Вестниците: Първанов плаши депутатите с референдум
Вестниците: Първанов плаши депутатите с референдум   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Президентът Георги Първанов е подписал указите за насрочване на избори за български представители в Европейския парламент, които ще се проведат на 7 юни, съобщават днешните вестници.

Изборите за Европейски парламент ще бъдат на 7 юни, а изборите за национален парламент ще са най-вероятно на 5 юли, съобщава "Труд", като цитира президента Първанов.

Първанов предупредил, че ако депутатите не подкрепят вкарването на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, заедно с парламентарния вот ще поиска от тях да решат и дали да има референдум по този въпрос.

Той е категоричен, че ще наложи вето за опитите за вдигане на изборната бариера за коалиции от 4 на 6%.

Казвам го сега, да не се наложи, както сме в момента в цайтнот със Закона за европейските избори, да връщам закона и да сме пред тежкото изпитание да не проведем или да отложим за по-късно изборите за национален парламент, предупредил президентът.

"Труд" публикува въпросите и отговорите от пресконференцията на Първанов под заглавие "За мажоритарния вот ще поискам референдум!".

Първанов плаши депутатите с национален референдум, е акцентът и в "Сега" по темата. Изявленията на Първанов обаче се оказаха повече показни, защото вече е постигната договорка между БСП и ДПС 31 от 240-те депутати да бъдат избрани мажоритарно, научил вестникът.

Първанов май ще изкара два мандата с една реч, коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Вместо да плаши гаргите години наред, президентът вече трябваше да е пратил няколко предложения за референдум до парламента, друг е въпросът, че този закон за допитване до народа е толкова нескопосан, че по него е почти невъзможно да се проведе свестен национален референдум, отбелязва "Сега".

Първанов похвали Станишев и Борисов за дебата и атакува десните, извежда в заглавие "Дневник". Президентът разчел като позитивен знак дебата между премиера Сергей Станишев и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Факт е, че се спореше за политика, оттук нататък това трябва да бъде линията, посочил Първанов.

По-високи санкции и наказания за купуване на гласове, предвиждат текстове от промени в Наказателния кодекс, които депутатите приеха на второ четене.

Лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 20 000 лева ще е наказанието за предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване за упражняване на избирателното право в полза на определен кандидат, партия или коалиция, съобщават вестниците.

"Труд" акцентира върху друга промяна - до 10 000 лв. глоба за бой с петли. Организаторите на боеве с животни, както и всеки, който предоставя животни за тази цел, ще получават наказание пробация и глоба.

Сред другите промени в НК, отбелязани от "Труд", са, че няма да има съкратена процедура за тежки престъпления. Криминализира се и злоупотребата със специални разузнавателни средства от страна на длъжностни лица.

"Доган и Станишев разбират, че ако ги докопам, ще имат много проблеми с корупцията и това, което крадат сега. От първия ден да знаят, че ще бъдат жестоко преследвани. Прокуратурата и съдебната система ще имат много работа, и то добра, защото ще им дадем много годни доказателства" - тези думи на столичния кмет Бойко Борисов цитира "Труд".

Не знам какво има предвид, като казва "ако ги докопам", е коментарът на говорителя на БСП Корнелия Нинова. Политиката не е тепих и не иска само мускули, а и акъл, допълнила тя.

Очаквам да съставим самостоятелен кабинет след изборите, заявява пред "Класа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. ГЕРБ ще се яви самостоятелно на изборите, а в нашите листи няма да видите лица, които са участвали в управлението на държавата през последните 18 г., декларира той.

Цветанов очаква компромати по време на кампанията. За идеята на премиера чужди експерти да бъдат назначени у нас той коментира, че това е доказателство, че премиерът не е в състояние да се справи с това да бъде достоен партньор на ЕС.

Държавата на Станишев се казва Министерски съвет, заявява пред "Труд" евродепутатът от ГЕРБ Николай Младенов. Според него изразът в писмото на председателя на ЕК до премиера Станишев "умора от помагане на България" е най-важен.

С това правителството на Станишев фалира, смята Младенов. Имаме нужда от ново модернизаторско мнозинство, категоричен е той. ГЕРБ е най-голямата дясна партия у нас и, ако спечели изборите с най-много гласове, ГЕРБ ще определя бъдещата политика, посочва Младенов.

Политиката е за професионалисти, коментира пред "Дума" заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Татяна Дончева. Политиката си е занаят, професия, а много хора у нас забравят това, отбелязва тя. Тя се надява гласът на "червените избиратели" да бъде чут от централата. Когато допуснем интригите да надделеят над общата полза, обикновено резултатът е много плачевен, допълва Дончева.

ДАНС погна Николай Василев, е челното заглавие на "Телеграф". Според изданието Софийската градска прокуратура вчера е назначила проверка на Министерството на държавната администрация и административната реформа по обвинения за безстопанственост и длъжностни престъпления.

Нови батко и кака, разкрива "168 часа". Според вестника Емил Савов, който оглавява държавния Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ, е печелил обществени поръчки с действащата си частна консултантска фирма.

Тя е била избирана за изпълнител на поръчки от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал и на самия фонд. Савов коментира пред "168 часа", че е спазил всички законови изисквания за управителите на държавни дружества.

Вестникът пише и че Ивет Жаблянова, шеф на дирекция "Европейски фондове за конкурентноспособност" в Министерството на икономиката, е съвместявала поста си с частна фирма в продължение на месеци.

Проверяваме 52-ма, дали милиони заеми на себе си, съобщава пред "24 часа" Красимир Стефанов, изп. директор на Националната агенция по приходите.

В момента инспекторите ни регистрират скъпи имоти, чиито собственици ще бъдат проверени. Последното ми указание е да се проверят и всички собственици на луксозни яхти и автомобили, обяснява той.

Две години данъчни и прокурори закриляли 59 богати митничари, пише от първа страница "Сега".

Лошото наследство от работата на данъчен номер 1 Мария Мургина започна да излиза наяве, вчера на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията бяха разсекретени скандални резултати от проверките на 59 съмнително забогатели митничари, посочва вестникът.

Две години Мургина твърдеше, че при тях не са открити нарушения, от данните обаче става ясно, че има случаи на открити злоупотреби, но няма нито един наказан или осъден митничар, отбелязва "Сега".

Намаляват доброволните плащания на купувачите, казва пред "Дневник" Атанаска Бозова, председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Около 330 млн. лева са неустойките, присъдени в полза на държавата за неизпълнение на приватизационни задължения към момента, част от тях са изплатени.

Кризата направи НАТО още по-нужна, пише в материал за "Стандарт" генералният секретар на пакта Яп де Хоп Схефер. Поводът е предстоящата юбилейна среща на атлантическия съюз.

"Представете си какво би се случило със световната финансова система днес, когато тя е толкова нестабилна, ако има друга голяма терористична атака в някой от нашите градове", пита той.

"Подобно на икономиката, днес повече от всякога сигурността може да бъде градена със сътрудничество между много държави. Ето защо срещата на върха на НАТО е повече от честване", посочва Яп де Хоп Схефер.

На първо място лидерите на алианса трябва да начертаят общо решение за Афганистан, отбелязва той. Те ще трябва и да приемат декларация на сигурността на Алианса, която не само ще потвърди сърцевината на неговите дейности, но ще очертае и онова, което организацията ще прави в бъдеще, пише генералният секретар на НАТО.

НАТО става световна система за сигурност, посочва в интервю за "Монитор" проф. Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб в България. Новите заплахи за сигурност, пред които сме изправени, изискват и нови нестандартни подходи от страна на алианса и неговите членове, отбелязва той.

Проф. Иванов прави равносметка на 5-годишното членство на България в алианса и коментира, че страната ни се е утвърдила като надежден и коректен партньор, но и като че ли се е загубила посоката на реформите в сферата на сигурността.

Попитан за шансовете на Соломон Паси да стане генерален секретар на пакта Иванов отговаря, че Паси има необходимите качества, голям опит в сферата на атлантизма и би могъл да бъде полезен като генерален секретар.

На въпроса "Защо Барозу каза:"Оправяйте се сами", се опитва да отговори в анализ "24 часа". Комисията с лека досада повтаря изискванията си по темата "корупция и организирана престъпност", но не е готова да инвестира повече време и усилия по въпроса в България, защото те са й необходими другаде и за друго.

Това "друго" се крие в календара на ЕС, пише авторът. Той посочва евроизборите, от които ще зависи съставът на бъдещия парламент, а (непряко) и съставът на бъдещата комисия, световната икономическа криза, както и това, че ЕК гледа напред и към поредното евроразширяване, "за което ще са й нужни тъкмо енергията, усилията и търпението , от които в момента лишава София".

Вълчев и кръста от герба ли ще свали, пита пред "Труд" пловдивският митрополит Николай. Той не одобрява новия законопроект за просветата, защото в него се забранява в училище да се носи кръст.

Светият Синод предлага предметът религия да се изучава задължително от всички деца. Тези от православни семейства да изучават православие, мюсюлманчетата - ислям, а тези, които не искат да изучават определено вероизповедание, да учат етика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 3 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 7 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 1 час

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети