. Те настояват досегашният директор д-р Георги Гелев да остане на работа и тепърва ще преценят как ще работят с новия временно изпълняващ директор.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@