Протестиращи: Може да затваряме улици, но отваряме пътища
Протестиращи: Може да затваряме улици, но отваряме пътища   
Източник: Елена Героска, БГНЕС
598

Хиляди се събраха тази вечер отново на протест пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на правителството. Събралите се граждани скандираха "Оставка" и "Мафия". Отново има и много семейства с малки деца. В района има и засилено полицейско присъствие.

По данни на МВР на протеста има около 3 000 души. Самите протестиращи обаче отново твърдят, че на площада и на шествието има много повече хора.

Група протестиращи държаха надути балони с надпис "Оставка" и раздаваха балони и на останалите участници.

"Не сме дошли тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане! Довиждане!", "България събуди се" са част от издигнатите плакати.

"Аз съм свободен софтуер, никой не може да ме хакне" - с този надпис на раничката си, придружен с рисунка на глава, беше дошло момиче на протеста.

"Може да затваряме улици, но отваряме пътища" - това пък гласеше плакатът на друг протестиращ младеж.

Млада жена носеше плакат с надпис "Българската полиция заслужава уважение".

Около 30-тина протестиращи излязоха на пътното платно и блокираха движението по бул. "Дондуков".

Близо до фонтана до президенството група музиканти свириха джаз, около тях се бяха събрали хора и имаше много настроение.

Освен българските знамена протестиращите развяваха и знамето на Европейския съюз, държаха плакати с надписи "’Зе да ми писва", "Искате властта на всяка цена, защото ще я плащаме ние", "Вие сте на всеки километър, а ние сме един до друг".

Около 20 ч. протестиращите тръгнаха на обичайното шествие към Орлов мост и после към партийните централи на ГЕРБ, БСПи ДПС.

Блокиран бе Орлов мост.

Днес отново имаше и контрапротест пред НДК в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Събраха се стотина души, които настояват да се даде шанс на кабинета да работи.

Присътващите носят националния флаг, както и саморъчно направени плакати в подкрепа на кабинета. "Като нямаме президент, да работят правителство и парламент", заявиха участниците в проявата.

Около 200 души организираха протестно шествие по главната улица в Пловдив. Един от най-активните протестиращи Веселин Халачев изказа най-искрени съболезнования към семейството на загиналия полицай. Той носи плакат, на който пише "Г-н Йовчев, кога полицаите ще получат отдих и заслуженото за техния екстра труд?".

Протестиращите против правителството на Орешарски в Пловдив блокираха Централна гара, като обявиха, че блокадата ще бъде до 21 ч. Те пяха химна на България и скандираха "Оставка". Блокирани са пет пътнически влака и един международен - за Истанбул, които са спрени на съседни гари.

Около 20 - 30 бургазлии се събраха и тази вечер пред община Бургас на пореден протест срещу правителството, съобщи Агенция "Фокус". Недоволните от управлението на страната и сега действащия избирателен закон бяха доста шумни като надуваха свирки и вувзели, развяваха трибагреници.

Една от най-обсъжданите теми сред протестиращите е защо в Бургас те са толкова малко. Отговорът, който те самите дават, е че явно в Бургас се живее добре. Някои от хората запалиха свещ за починалия от инфаркт полицай в столицата.

Протестиращи в Сливен блокираха днес около 17,30 ч. кръстовище "Розова градина" за около 10-15 минути. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици. Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към  протестиращите със скандирания "Оставка!".

Димитър Сяров, един от организаторите на протестните действия, каза, че до тази мярка се прибягва, за да разберат повече от жителите на града за самия протест и исканията, които протестиращите поставят пред правителството - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители.

Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание и паметта на загиналия от претоварване и стрес по време на протестите полицай.

Около 60 души във Варна излязоха на протест и днес. По традиция от последните три седмици, протестиращите започнаха с блокада за кратко на кръстовището пред сградата на Община Варна. После със скандирания "Оставка" и "Мафия" поеха в посока централата на БСП. Там протестиращите бяха посрещнати от кордон от полицаи. Мнозинството скандира около 10 минути "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци".

По-късно шествието се отправи по обратния маршрут, блокирайки движението по бул. "Мария Луиза“ в посока Кетедралата. За кратко беше спряно движението и по централния варненски площад пред катедралата.

Протестът продължи към централата на ДПС. Скандиранията за "Оставка" и "Мафия" отново бяха водещи. Към тях се добави и призива "Волене, излез".

Около 20 човека се събраха на протест срещу кабинета "Орешарски" в градинката на паметника "Майка България" във Велико Търново. Исканията на хората остават същите – оставка на кабинета, нови избори и промяна на Изборния кодекс. Протестиращите седяха по пейките около паметника и обсъждаха случващото се в страната.


Група граждани от Велико Търново започнаха подписка в подкрепа на 18 искания към кабинета и Народното събрание. Сред основните са свикване на национална кръгла маса с участието на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, граждански и неправителствени организации. Хората искат и Народното събрание да приеме нов антимонополен закон, ограничаващ ценовия произвол на монополите и картелите и защитаващ правата на потребителите.

Протестиращите се организират в социалната мрежа в групата "Велико Търново ДАНС with me". Страницата е харесана от над 270 души, но присъстващите в градинката "Майка България” продължават да са около 10-20 човека.

В петък се въвежда ограничение на движението заради провеждане на протест от 08.00 до 17.00 часа на пл. "Св. Ал. Невски” – Северозападна дъга", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Протестът е съгласуван с Общината. Съгласувателното писмо е издадено на базата на подадено заявление от физическо лице за провеждане на проявата.

Ограничава се движението, спирането и паркирането на превозни средства по ул. "Оборище" от бул. "Васил Левски" до пл. "Александър Невски", ул. "Дунав" от ул. "Московска" до пл. "Ал. Невски". Организаторът на проявата се задължава да предприеме мерки за охрана, недопускане нарушения на обществения ред и спазване наредбите на Столичен общински съвет, посочват от общината.

Коментари 598
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

598 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 55 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър