Вестниците за бъдещото правителство
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Новото правителство на България ще е готово на 27 юли, съобщават днешните вестници, като цитират лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов.

Коментарите около кабинета и предизвикателствата пред него са основна тема в днешните издания.

Няма логика за министри извън ГЕРБ, казва пред "Телеграф  политологът Татяна Буруджиева. Много слаба е парламентарно Синята коалиция, за да претендира за управлението на който и да било ресор, посочва тя.

Ако гражданите искаха да й поверят поне един ресор, хората щяха да гласуват повече за тях, отбелязва тя.

Кабинет Борисов - Костов - Янев е опасен, твърди пред "Труд" социологът Петър-Емил Митев. Политическото партньорство изисква повишено внимание от бъдещия премиер.

Подкрепата на Костов няма да бъде безрезервна, предупреждава социологът. Яне Янев на свой ред е трудно предсказуем, особено ако започнат да му присвояват любимата тема за борба с корупцията, отбелязва той.

16 трудни завоя пред Борисов и мнозинството прогнозира в анализ за "24 часа" бившият вицепремиер в кабинета "Костов" Александър Божков.

Сред тях Божков посочва нова антикризисна програма, актуализация на бюджета, ограничаване на корупцията и спешно възстановяване на доверието на Европа към страната ни.

Като едно от най-важните реформи Божков посочва тази на публичните финанси - тоест всяко бюджетно финансирано учреждение да не получава пари на калпак, а срещу обосновани и конкретни проекти.

Съвети към бъдещото управление дава и бившият финансов министър Муравей Радев в интервю за "24 часа".

Заставам зад идеята за инвентаризация на държавата, заявява той. Вместо антикризисен, БСП направи предизборен бюджет с много абсурдни харчове, коментира Радев.

Преди да се стартира, трябва да се стъпи на здрав фундамент, да се узнае истинското състояние на бюджета. Изцяло подкрепям виждането на Симеон Дянков за финансова инвентаризация на страната, но съвместно с МВФ, за да се избегнат възможни спекулации откъм БСП и публично да се гарантират обективни резултати, отбелязва той.

Последствията от изборите за коалиционните партньори в сегашното управление са също сред основните въпроси, коментирани от вестниците. 

Незабавна оставка на цялото централно ръководство на БСП и извънреден конгрес до ноември искат социалисти в отворено писмо до Националния съвет на БСП, съобщава "24 часа".

Лидерът на "Открит форум" в БСП Красимир Премянов призовава за конгрес, на който Станишев да иска вот на доверие. За подобен ход намекна и президентът Първанов онзи ден, напомняйки собствения си лидерски опит след загубата на БСП през 2001 г., припомня изданието.

Хардлайнери от София пък изпратили открито писмо до централата на БСП с искане за конгрес наесен, но като съветват Станишев да не се поддава на призива за оставки,  а само да изгони половината членове на ИБ заедно с Кирил Добрев.

БСП сгреши, като позволи на Доган да феодализира министерства, посочва пред "Сега" Румен Овчаров от ръководството на партията.

Овчаров заявява, че няма да поиска оставката на Сергей Станишев. Предизборният щаб ще направи анализ на резултатите, който ще бъде представен на ИБ и Национален съвет.

Националният съвет ще реши ще има ли промени в ръководството, коментира той. По-важното е какво правим с партията, какви изводи правим за състоянието на БСП, подчертава Овчаров.

По-краен е Младен Червеняков в интервю за "Труд".

Да си ходи цялото ръководство на партията, призовава той. Всичките тактически грешки, които допуснахме, започвайки от промяната на изборното законодателство, въвеждането на мажоритарните елементи, силовото препятстване на регистрацията на Синята коалиция, негативните реклами - това са последици.

Те са последици на една политика, която в продължение на десетина години водим като партия - политика на конформизъм и нищоправене, заявява Червеняков.

В соцпартията започва позиционна битка, коментира в приложението "Наблюдател" на "Сега" политологът Татяна Буруджиева.

Всеки опит в този момент да се "поиска главата" на Станишев ще изглежда като саморазправа и прекалена амбиция за власт. Фактът, че той самият не подава оставка, пък не работи за него.

Така че по-скоро започва позиционната битка, в която всичко е въпрос на тактика, умение и търпения, смята Буруджиева.

"Дума" акцентира от първа страница върху новината за оставки в НДСВ. В официално писмо Антония Първанова подаде оставка като член на Политическия съвет на партията и призова да започне подготовка за извънреден конгрес на НДСВ.

Всички от ръководството на НДСВ ще подадем оставки, коментирал и Огнян Герджиков. Последните действия на сегашното правителство също ангажират вниманието на изданията.

Властта раздава имоти, пари и постове за последно, пише "Труд" в основната си рубрика "Темата".

На прощаване гласуваха 9 нови дипломати, информира "24 часа".

Въпреки предупреждението на Бойко Борисов отиващото си правителство да не назначава посланици, МС вчера гласува 9 нови дипломати, пише вестникът. 

Предложението за кандидатурите им е направено още през юни, но процедурата е твърде дълга и чак сега е приключила, обяснил заместник външният министър Любомир Кючуков.

БТА не е вече обект с национално значение, информира "Класа" за друго правителствено решение. Правителството определило стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност на страната и в списъка в сектора "Телекомуникации и информация" не е включена информационната агенция.

БТА си иска охраната от МВР, съобщава "24 часа". Защо правителството извади от списъка на стратегическите обекти от значение на националната сигурност на страната - този въпрос се поставя в съобщение до медиите от ръководството на агенцията.

В него се отбелязва, че това е прецедент в историята на БТА, и то с неясни мотиви. Всеизвестно е, че агенцията има стратегическо значение като национален информационен и справочен институт, се посочва в съобщението, цитирано от вестника.

БТА остава за първи път без задължителна охрана от МВР, предупреждават от агенцията и настояват за отмяна на решението.

Заплатата на учителя излиза от фризера, декларира пред "Стандарт" заместник-кметът на София Йорданка Фандъкова, която се спряга за бъдещ министър на образованието.

Мотивирана съм да работя и в кабинета, и в парламента, казва тя. Фандъкова обещава, че държавата няма да пести от образование, защото образованието е инвестиция.

Идеята ни е постепенно да се намали предучилищната възраст от 6 на 5 години, посочва Фандъкова, като подчертава, че става дума за предучилищни групи, а не за първи клас.

Обвиненият в търговия на влияние и гласове заместник-министър на извънредните ситуации Александър Филипов прибирал солидни суми от кметове в Северозападна и Североизточна България, за да им урежда финансиране на проекти за ремонти на църкви, училища и почистване на речни корита, разкрива в челния си материал "Труд".

Вчера съдът пусна Филипов под гаранция от 10 000 лева, тъй като страдал от дископатия и имал пристъпи на задух.

МВФ прогнозира шоково свиване на българската икономика през 2009 г. със 7 на сто и с 2,5 на сто през 2010 г., пише от първа страница "Класа".

Най-песимистичната оценка досега, давана за икономиката ни, беше за свиване с 3,5 на сто, припомня изданието.

Разследват банките за картел, съобщава "24 часа". Седем служители на Комисията за защита на конкуренцията и двама полицаи нахлули в офиса на Асоциацията на банките в България за обиск.

Те иззели документи от последните три години и компютърни файлове. Проверката е на база на определение от административния съд в София.

Мотивите за нея са анализ на условията на банките. Той показал, че има голяма близост в офертите им по кредити и депозити и това давало основание на КЗК да се усъмни, че има непозволени договорки между банките.

Строителят на сарая с държавни поръчки за 4 млн. лв., разкрива от първа страница "24 часа". "Иса инженеринг", фирмата, която построи сарая на Ахмед Доган в "Бояна", е спечелила за 3 г. договори за 4 млн. лв. от Министерството на извънредните ситуации.

Фирма "Енемона" пък била сключила договор с военното министерство за над 8 млн. лева.

България зае първо място тази година в класацията на ОЛАФ за злоупотреби с еврофондовете, съобщава от първа страница "Сега".

Европейската служба за борба с измамите публикува годишния си доклад, според който в края на 2008 г. е следила 42 случая у нас. На второ място е Италия - 41 случая.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 минути

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 1 час

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 1 час

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 1 час

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 1 час

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 1 час

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 2 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 2 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 2 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 2 часа

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 3 часа

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна