Надзиратели: Европа е загрижена за затворниците, не за нас
Надзиратели: Европа е загрижена за затворниците, не за нас   
Източник: БГНЕС
7
Ми истерството на правосъдието пое ангажимент в бюджета за догодина да бъдат заложни исканите от служителите в затворите по 30 лв. на месец средства за т.нар. храноден. Ще се направи опит средствата да бъдат осигурени още през тази година.

Това стана ясно след среща между събралите се днес в София на протест служители и ресорния зам.-министър Пламен Георгиев.

От правосъдното ведомство декларираха, че са в активен диалог с Министерството на финансите за осигуряване на пари за социални плащания и специфични условия на труд, както и средства за режийните разходи на Главна дирекция "Охрана".

С възгласи "Жадни сме, гладни сме, оставка!", "До кога все за нас няма да има пари?" и др. няколкостотин души се събраха днес пред сградата на правосъдното министерство.

Надзирателите поискаха допълнителни средства за финансово обезпечаване на дейностите по изпълнение на наказанията и увеличаване на социалните плащания в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години.

Исканията са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък, категорични бяха демонстрантите.

Протестът бе под мотото "Европа и за нас"

На него дойдоха служители от Бургас, Пазарджик, Враца, Стара Загора, Пловдив, София и от дружеството в Бобов дол, което спечели за първи път в историята на системата дела за положен извънреден труд от служители на затвора в Бобов дол.

Докато председателят на УС на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров обявяваше конкретните искания, зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев покани протестиращите на разговор.

За капиталови разходи през 2012 г. в ГД "Изпълнение на наказанията" са предвидени 1,5 млн. лева - сума, която трябва да бъде разпределена в 14 затвора, над 40 следствени ареста и около 28-30 пробационни служби.

"Всеки може да си направи сметката колко кутии боя могат да се купят с тези пари за тези сгради. А сградите ни са доказано най-старите в Европа", посочи Петров.

Според надзирателите липсата на адекватно обезпечаване ще доведе до застрашаване на реда и сигурността в местата за лишаване от свобода, което ще рефлектира върху цялото общество.

В България един надзирател отговаря за между 80 и 250-300 затворника

Липсват медицински персонал, лекари, психолози, психиатри - всичко това води до огромно натоварване и невъзможност за ползване на отпуските, оплакаха се протестиращите.

Едно от исканията им е именно осигуряване на нормални условия на труд - почивка, хранене и хигиена във всички звена.

Липсват заглушители за GSM-апарати, скенери, метал-детектори, каски, щитове, автомобилният ни парк е в окаяно състояние, недоволстват още надзирателите.

Те посочиха, че липсва дори най-елементарното - ръкавици. По закон всеки задържан под стража и всеки затворник трябва да бъде обискиран няколко пъти, което се прави "с голи ръце", налага се намеса и при сбивания. В същото време много от затворниците, като наркозависимите, са болни от хепатит, СПИН, туберкулоза и др. заразни болести.

Един затворник струва на държавата между 800 и 1000 лв. на месец,

докато нашата заплата е между 500 и 750 лв. с всички добавки, надбавки и прибавки, посочи Петров. 750 лева е заплата на един надзирател с 15-18 години стаж. По думите му толкова пари взима "в големите градове бабата на колега, която ходи да мие чаши в едно кафене".

Друг проблем, с който се сблъскват надзирателите, е заплащането за извънреден и нощен труд. Затова са заведени съдебни дела, сигнализиран е и националния омбудсман.

Отговорът преди време на г-н Цветан Цветанов беше "А, ми то досега никога не е заплащан нощен труд в системата, защо и сега трябва да се заплаща?", припомни Петров, а казаното бе посрещнато от бурни освирквания.

"Докато в килиите се изграждат санитарни възли и сменят дограми, на местата, където ние работим, на поста, на който сме,

няма дори една елементарна чешма да си измием ръцете

Казват ни, че няма пари и когато има, тогава ще ни направят и нас, но кога ще стане това, не е ясно", каза Петров в интервю за "Фокус".

"Европейски комисии, правозащитни организации казват, че условията за затворниците в българските затвори са много лоши, дори цитирам "са нечовешки и унизителни", това са констатации, които са писани в много доклади. Никой обаче не казва, че в тези условия работят и държавни служители".

По негови думи с новото ръководство на Министерство на правосъдието, и най-вече със зам.-министъра Пламен Георгиев, който отговаря за тях, има диалог, но явно проблемът опира до липсата на средства.

Това е и една от основните причини искането на протестиращите служители в затворите да е насочено към Министерство на финансите, откъдето идват средствата.

"Има и млади хора, които искат да кандидатстват (за работа в затворите), даже до скоро ни казваха и нашите ръководители "Като много знаете, 10 човека чакат за вашето място долу на портала".

Но от тези 10 повечето не отговарят на изискванията, и ако от 10 назначим двама, те си тръгват след няколко месеца, като видят какви са условията, каква е работата и какво е заплащането.

...Да знаеш, че един човек е извършил някакво престъпление и ти си длъжен всеки ден да го храниш и да му осъществяваш правата, това е много сложно и натоварващо психически.

Лошото е, че много от старите служители напуснаха след последните промени в Кодекса за социалното осигуряване, има една несигурност при нас, говори се постоянно за орязването на компенсации и тези, които си направиха необходимите години, си тръгнаха", каза още Петров.
Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности