3

М агазини в центъра на Велико Търново се озовават под вода при всеки по-сериозен дъжд. Собственици и наематели недоумяват какви са причините новоремонтираната главна улица да се наводнява, а почистени шахтите да не поемат водата. В четвъртък на места водата достигна 60 см. Унищожени са лекарства в местната аптека и немалко мебелировка и артикули в останалите магазини.

„Това е поредното наводняване на магазините в централната част на града. Нивото на водата достигна 50-60 см,

а дъждът беше наистина сериозен. Очевидно това ни очаква при всеки по-сериозен дъжд и ние трябва да се подготвим. Щети има по техниката, стоката и мебелите в търговските обекти. Факт е, че канализацията не успява да поеме дебита на водата”, каза собственикът на аптека Стефан Згурев.

И добави: „Водата не само че не може да бъде поета от канализацията, а според мен причините са две: едното е замърсяване на канализацията, другото – вероятно не добре планиран дебит”.

Зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев заяви:

„В града са отчетени 60 л/кв.м за сряда и това е критично количество. Застрахователите считат 15 л/кв.м за бедствие и изплащат обезщетения.

Магазините се намират в най-ниската точка на улицата. Тук са изградени две водоприемателни тела, които се почистват след всеки дъжд, включително и вчера след бедствието бяха проверени и са чисти. Проблемът ще бъде решен в две фази”, коментира зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@