11

Новоназначеният посланик на на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Джонатан Алън връчи днес акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

Джонатан Алън живя три седмици в обикновено пловдивско семейство и усилено учи български език.

В интервю за БНТ преди няколко дни на български език той разказа, че е живял в семейството на Руска и Костадин Стойчеви, за да може да се запознае с българските традици и бит.

Аз ядох много, отговори той на въпроса как е прекарал първия си ден там.

"Говорихме много, гледахме дивиди от българска сватба, искам да разбирам традициите, културата. Гледах този танц - хоро, и следващата седмица отидохме на ресторант и аз играх хоро", разказа още Джонатан Алън (той е публикувал снимка в Twitter).

У българите най-голямо впечатление му направили връзките между хората. Хората са мтного топли и директни, каза той.

По отношение на приоритетите си като посланик Алън посочи, че иска посолството да бъде отворено към българите, и то не само към живеещите в София, и иска лично да обиколи повече български градове.

Той разказа още, че има профил в Twitter, за да може да общува с повече хора и, ако някой му изпрати съобщение, ще отговори лично. Очаква това да направят и другите служители в посолството.

"Последня ден с семейството... баница", е написал той на български език на 26 януари.

"Браво!", коментира Алън съобщение на пресцентъра на МВР от 26 януари, че 1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ.

Много се радвам да живея в България и да има възможност да науча езика, пише той на 25 януари.

Джонатан Алън иска също да създаде сайт за чужденците в България.

Като свой приоритет той открои и сигурността.

"В областта на сигурността виждаме действия, но очакваме и резултат. Полицаите арестуват - това е важно, но по-важно е присъдата, това все още е проблем", каза Джонатан Алън. Смятам, че не само аз и хората във Великобритания, но и хората в България искат това да стане, допълни той.

Алън е роден през 1973 г. Заемал е различни длъжности в системата на британското външно ведомство, където постъпва през 1997 г., сред които директор на Департамент "Източна Африка и регион на Големите езера" (2009-2011).

Бил е началник "Анализи, информация и комуникация" в Службата по сигурност и антитероризъм (2007-2009); зам.-директор на Департамент "Международни отношения" (2006-2007).

В периода 2003-2006 г. е работил в постоянното представителство на Обединеното кралство към ЕС в Брюксел (говорител на представителството по време на британското председателство на ЕС през 2005 г.).

Женен е за Елизабет Патриша Алън, има дъщеря.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@