6

О коло 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности. Това обяви пред bTV директорът на Европол Роб Уейнрайт.

По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма.

„Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт.

Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, допълни още директорът на Европол.

Той коментира атентата в Сарафово преди години:

„Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването”. 

Същевремнно председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес откриха Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол.

Юнкер: Западните Балкани не отговарят на условията за влизане в ЕС

Съвместната група е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните законодателни институции. Това е втората среща на групата след нейното учредяване, съобщиха от НС.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов отбеляза, че днешната среща е събрала повече от 130 парламентаристи от 27 национални законодателни институции.

„Темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол“, заяви Цветанов.

Той призова на днешната среща да вземат това историческо решение, което е ключово, за да може да се осъществява необходимият парламентарен контрол върху дейността на Европол.

„Трябва да получим всичко заедно, усилията страните от Западните Балкани да имат сигурно бъдеще и да запазят евроатлантическата си ориентация, означава много за всички нас.

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в ЕС

Борисов разкритикува Запада за политиката на Балканите

„Днешната ни среща цели да приемем правилника за работата на Европол, трябва да положим всички усилия, за да успеем да постигнем тази своя цел и Европол да бъде онази могъща институция, която ние всички искаме да бъде", заяви председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес.

Той благодари на представителите на националните парламенти и на евродепутатите за тясното сътрудничество за провеждането на Срещата на СГПК на Европол.

Във форума участват представители на законодателните институции на 27-те страни-членки на ЕС, както и девет евродепутати, подчерта Клод Мораес.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@