"Алфа рисърч": 4.13 за правителството по шестобалната система
100-те дни на правителствата на:   
Източник: МБМД / 24 часа
34

В началото на ноември оценката за работата на кабинета "Борисов", измерена по шестобалната система, е добър 4.13, сочи изследване на Агенция "Алфа рисърч" (aresearch.org).

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване сред 1035 души, направено между 22 октомври и 2 ноември 2009 г.

Сто дни след поемането на властта общият кредит на доверие остава все още твърде висок, но в редица направления нараства усещането за дефицит на реални политики и ангажименти.

В нагласите на избирателите вече се наблюдават признаци за скрити напрежения,

които подхранват критичност към управляващите и рискуват постепенно да ерозират високата начална подкрепа и решимостта за изключително важни реформи в публичния сектор, пише във в. "Дневник" Геновева Петрова от „Алфа рисърч".

В първите си оценки за правителството общественото мнение се съобрази с факта, че то пое управлението в кризисна за страната ситуация. Във вътрешнополитически план трябваше да реагира спешно на наследството от тройната коалиция и да отговори на обществените очаквания за ревизия на нейното управление.

Сериозно предизвикателство за новия кабинет представляваше и икономическата криза, чиито последици започнаха да усещат от все по-голям брой български граждани. Позитивна, но и натоварваща с огромна отговорност предпоставка бе високото обществено доверие и политическата подкрепа, с които кабинетът започна своята работа.

С действията си до момента правителството показа, че може да реагира успешно в "аварийни" ситуации - способност, която определено печели одобрение. Ако по предпочитаната от премиера аналогия допуснем, че ситуацията, в която правителството стартира дейността си, е подобна на пожар, то 100 дни по-късно равносметката е - загасени пламъци, описани щети, виновни лица и участвали в гасенето герои, които получават признателността на потърпевшите, пише авторката на анализа.

Като

най-важни постижения на кабинета

анкетираните посочват:

- разкриването на злоупотребите на бившите управляващи - 50%;

- съкращаване на бюджетните разходи - 43% и на администрацията - 32%;

- усилията за възвръщане на доверието от страна на ЕС и размразяване на еврофондовете - 28%.

Правителството, премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ продължават да се ползват с доминираща подкрепа от страна на избирателите. 55% от пълнолетните жители на страната имат положително отношение към министър-председателя, всеки втори се отнася с доверие към ГЕРБ, а одобрението за правителството продължава да доминира над неодобрението в съотношение 2:1.

Но в същото време 71% от анкетираните смятат, че в сегашната обстановка провеждането на реални реформи, които да доведат до подобрение на общия стандарт и среда на живот, трябва да бъде приоритет.

От "Алфа рисърч" напомнят, че преди три месеца хората имаха силно изразени очаквания за повишаване на доходите, борба с престъпността и корупцията, реформиране на съдебната система.

В началото на ноември обаче точно тези ключови направления стоят в дъното на таблицата с постигнатите от правителството резултати.

Едва 15% са на мнение, че може да се говори за намаляване на корупцията в страната, 11% се чувстват по-сигурни поради по-добра работа на полицията, 9% смятат, че се предприемат реални антикризисни мерки, 6% - че се работи за реформиране на здравеопазването, 5% - че се решават проблемите на земеделието.

Според проучването на "Алфа рисърч" по-резервирани към правителството стават привържениците на партиите, които подкрепят кабинета.

За авторката на анализа е нормално да се очаква, че действията на правителството през следващите два до три месеца ще бъдат определящи за посоката, в която ще поеме тенденцията на общественото мнение.

Сега 54% от избирателите застъпват тезата, че правителството предприема реални и конкретни стъпки, срещу 44%, които са на мнение, че обещанията доминират над действията.

Показателен за тенденцията в общественото мнение е фактът, че резервирано отношение към работата на правителството имат не само привържениците на политическите му опоненти от БСП и ДПС. Симпатизантите на подкрепящите го партии също посрещат 100-те дни от управлението с преобладаващо усещане за липса на последователна политика.

Колкото безусловна и безсрочна да е подкрепата на "Атака" за новия кабинет, 54% от симпатизантите й възприемат дейността му по-скоро като обещания, отколкото като действия. Сред привържениците на РЗС този дял е 52%, а сред тези на "Синята коалиция" достига 64%.

Близо една пета от собствените симпатизанти на ГЕРБ също споделят притеснения от липсата на по-конкретни управленски ангажименти.

За разлика от предшествениците си на стотния ден на кабинета "Борисов" доверието и подкрепата все още преобладават. Запазването им обаче зависи не само от краткосрочните стъпки, но и от това каква ще е дългосрочната стратегия на това управление, се казва в анализа.

100-те дни на един кабинет не са моментът, от който насетне обществените настроения се преобръщат. Това показват сравнителни данни от наблюдения на общественото мнение през последните 12 г. на МБМД (mbmd.net), публикувани от Мира Радева във в. "24 часа".

От четирите последни кабинета по-чест е случаят, в който

към 100-ия ден обществото запазва преимуществено доверие към всяко правителство.

На тази логика е подчинен и резултатът за кабинета на Бойко Борисов - 52% от българите го подкрепят, а 40% - не, според данни на МБМД от края на октомври и началото на ноември.

Единствено изключение прави кабинетът "Станишев", при който недоверието доминира над доверието. Причината е в начина, по който бе формиран - едва на третия път, при това с мандата на ДПС.

Забележително е, че правителството на мразения днес Иван Костов е било с впечатляващ ръст на доверие - 58% към 100-ия ден. Но това бе след период на хиперинфлация и хипернесигурност.

Доверието към кабинета "Борисов" е само с процент по-високо от онова към царя през първите му 100 дни. За сметка на това недоверието към новото правителство е по-високо с 4% от това към кабинетите на Костов и Симеон.

Резултатът на Бойко Борисов е изключително добър, като се има предвид, че проучването е проведено в разгара на скандалите около ДАНС, страха от свинския грип и нарастващите опасения за задълбочаване на икономическата криза, подчертава Мира Радева.

Към октомври 2009 г. правителството се ползва с 52,1% доверие. През месец май доверието към предходния кабинет е било 19,6%. Изследването на Институт за маркетинг и социални изследвания МБМД е направено сред 1176 пълнолетни граждани на страната и е представително.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности