Анализ на ДАНС се появи в германски медии
Публикацията в електронното издание на сп. "Шпигел" е илюстрирана със снимка на Б. Борисов от предизборната кампания през юни   
Източник: spiegel.de
26

"Скандален доклад притиска българския кабинет", отбелязва в заглавие сайтът на авторитетното германско списание "Шпигел" (spiegel.de).

Кореспондентката на списанието за Балканите, базираната в Белград Ренате Флотау, представя основните акценти в анализ на обстановката в страната през първото полугодие на 2009 г., изготвен в Държавната агенция "Национална сигурност", без да посочва откъде разполага с него.

"Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между противници", пише Ренате Флотау, която първо информира за скандала около укрития от предишното правителство доклад на ДАНС.

"За гнева на сегашния премиер обаче може би има и други причини", отбелязва известната германска журналистка и обяснява, че междувременно се е появил нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 г.

"И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват".

Съдържанието на доклада е доста пикантно

В доклада на ДАНС се говорело за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено благодарение податливостта на сътрудници на държавните фондове към корупция. Стигало се е до унищожаване на документация, фалшифициране на документи за собственост или пък издаването им на имена на починали хора.

"Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари, прехвърлят фалиралите си фирми на социално слаби, най-често роми.

Така те се оттеглят от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост. В България, страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си.

Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход", се казва в статията, която резюмира най-важното от анализа на ДАНС.

В него се говорело също така и за продължаващите в страната рекет, отвличания и психическо насилие. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което не било алармиращо, но предизвиквало безпокойство.

Шиитски организации като "Хизбула" вече били представени в страната,

а радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.

В заключение в статията се казва: "До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на предшественика му".

Авторката Флотау предупреждава: "Ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново.

Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже".

Днес българската редакция на

Радио Дойче Веле обявява, че също разполага с документа,

обявен за анализ на ДАНС за ситуацията в България през първите 6 месеца на 2009 г.

"Не можем да гарантираме за автентичността на документа, но я предполагаме", застраховат се редакторите и цитират основните моменти от 69-страничния доклад.

"Нарушенията продължават", "тенденцията се запазва или пък засилва" - така звучат най-често изводите на ДАНС в поверителния анализ за първото полугодие на тази година.

Точно затова анализът е възможно най-слабата оценка, която би могла да се даде за дейността на предишното правителство. В същото време изводите на ДАНС показват, че обявената от новото правителство война срещу корупцията ще се окаже мъчително, трудно осъществимо начинание.

Анализът проследява злоупотребите и закононарушенията в отделните сектори на икономиката. Той започва с общата констатация, че условията на криза създават предпоставки за нарастване на сивата икономика. Последвалите примери обаче показват, че става дума за явления, които имат дълбоки корени в България и процъфтяването им се дължи не толкова на кризата, колкото на бездействието на властите.

Трикове, корумпираност, престъпни схеми

Анализът откроява доста странното отношение, което имат към законите български фирми - представители на известни на Запад концерни. Така например през първите шест месеца на тази година електроразпределните дружества са отчитали по-големи разходи, за да притиснат държавната комисия в бранша и да я принудят да увеличи цената на енергията.

В тази връзка ДАНС отбелязва, че "ЧЕЗ България" използва трикове със сложни счетоводни схеми и прехвърляне на дейности към външни подизпълнители.

Интересно, какво ли биха казали от ръководството на Е.ОН в Германия по повод на направеното от ДАНС заключение, че българското подразделение на концерна „прехвърля печеливши дейности на близки фирми, създавайки предпоставки за източване на дружеството".

Не особено ласкава е оценката на ДАНС за поведението на някои чужди фирми. Без да се споменават конкретно имена се отбелязва, че в сферата на транспорта и комуникациите "продължава практиката, при която чужди фирми без необходимия потенциал печелят търгове по български инфраструктурни проекти чрез лобиране в местната и централна власт".

В резултат на това строителството на предвидените обекти изостава сериозно, което повиша риска от загуба на средства по европейски програми.

От анализа става ясно, че корумпираността в администрацията е повсеместна и улеснява престъпни практики, които застрашават дори живота на гражданите.

"Във въздушния транспорт са засечени системни нарушения на високопоставени служители при лицензирането на авиационни фирми и персонал, като до полети се допускат неподготвени пилоти заради близки отношения с определени авиационни компании", се казва в анализа на ДАНС.

Даден е и друг пример в това отношение: корупционна схема, при която в дирекция "Сигурност" на летище София са назначавани нови служители без необходимата квалификация.

Изнудване, пране на пари, контрабанда

Благодарение на корумпирани служители в общинските служби "Земеделие", сенчестият бизнес в сектора процъфтява. В анализа на ДАНС, например, се говори за изнудване на собственици на земи, унищожаване на документи и умишлени пропуски при замени на земи и гори от държавния фонд във Варненски регион.

В Плевенско пък разработките на ДАНС показват, че общински земеделски служби издават фалшифицирани документи за собственост или пък използват имена на починали хора.

Споменат е и злополучният държавен горски фонд с редица случаи на "конфликт на интереси" в Омуртаг, Кюстендил, Сливен и Ловеч.

Краде се и от бюджета на Националната здравносигурителна каса (НЗОК), пишат анализаторите от ДАНС. От дадените примери се вижда, че фантазията на болничните заведения, лекари и фармацевти в това отношение е безгранична и обхваща територията на цялата страна.

Многообразие има и в схемите за изпиране на пари. ДАНС констатира: "Продължава тенденцията за преминаване на руски капитали със съмнителен произход през банковата ни система". И още: "Руската организирана престъпност инвестира у нас значителен финансов ресурс основно в имоти и строителство на туристически комплекси".

Ако се съди по анализа на ДАНС, митничарите и данъчната администрация не са изгубили челните си позиции в съревнованието по корупционни практики. ДАНС цитира информация от свои разследвания във Варна и Шумен, където данъчни служители са включени в схеми за неплащане на данъци.

Според ДАНС български граничари и митнически служители участват в контрабандни канали на българо-турската граница, които се осъществяват под прикритието на официален пътнически транспорт и спедиторска дейност. Митничари помагат и при неправомерното възстановяване на ДДС за уж изнесени от страната стоки.

Без да се споменават имена в анализа на ДАНС се говори многократно за

личното участие на високопоставени държавни служители в престъпни схеми:

"Налице са нерегламентирани контакти на ръководни служители в системата на МВР с бизнесмени и лица от криминалния контингент."

ДАНС твърди, че разполага с информация за злоупотреби със службено положение и облагодетелстване на лица, заемащи висши държавни длъжности в сферата на отбраната, здравеопазването, финансите, регионалното развитие, земеделието, горите и екологията.

В раздела, озаглавен "Противодействие на корупцията", ДАНС представя мрачни изводи за представители на законодателната власт, които "извършват лобистка дейност, насочена към спечелване на обществени поръчки, подписване на договори.... прикриване на извършени нарушения....".

Подчертава се и пряката зависимост на съдебната власт от политиката.

В анализа се казва: "На много места административните ръководители на органите на съдебната власт се избират чрез лобиране на партии и представители на законодателната власт".

Унищожителни са изводите на ДАНС и по повод на злоупотребата с европейски фондове.

След като четири години подред правителството на Станишев се бореше срещу този вид престъпления, ДАНС констатира, че през последните шест месеца от мандата му отговорни служители от Националната агенция "Пътна инфраструктура" продължават да участват в корупционни схеми, а хора от Държавен фонд "Земеделие" изискват от кандидатстващите по проекти фирми високи комисионни, гарантиращи им успех.

ДАНС предупреждава: "Наблюдава се пренасочване на консултантски компании, участвали в корупционни схеми по програма САПАРД, към проекти по оперативните програми "Развитие на селските райони" и "Конкурентоспособност".

Анализирана е и чуждата разузнавателна дейност в България, както и опитите на терористични групировки да се установят трайно в страната.

В прогнози за второто полугодие на 2009 г.. ДАНС предполага, че може да се стигне до затруднено финансиране на инфраструктурни, енергийни и транспортни проекти.

Агенцията прогнозира ускорени фалити на малки и средни предприятия, повишаване на безработицата и не изключва социално напрежение.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жътвари срещу Рибари в битка за оцеляване в „Игри на волята: България”

Жътвари срещу Рибари в битка за оцеляване в „Игри на волята: България”

Любопитно Преди 1 час

Ловците запазиха целостта си, а сестрите Екатерина и Йоанна получиха нова тайна мисия

<p>Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални</p>

Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални

Свят Преди 4 часа

Силите за сигурност в Беларус подхождат брутално спрямо протестиращите. Какво ги кара да го правят

Белгия смекчи част от противоепидемичните мерки

Белгия смекчи част от противоепидемичните мерки

Теми в развитие Преди 5 часа

Обявени са и промени в правилата за карантина

Два автомобила се удариха на АМ "Струма" край Благоевград, жена пострада

Два автомобила се удариха на АМ "Струма" край Благоевград, жена пострада

България Преди 5 часа

Пътният инцидент е станал при 93-ти километър в лентата за Дупница и София на моста над р. Четирка

Транспортен хаос грози Великобритания при липса на сделка с ЕС

Транспортен хаос грози Великобритания при липса на сделка с ЕС

Свят Преди 6 часа

Опашки от до 7000 тежкотоварни камиона могат да се извият в Югоизточна Англия от януари 2021 г.

Над 40 първокласници са под карантина в Ямбол

Над 40 първокласници са под карантина в Ямбол

Теми в развитие Преди 7 часа

Четирима педагози са дали положителна проба в училището

Огнище на COVID-19 в завод "Дружба" във Варна

Огнище на COVID-19 в завод "Дружба" във Варна

Теми в развитие Преди 7 часа

Установени са 49 контактни на заразените

Марияна Николова се срещна с посланика на Египет

Марияна Николова се срещна с посланика на Египет

България Преди 7 часа

Двамата обсъдиха отношенията между двете страни в областта на туризма

От 1 януари 2021 г. извънредният труд на полицаите ще се заплаща

От 1 януари 2021 г. извънредният труд на полицаите ще се заплаща

България Преди 8 часа

Отпада обаче компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни

COVID-19: Втората вълна ще бъде с много повече заразени

COVID-19: Втората вълна ще бъде с много повече заразени

Теми в развитие Преди 8 часа

Учените прогнозират по-ранни пикове в държави, в които процентът на заразени вече са достигнали максимални стойности

Мъжка мода: топ трендове, които не са за изпускане

Мъжка мода: топ трендове, които не са за изпускане

Любопитно Преди 8 часа

Онлайн пазаруването е по-лесно от всякога

Лукашенко положи тайно клетва като президент

Лукашенко положи тайно клетва като президент

Свят Преди 9 часа

Спорният вот в началото на август, на който държавният глава получи над 80% подкрепа, предизивка мащабни протести

BMW M3 и BMW M4

BMW M3 и M4: огромна решетка, 510 „коня” и „ръчка”

Технологии Преди 9 часа

Заклетите фенове негодуват заради тази решетка, но двете баварски зверчета предлагат агресия и емоции, които ще спечелят нови клиенти за себе си.

<p><strong>Без такси</strong> за студентите в <strong>8 специалности</strong>, ето кои</p>

Без такси за студентите в 8 специалности, ето кои

България Преди 9 часа

За компенсиране на разходите ВУЗ-овете ще получат средства от МОН

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт

Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт

България Преди 9 часа

Депутатите приеха и процедурните правила за избор на председател на ЦИК