Нови "за" и "против" смекчаване забраната за пушене
Нови "за" и "против" смекчаване забраната за пушене   
Източник: Боби Тошев, БГНЕС
193

Парламентарната икономическа комисия обсъжда предложение за смекчаване на пълната забрана за пушене в заведенията, по същото време над 100 души протестираха с ходене назад срещу готвената промяна.

Икономическата комисия обсъжда предложение на депутата от ГЕРБ Евгени Стоев за помяна в Закона за туризма, с която се връща старото положение за обособени помещения за пушачи и непушачи в заведенията на закрито.

Тоталната забрана на тютюнопушенето не отказа пушачите, но пък, особено в студените месеци, доведе до фалит около 30% от заведенията,

заяви пред депутатите от комисията председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в София Атанас Димитров.

В началото на заседанието Иван Иванов от Синята коалиция възрази, че депутатите получавали поправката в момента и каза, че не могат да се произнесат веднага, а трябва време за това. Ние ли сме най-компетентната комисия по въпроса за тютюнопушенето, възмутено запита Иванов. Тук е мястото да разгледаме въпроса, но не за да вкарваме политика, а здрав разум, защото се отнася за икономика и туризъм, отговори му зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев.

Българските потребители са направили 60 хил. резервации за Нова година в Сърбия, заради пълната забрана за тютюнопушене в България, каза председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин на заседанието на икономическата комисия.

Искането на ресторантьорите и хотелиерите е да има равноправие между посетителите и да се осигурят зали за пушене,

каза той.

"Големите хотели подкрепят тоталната забрана. Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес – ресторантите в страната. Оборотът е паднал на 80 - 90%. Ние губим. Министърът на здравеопазването беше много учтива и каза ходете при вашия ресорен министър, защото там е вашият проблем. Тук сме, за да чуете нашата болка. Нашата съдба е във ваши ръце, но ние ще си кажем тежката дума след 6 месеца. Не искаме да се политизира този проблем", каза Рагин.

Тоталната забрана на тютюнопушенето очевидно води до загуби за бизнеса, призна и председателят на комисията Мартин Димитров от Синята коалиция, като отбеляза, че самият той не е пушач.

В общественото пространство тенденциозно и умишлено се налага отрицателно мнение, че собствениците на заведения не спазват законите и се водят само от личните си интереси, коментира Атанас Димитров. Ние не предлагаме, нито продаваме тютюневи изделия, но 70% от нашите клиенти свързват консумацията на нашия продукт с употребата на тютюневи изделия, свободно продавани в нашата страна, каза той.

След въведената забрана, клиентите отговарят с непосещаемост на нашите обекти, които спазват закона. Ние собствениците на кафета, ресторанти, дискотеки и клубове не разбираме как държавата прави така, че ние губим клиентите си, продължи Димитров.

"Ние не защитаваме употребата на тютюневи изделия, но настояваме за равни права за пушачи и непушачи. Ние подкрепяме вашите усилия за въвeждане на правила, гарантиращи здравословна и жизнена среда, но категорично се обявяваме срещу тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията. Човек прекарва средно в заведение 30 минути, което не се знае дали може да доведе до фатални последици за здравето на хората", каза още той.

Атанас Димитров изнесе и данни, според които в жк "Люлин" за 45 дни са закрити 14 от 40 средно големи обекта, съкратени са много хора. В Ловеч - 32 обекта закрити. Във Велико Търново - до 60% спад в оборота.

Искам действащи законови механизми за защита на непушачите, призова депутатът от БСП Петър Димитров.

Не знам по какъв ред е внесено това положение за промяна на текстове в законопроекта за туризма, без да е поискано становище от ресорните министерства, възрази по време на заседанието здравният министър Десислава Атанасова, която спешно бе извикана в НС.

Аз в рамките на 1 мин. не мога да се произнеса, но мога да говоря за промените в Закона за здравето, каза министърът и се позова на мнението на експерт по онкология. Дали оборотите на заведенията са паднали в резултат на забраната на тютюнопушенето или на кризата не знам, каза Атанасова и добави, че знае какви са числата за онкологична, белодробна и сърдечно съдова заболеваемост у нас, които са едни от най-високите в ЕС. Това е коментарът ми, отсече Атанасова.

Депутатите от икономическата кочисия отложиха гласуването на поправката. То ще бъде във вторник от 10,30 ч. на извънредно заседание на комисията.

Междувременно

с 11 гласа "против" здравната комисия отхвърли предложението на трима независими депутати за промени в Закона за здравето

и връщане на стария режим за пушене на закрито. Нямаше гласували "за” или "въздържал се"

Аз съм категорично против отмяна на забраната за тютюнопушенето, коментира депутатът Хасан Адемов по време на обсъждането в здравната комисия. Аз не искам да участвам в тази игра, в която една част от управляващите – в лицето на здравната комисия, казват – ние сме против предложените промени, а другата част - в лицето на икономическата комисия, казва – не, ние защитаваме ресторантьорския бизнес, каза той. Ние нито сме против бизнеса, нито сме против тези, които искат да имат право на чист въздух и затова всеки трябва ясно и категорично да заяви на коя страна е, каза още Адемов.

Само няколко месеца, след като бяха приети промени в Закона за здравето сме поставени в абсурдна ситуация – да избираме между здравето и бизнеса. За мен такъв избор няма, и аз в никакъв случай не искам дискусията да върви в тази посока, защото едва ли има някой, който да е против това – дребният, среден, малък бизнес в България да се развива, каза Адемов.

От друга страна, едва ли има някой човек в България и в тази комисия, който да не е привърженик на чистата здравословна среда.

"Трябва да отчитаме и правата на човека, които са универсални категори. Трябва да отчитаме правата и на тези, които искат да пушат. Какво правим с тях – казваме им няма да пушите. Ситуацията е странна, защото тези хора казват – къде отиват нашите права", каза още Адемов.

Днес на площад "Независимост" в столицата се събраха над 100 души на

протест против готвената частична отмяна на забраната

за тютюнопушене на закрито.

Повечето от протестиращите носеха плакати с надписи: "Без дим може, без здраве не може", "Водете ни напред, а не назад", "Здравето на деца ни не се продава".

На няколко пъти се чу и скандирането "Не на отмяната на забраната". Събралите се граждани отхвърлиха твърденията на собствениците на ресторанти и заведения, че забраната на тютюнопушене води до намаляване на оборота им и посещаемостта на заведенията. А депутатите, които се изказват против тоталната забрана за пушене на закрито, те определиха като лобисти и хора, поставени под натиска на индустрията.

В знак на несъгласие с опитите за отмяна на забраната за пушене на затворени обществени места протестиращите извървяха разстоянието от площад "Независимост" до страничния вход на Народното събрание ходейки назад. Представител на две браншови организации в туризма обеща днес да внесе в Министерски съвет две декларации, защитаващи нормативно наложената забрана.

Организаторите на протеста се бяха подготвили и с редица декларации и призиви. Представител на "България без дим" се обърна директно към премиера Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Десислава Атанасова и Цветан Цветанов с думите:

"Ние сме силно възмутени от заявленията на собственици и управители на заведения, че от 15 декември няма да се спазва забраната за пушене

на закрити обществени места. Ние сме за спазване на законите, ние искаме държавните органи да се намесят и да приложат цялата строгост на закона, за да не се допусне това гражданско неподчинение. То ще покаже единствено безсилието на държавата".

Преди закриването на протеста организаторите от Сдружение "България без дим" благодариха на всички, които са дошли при минус10 градуса и в работен ден и съобщиха, че в неделя, в 11 часа, ще се съберат пак в градинката до езерото "Ариана".

Коментари 193
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

193 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 9 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции