Вестниците за новия кабинет: Бодра смяна
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Народното събрание избра лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за министър-председател и гласува предложените от него състав и структура на Министерския съвет, съобщават изданията от първите си страници.

Кабинета подкрепиха парламентарните групи на ГЕРБ, на "Атака", на Синята коалиция и на РЗС. Против бяха групите на Коалиция за България и на ДПС.

162-ма депутати избраха новия кабинет, пишат под глава "Класа" и "Монитор".

"Въздържал се" за премиера и за персоналния състав гласува само Меглена Плугчиева от КБ, за да даде шанс на новия кабинет, посочва "24 часа".

"Борисов обяви кабинет на европейското развитие" извежда "Дневник" под глава. Програмната декларация за приоритетите на правителството, прочетена от Борисов, акцентира върху възстановяването на доверието и на българските граждани, и на партньорите от ЕС в управлението на страната, посочва изданието.

Начело са ангажиментите за повишаване на доходите, растеж и модернизиране на икономика; свиване на разходите, но не и за образование.

Посочва се, че при приемането на постовете си новите министри обещаха старт на единната ИТ система срещу престъпността, ревизия на големите енергийни проекти, строителство на магистрали по нови правила, както и земеделието да стане локомотив на икономиката.

Борисов обеща: без етнически и политически гонения, пишат "24 часа", "Монитор" и "Телеграф".

Новият премиер се отказа от политическата метла, пише в заглавие "Сега". Според "Пари" "благият тон" на Борисов към опозицията разочаровал привържениците му, което личало от интернет форумите.

Борисов стана 50-ят български премиер, посочва "Дума" под глава.

Кабинет в стилни тоалети смени старите министри, отбелязва "Експрес". "Бодра смяна" е озаглавил челния си материал "Труд".

От първата си страница "24 часа" разказва, че с пожелание да му върви по вода шефът на охраната в парламента полк. Иван Георгиев лиснал менче с вода и здравец пред новия премиер.

Така Георгиев поднесъл своеобразно извинение, че преди 8 г. не пуснал бодигарда Борисов в сградата за откриването на 39-ия парламент.

Тогава Бойко бе неотлъчно до Симеон, но не можа да гледа клетвата на царските депутати - в суматохата го бяха оставили без пропуск, посочва изданието.

Надявам се през следващите 4 г. това да е правителство на мнозинството - в смисъл подкрепяно не само от ГЕРБ, и правителство на малцинството - в смисъл носене на отговорност, казва в интервю за "24 часа" Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ и организационен секретар на партията.

"Отсега ви казвам, че ако успеем, а ние ще успеем, всички ще казват, че ето, това е правителство на мнозинството. Ако нещо сгафим, ще сме правителство на малцинството", посочва той.

Вестник "Атака" излиза със заглавие "Волен Сидеров: Да бъдем държавници". Поместена е снимка, на която Борисов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров вдигат наздравица за успеха на България.

Въпреки статуквото Велико народно събрание ще има, тъй като България е единствената страна-член на ЕС, която работи по посттоталитарна и прокомунистическа конституция, пише лидерът на РЗС Яне Янев в "24 часа".

"Човек има право да бъде номад! Дори и в политиката" пише Емил Спахийски в "Сега" по повод забраната депутати, напуснали парламентарната си група, да отиват в друга.

"Изборите провалиха бартера на данъчните с обръча на Доган", пише под глава "Сега". Сделката за размяна на три сгради на Националната агенция по приходите в София срещу строеж на нова на терена на ИПК "Родина" е пропаднала, съобщил в последния си ден като финансов министър Пламен Орешарски, цитиран от "24 часа".

Според него в процеса на преговорите между правителството и частната фирма "Издателско-полиграфичен комплекс Родина" АД, в която мажоритарен дял има Ирена Кръстева, се е отказала от размяната.

"Преди две седмици изпратихме писмо до Орешарски и тогавашния премиер, в което обявихме, че сделката се забави прекалено и рязката промяна в конюнктурата в строителния бизнес заради кризата разколеба наши външни партньори, с които трябваше да инвестираме заедно". Това обяснили от "Обединени български вестници", фирмата, която държи 90 на сто от ИПК "Родина". Те припомнили, че преговорите са започнали още миналия май и траят вече година.

"ДАНС трябва да е невидима" е заглавието над интервю с премиера Бойко Борисов в "Стандарт". До 6 месеца чакам удар по уличните бандити, казва той.

Всички издания съобщават, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, спечели на първа инстанция дело срещу Димитър Желязков (Митьо Очите). Отнетото имущество е за 2 357 883 лева. В полза на държавата се отнемат магазини, апартамент, леки автомобили, дружествени дялове, суми от продажба на дялове, нива, дворно място, наличности по банкови сметки.

Младшият инспектор от КАТ Никола Пешев от Петрич, който от години работи в Банско, е бил разпитван като свидетел във връзка със схемата за уреждане на изпити и вкарване на студенти в УНСС срещу заплащане, по която обвиняем е главният асистент в катедра "Икономика" Петкан Илиев, пише "24 часа".

Твърди се, че с негово посредничество е била поискана сумата от 4000 лв. за записване на студент от Благоевград в УНСС, който подал сигнала в МВР. Поне 50 души от УНСС в момента правят проверки на оценките във връзка със съмненията по схемата, казва пред същото издание проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС.

МОН ще обяви за нищожни дипломи с подправени изпити, пише "Сега", позовавайки се на новия образователен министър Йорданка Фандъкова. Промените във висшето образование са наложителни, казва Фандъкова в интервю в "Монитор".

Брюксел очаква от политиците подкрепа за съдебната власт, казва в интервю в "Труд" Анелия Мингова, представляваща Висшия съдебен съвет.

Според нея избирането на Маргарита Попова за министър на правосъдието е напълно удачно, защото разбира проблемите на системата, вижда ги отвътре и от центъра на най-активната битка - спецзвеното за борба със средства от еврофондовете.

Ускорението, което тя постигна в ръководеното от нея звено, има основание да прерасне в ускорение и на поста, който заема, казва Мингова. Министърът на правосъдието, който има най-пряка връзка със съдебната власт, може да създаде спойка между трите власти, допълва тя.

Реална деполитизация в МВР, строги ограничители и мерки за реален контрол от държавата и обществото; нов модел на кадрови подбор, кадрово израстване; мандатност по високите професионални етажи в системата, за да се намали зависимостта им от тези във властта. Това препоръчва о.з. генерал Тодор Бояджиев в статия в "Труд" "20 години реформа и скандали в МВР".

Лихвите са най-високи от 5 години, пише "Стандарт". Лихвите на бизнес заемите гонят рекордните 11%, посочва "Сега" на първа страница. Само за месец покачването е с 1 процент. Отпуснатите през юни потребителски кредити в левове са били при средна лихва 14,22 на сто, съобщава "Монитор". Процентът според изданието е рекорд за последните 5 години.

Ще спестим 300 млн. лв. от съкращаване на администрация, казва в интервю в "Дневник" новият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Основното ядро за работа с еврофондовете ще е в МС, посочва той. По думите му половината държавни агенции може да се влеят в министерствата. Предвижда се с външни одити да бъдат проверени държавните енергийни фирми.

Продават парното на София, пише "Стандарт". Цитиран е новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че "Топлофикация-София" трябва да бъде частна.

Енергото ще ни известява с SMS кога ще ни спре тока за неплатена сметка, съобщават "Стандарт" и "Новинар". Абонатите ще получават кратко съобщение на мобилния телефон с информация колко време им остава до крайния срок.

Новата услуга ще бъде представена официално утре. Въвежда я чешката компания ЧЕЗ, която обслужва над 1 млн. абонати и снабдява с ток цяла Западна България.

Настъпи времето за консервативна финансова политика и непопулярни мерки, казва пред "Класа" Георги Табаков, председател на Български икономически форум. Според него инвеститорите ще се завърнат в Централна и Източна Европа.

Половината от мостовете в страната трябва много спешно да се ремонтират, защото не са били поправяни с години, което създава опасност за пътуващите по тях автомобили, пише "Новинар" под глава, като се позовава на Националната агенция "Пътна инфраструктура".

Причината е, че асфалтът се пука и пропада. В най-лошо състояние са по-късите мостове, с дължина до 20 метра, които се намират в по-големите градове.

Българското външно министерство е предприело мерки заради побоя над тримата ни сънародници в полицията в гръцкия град Лариса миналата седмица, въпреки че самите те не са потърсили помощ от ведомството, съобщава "Труд".

Посолството ни в Атина е отправило официален протест за случая пред гръцките власти. Стефан Иванов, Милен Георгиев и Симеон Славчев трябва най-напред да потърсят правата си в гръцкия и в българския съд, казал пред изданието говорител на Европейската комисия.

Кабинетът на премиера Борисов е първият, което започва работа в условията на членство в ЕС: то има свободата да формулира и защитава далеч по-свободно националния интерес, отколкото всички останали правителства преди него, които по необходимост бяха затормозени от комплексите на присъединителните преговори. Това казва бившият външен министър Соломон Паси в интервю в "Труд".

Най-старият български вестник в Западните покрайнини - "Братство", е изправен пред фалит, пише "Пари".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 22 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет