6

С офийска градска прокуратура повдигна обвинение на главния счетоводител на Община Созопол. 

Златка М. е обвинена за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери, определено като "представляващо особено тежък случай", извършено в съучастие на кмета на общината.

В качеството си на главен счетоводител, Златка М. е присвоила чужди пари в общ размер на над 2 милиона лева, собственост на общината, казват от обвинението.

Посочва се още, че това се е случило със знанието на Панайот Р. - кмет на община Созопол, и Венцислав П. - който също е с повдигнати обвинения по същото досъдебно производство. 

Главната счетоводителка на Созопол наредила изплащането на сумата да бъде преведена от името на общината по две банкови сметки с титуляр физическо лице, което няма нищо общо с фирмата изпълнител.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни фирми за строително монтажни работи в села на територията на община Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка М. е взета мярка за неотклонение "подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/ Златка М. може получи наказание "лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@