Вестниците: Лекари и полицаи плашат с бунт
Източник: Архив на Vesti.bg
10
Два ключови сектора за стабилността в страната - здравеопазването и полицията, заплашиха вчера правителството с бунтове, информира в. "Сега" на първата си страница.

Медиците са недоволни от орязването на парите за здраве и закриването на болници, а полицаите ще протестират, ако най-после не им осигурят добро заплащане и нормални условия на труд.

Докторите дадоха ултиматум, отбелязва и "Дума". Медиците настояват за увеличаване на бюджета до нивата от 2009 г.: ако до 17 ч. на 15 февруари не бъдат изпълнени исканията, от инициативния комитет ще обявят дата за национален протест.Здравното министерство отвърна с масирани проверки на болниците; МВР се оправда с кризата, отбелязва "Сега".

"Положението на служителите в МВР продължава да се влошава. Искаме първо да разговаряме с министър-председателя, за да му обясним, че нашето недоволство няма политическа окраска", заявил шефът на полицейския синдикат Иван Савов, цитиран от "24 часа".

Полицаите настояват да се увеличат парите за дрехи, средствата за храна да скочат двойно, а основната заплата в МВР да се обвърже със средната брутна заплата за страната и също да се вдигне.

Недоволстват и че ръководството на МВР е спряло парите, които служителите получавали за специфични условия на труд.

Спад на икономиката с 5 на сто за 2009 г. е най-честата прогноза, която в. "Дневник" получил от икономистите, до които се допитал.

Причината е, че свиването на вътрешното търсене се е оказало дотолкова сериозно и дори предпразничното потребление през декември не успяло да стимулира икономиката, както предварително се очакваше.

Забавените разплащания на правителството и местните власти към частния сектор също оказали негативно влияние и макар да са свършили работа от фискална гледна точка, са забавили икономическата активност.

Правителство в официалните си прогнози от есента на 2009 г. залагаше свиването да е 6.3%, но после вмъкнаха доза оптимизъм - спад от 4.9%, припомня вестникът.

Ще се прекрати прелитането на ята от преподаватели, защото според новия закон, върху който работим, всеки ще може да участва в акредитацията само на един университет. Това казва за "Сега" министърът на образованието Сергей Игнатов.

За публичен регистър на осъдените за сексуално посегателство срещу деца ще се борят от Националния център за безопасен интернет, съобщава "Новинар".

Идеята е да бъдат публикувани имената и снимките на сексуалните насилници. Така всеки родител би могъл да провери дали в квартала, в който живее семейството има такива. Ако този вариант не бъде приет, от центъра предлагат този регистър да се ползва за нуждите на училища и други институции, работещи с деца.

Жребий ще премахне субективизма при журита за професорите, казва пред "Монитор" председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков.

Спонтанните реакции на Борисов се харесват на избирателите, но поддържат постоянна несигурност у министрите, казва в интервю за "Дневник" Геновева Петрова, изпълнителен директор на социологическа агенция "Алфа рисърч".

По думите й Борисов прилага почти едноличен механизъм на управление, нетипичен за правителство на една демократична държава.

Държавата ще трябва да си възстанови разликата между пазарната и занижената стойност, по която са раздадени на частници гори при заменки, ако иска ЕК да не започне наказателна процедура срещу страната ни за непозволена държавна помощ.

Това обяснили източници от Европейския съд в Люксембург пред "Сега". На практика това означава правителството да поиска частниците да доплатят за масивите.

Ако кабинетът не си възстанови средствата, Брюксел може да изиска сумата под формата на глоба заедно с наказателна лихва, добавя изданието.

Под заглавие "Как бяха отвлечени българите в Либия" в. "24 часа" разказва за случилото се на днешния ден през 1999 г. - арестът на българските медицински сестри в Либия, което беше последвано от 8-годишен процес.

Под заглавие "Шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн." в. "24 часа" разказва за Велико Желев, един от най-богатите българи, съветник на двама бивши строителни министри - Валентин Церовски и Асен Гагаузов.

Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили варненски фирми, свързани с Велико Желев, който е бил на шефски пост в агенция "Пътища" и министерски съветник от 2004 до 2008 г.

В компаниите, получили поръчки за ремонти на пътища, участие имат екссъпругата му Мая и негов бивш съдружник. Член на борда и изпълнителен директор на една от фирмите е бил брат му Иван. Прокуратурата води дело срещу неизвестен извършител; разпоредена е и проверка на ДАНС, добавя "24 часа".

"Последната една година много от специалните службите в света не са работили с българските си колеги. Директно им е казвано: "Няма да работим с вас", но ще спестя причините, защото има чуждестранни медии тук."

Това признание направил пред "24 часа" премиерът Бойко Борисов часове преди срещата си в британското разузнаване МИ6 вчера в Лондон, на която се надявал да възстанови доверието в българските специални служби.

Полицаят Йордан Костов, който според МВР е свързан с групата за отвличания "Наглите", е помогнал за разкриването на много убийства, между които и това на сестрите Белнейски, съобщава "24 часа".

Арестуваният служител, разследван за вземане на подкупи от затворници, за да ги урежда с пускане в отпуск или с по-облекчен режим, в последните 5 години е получавал множество награди, а е бил наказван само два пъти, твърди вестникът.

Размразяват "Супер Боровец", а българските партньори са изненадани, пише "Труд". Цитирано е съобщение на Ройтерс, която се позовава на анонимен представител на Държавния фонд на Султаната Оман, че "Супер Боровец" ще бъде завършен през 2012 г. и в него ще бъдат вложени 800 млн. евро.

Фондът е основен акционер в мегапроекта. Съобщението обаче изненадало кмета на Самоков Ангел Николов и представителя на един от по-малките акционери - "Главболгарстрой".
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 8 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 12 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 45 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 50 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин