1 май като Ден на гнева за социалистите
Митингът протест в София   
Източник: ЕПА/БГНЕС
156
Нм международния ден на труда 1 май хиляди социалисти излязоха на протест в цялата страна, за да поискат оставката на правителството.

По данни на организаторите около 15 хил. привърженици на лявата идея дойдоха днес в центъра на столицата, за да развеят червени знамена и да изразят недоволство от липсата на социална политика.

Те издигнаха лозунги много близки до тези, с които излязоха на протест само преди месец: "Обществото ни боледува! Обществото ни гладува! Докога ще продължава да робува?", "Да спрем безумието, наречено управление на ГЕРБ", "Стига полицейщина и еднолична власт", "Достоен труд за достоен живот".

В началото на протестния митинг кандидатът за кмет на София от левицата Георги Кадиев заяви, че социалистите имат само един отговор към това правителство и той е: "Оставка". Докато той говореше, част от присъстващите започнаха да скандират:

"Бойко да си ходи"

Младежкото обединение на БСП показа символично еднопосочен билет за Ню Йорк на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, тъй като той е "името на социалното зло в България".

Лидерът на партията Сергей Станишев, който днес стана баща за първи път, сподели, че иска дъщеря му да има бъдеще в България.

"Управляващите от ГЕРБ разбират не от дума, а от сила и ние трябва да покажем нашата сила, която е тук на площада и сред много други българи. Всеки ден, всяка седмица, всеки месец от пребиваването на ГЕРБ във властта нанася огромни щети на страната и това трябва да се прекрати. Затова ще продължим с нашите протести", закани се Станишев.

"Ще трябва да градим социалната държава отново след управлението на ГЕРБ. Това правителство показа, че е правителство на репресията, правителство, което обслужва частни и лобистки интереси и е антинародно по своята политика ", допълни той.

Днес социалистите писаха слаб 2 на кабинета,

който можел само "да приказва и да обещава празни приказки и да насажда страх срещу всеки различен".

Във Варна протестното шествие в центъра на града също премина под мотото "1 май - Ден на труда, Ден на гнева!".

"На 1 май гневно ще извикаме, че искаме хората в България да имат работа. Искаме спокойно да посрещат утрешния ден, защото ще имат с какво да нахранят децата си. Не искаме да посрещаме Международния ден на труда с рекордна безработица", заявиха протестиращите.

В Русе протестният митинг се състоя пред Съдебната палата. Оставката на правителството поискаха и социалистите от Добрич.

На площада пред хотел "България" в града се събраха около 200 души, които носеха червени знамена и плакати с надписи: "Борисов, излез от телевизора, слез на земята - народът гладува!", "Долу бандата на Бойко!", "За достоен труд и достойно възнаграждение за добруджанци".

В Плевен над 100 социалисти и граждани отбелязаха 1 май, а депутатът от Коалиция за България Румен Петков коментира, че сривът на ценностната ни система е най-голямото бедствие за страната през последните 20 години.

С многобройни митинги и манифестации беше отбелязан

Международният ден на труда и по света

Във Франция по инициатива на профсъюзите масови акции имаше в цялата страна. Участниците настояха за гарантиране на високото равнище на заетост на населението и за достойна работна заплата.

Издигнати бяха и лозунги за борба с расизма и подкрепа на арабските народи, които искат дълбоки демократични промени.

Голям митинг в центъра на френската столица свика и засилващият позициите си крайнодесен Национален фронт, чийто лидер е Марин Льо Пен.

Отбелязването на Деня на труда в германските градове Берлин и Хамбург започна мирно и спокойно на фона на внушителен полицейски контингент, подготвен за годишните митинги на

левите сили, които често прерастват в насилие

Късно снощи полицията в Хамбург арестува 17 души, след като леви демонстранти, протестиращи срещу прочистване на бивш театър от незаконно настанили се, започнаха да хвърлят фойерверки срещу полицаите.

В протеста участваха около 4000 души. Полицията използва водни оръдия, след като протестиращи се опитаха да атакуват хотел с бутилки и камъни и опожариха една кола.

Около 1500 леви демонстранти протестираха в берлинския район "Пренцлауер Берг" срещу повишаващите се наеми и чистките на  незаконни обитатели.

Партия "Единна Русия", заедно с профсъюзите и "Млада гвардия", организира по повод 1 май масови

демонстрации и митинги в цялата Руска федерация

По предварителни данни в тях са участвали над 2 млн. души, предаде ИТАР-ТАСС.    В първомайско шествие в Москва се включиха около 25 хил. членове и привърженици на партията. То премина под лозунги като "Единна Русия - партия на социалните гаранции", "Медведев! Путин! Русия, напред!", "Достойно възнаграждение за честния труд!" "Нови възможности за младежите".   

Демонстрации се състояха в Санкт Петербург, Якутск, Перм, Волгоград, Хабаровск и много други градове.   

В Истанбул около 200 хил. работници се събраха

на площад "Таксим" на най-големия митинг от 1977 г. насам, когато на първомайското шествие срещу демонстрантите бе открит огън и загинаха 34 души, а стотици бяха ранени.       

След този инцидент първомайските манифестации на площада бяха забранени. Турция престана изобщо да чества празника след военния преврат през 1980 г., тъй като военните смятат 1 май за празник на лявоориентираните. Честванията бяха отново разрешени през 2008 г., но не и на площада в Истанбул.       

Миналата година истанбулската община за пръв път отново позволи на турските синдикати да организират манифестация на "Таксим".

Хиляди демонстранти излязоха днес и в Атина против прилаганите от правителството строги мерки за икономии. Членовете на близкия до Комунистическата партия синдикат ПАМЕ организираха на площад "Синтагма" пред сградата на парламента демонстрация под лозунгите "Никакви жертви за плутокрацията" и "Народните маси за смяна на властта".

На друг площад в центъра на Атина се събраха привърженици

на двата най-големи синдиката - Обща конфедерация на труда (ГССЕ) и Федерация на държавните служители (АДЕДИ), които настояха Гърция да се откаже от споразумението на правителството с ЕС и МВФ за спасителния заем от 110 млрд. евро. Представители на двата синдиката потвърдиха, че ще организират генерална стачка на 11 май.

Според оценки на гръцките медии в Атина са протестирали 7000 души, а многохилядни демонстрации е имало още в Солун и западното пристанище Патра, както и на остров Крит. Освен демонстрациите бе обявена и 24-часова стачка на железничарите и докерите.

Премиерът Георгиос Папандреу от своя страна заяви в обръщение към гражданите, че гръцкият народ в момента води борба за оцеляване, опирайки се на собствените си сили. Премиерът изтъкна, че Гърция посреща 1 май в условия на най-дълбока криза, а от нея може да се излезе само ако се скъса решително с хроничните болести, които са направили страната уязвима - липсата на гласност, прекомерното харчене, разточителното пилеене на обществените блага.

Прояви с десетки хиляди участници по случай празника на труда имаше и

в няколко азиатски държави със силна икономика,

но и с голямо социално неравенство. Към 4000 души протестираха в Хонконг срещу повишаването на цените на храните и на жилищните наеми. От днес в Хонконг се въвежда минимална работна заплата.

След години на преговори с представители на работниците и с работодателите властите определиха минимално възнаграждение от 28 хонконгски долара на час (2,43 евро). Профсъюзите приветстваха въвеждането на минимална заплата, но подчертаха, че равнището й е недостатъчно за изхранване на семейство.  

Около 21 хил. души се включиха в първомайската демонстрация в парк в Токио, организирана от Националната конфедерация на профсъюзите. Тази година тя премина под девиза правителството да стабилизира час по-скоро ситуацията в авариралата АЕЦ "Фукушима-1".

"Трябва да се откажем от развитието на ядрената енергетика," заяви в словото си пред участниците в демонстрацията председателят на конфедерацията Сакуджи Дайкоку.

Хиляди хора манифестираха на Филипинитесрещу емиграционната политика на правителството и настояха за вдигане на заплатите предвид скока в цените на стоките от първа необходимост. Близо 10% от населението, около 9 млн. филипинци, работят в чужбина и с парите, които изпращат в родината си, се прехранва значителна част от населението.   

Над 50 хил. души в южнокорейската столица Сеул

настояха за повече гаранции за запазване на работните места и за повишаване на заплатите. Според тях, откакто президент на страната е И Мюн-бак, социалното неравенство в страната се е изострило.   

Хиляди трудещи се участваха в поход по случай 1 май из улиците на няколко индонезийски града, настоявайки правителството да повиши благосъстоянието на работниците.
Коментари 156
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

156 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите