20

П редседателят на БСП Корнелия Нинова призова премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да не прибързва с упреците, защото кампанията за местните избори не е започнала. 

На пресконференция в централата на партия тя коментира, че премиерът "изглежда много нервен и звучи много обречен за София днес". По-спокойно, кампанията е още на старта, да си запази силите, защото пилците се броят наесен, каза Нинова.

"Струва ми се, че премиерът тича доста пред вятъра. Ние още не сме обявили кандидат за София, още не сме приели платформата си за София, а той вече ни определи като популисти, без да знае какво предлагаме, и като едни хора, които ще правят подла кампания в София, и защо всичко това - защото БСП не издига свой кандидат", коментира лидерът на БСП. Искам да припомня на Борисов, че тези думи сме ги чували и не му свършиха добра работа в едни други избори, които загуби катастрофално, посочи тя.

Източник: БГНЕС

Днес премиерът каза, че нямало нужда от никаква промяна, ние смятаме обратното - на първо време да се промени слоганът на управлението на София, който беше

"Ремонт на ремонта и проверка на проверките", посочи лидерът на БСП. Според нея трябва да се промени и констатацията в специалния доклад на Европейската сметна палата, че България е с най-мръсния въздух и за 9 години в София не е направено почти нищо, за да се намали запрашаването, както родителите да не стоят по опашки за записване на децата в детски ясли и градини. 

По-спокойно с упреците, кампанията не е започнала, гледайте си вашите дела, имате и вие да давате много отговори за управлението на общините, за отказа от някои знакови кметове на ГЕРБ, много отговори ще трябва да се дават и за досегашното управление, каза Нинова и призова за една хубава, позитивна и аргументирана кампания. 

Относно призива на Борисов БСП да издигне свой кандидат за кмет в столицата, ако иска да води политическа битка, Корнелия Нинова коментира, че това не е предизвикателство, а абсолютно неуместна намеса в работата на БСП. Нямаме навика да слушаме препоръки, нареждания или каквото и да е от премиера Борисов, тези неща си ги решаваме вътре в партията. Нашата цел е ясна - най-широк фронт и обединение на всеки, който иска да промени модела на управление на общините и на държавата, посочи Нинова. 

Попитана дали в София ще подкрепят или ще издигнат кандидат, лидерът на БСП каза: "Не изключвайте и едното, и другото. За това ще говорим на градската конференция". 

Нинова съобщи, че на пленум на 3 септември Националният съвет на БСП ще одобри първите около 100 кандидати за кметове, издигнати от общинските структури.

"Асфалт не се яде, но се краде", заяви депутатът от „БСП за България“ и зам.-председател на парламентарната група Георги Свиленски.

На пресконференция в централата на партията от БСП отново настояха Агенция "Пътна инфраструктура“ да даде разрешение за вземането на 46 проби от определени пътни участъци, които да бъдат анализирани в независими европейски лаборатории, за да се провери дали отговорят на необходимите изисквания за качество.

Източник: БГНЕС

Повод левицата отново да захване темата със състоянието на пътищата у нас е навършилата се наскоро една година от автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души.

"Девет месеца от министерството и АПИ търсиха какви ли не поводи и начини да ни отказват това разрешение“, смята Свиленски.

Той цитира думите на окръжния прокурор Наталия Николова по повод на трагедията от Своге, от които става ясно, че е установена фалшификация в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди 3 години. Свиленски припомни и твърдението на прокурора, че лабораториите, които изпитват асфалтовата смес, са всъщност собственост на фирмата-изпълнител на ремонта.

"Питаме дали в тези 46 точки, в които искаме да бъдат извършени проверките, не са променени или подменени пробите или не са подложени фалшиви подписи под протоколите", заяви депутатът. 

Нанков към Свиленски: Георги бре, чети! Георги не чете

Никога АПИ не е отказвал достъп или информация по отношение на проверката, която депутати от БСП искаха да се инициира. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Нанков обясни, че в рамките на цял месец - 30 май до 27 юни тази година – на БСП е била предоставена възможността да се запознае с "купищата, тоновете строителна и проектна документация по отношение на 46-те участъка от републикански пътища“, за които те искат да се извърши проверка.

Въпреки че срокът е изтекъл на 27 юни, ако те заявят желание отново, могат да дойдат да четат, добави той. "Да не се изразявам образно и преди сме го казвали, но аз ще го кажа сега и пред вас, ще се изразя, няма да е Пенчо – ще е Георги: Георги бре, чети! Георги не чете. Георги, работи! Георги пак не ще.“, перифразира зам.-министърът стихотворението на Петко Славейко. После уточни, че говори за Свиленски.

"АПИ е експертна структура и не е коректно да се използва името й на една добре работеща структура за правенето на недостоверни внушения“, отговори и инж. Иван Досев – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той посочи, че поисканите документи от депутати в законоустановения срок информацията е била предоставена. "Поради огромния й обем беше направен разчет, тя да бъде предоставена поетапно за различните обекти – всяка седмица по няколко обекта“, заяви Досев. Той посочи, че никой не е дошъл нито веднъж.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@