Вестниците: Кървав Спасовден
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Всички вестници съобщават на първите си страници за катастрофата в Ямболско, при която загинаха 16 души.

Туристически автобус "Чавдар" е превозвал пътници до храма за ежегодното честване на Спасовден в местността Бакаджик. След като те напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма, най-вероятно заради повреда на спирачната система, водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се встрани от пътното платно посетители и разположени край пътя сергии. 

Три вестника - "Труд", "Монитор" и "Експрес", излизат с еднакво заглавие: "Кървав Спасовден".

"Кървав Спасовден край местността Бакаджик", пише "Класа". Изданията поместват снимки на автобуса след катастрофата, както и на страдащите близки на загиналите.

"Бонбони, бонбони, трупове..." пише "24 часа" и илюстрира със снимка, на която сред разпилените бонбони след произшествието се търкаля сандал на загинал мъж.

"Кланица под храма", отбелязва "Стандарт".

"20-годишен автобус уби 16 души", посочва "Дума". Реликва от соца почерни България, коментира "Новинар" от първа страница.

България е в траур заради 16 нелепо загинали, извежда под глава "Сега".

Министерският съвет обяви национален траур днес, а партиите спряха агитацията. Властта се втурна към мястото на трагедията, посочва изданието в друго заглавие.

Президентът и премиерът пристигнаха на мястото на трагедията, отбелязва "Земя". Премиерът прекоси половин България, посочва "Експрес".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поднесе съболезнования и изказа съчувствие към пострадалите, пише "Дневник".

"Вчерашният Спасовден се нареди до българските празници, белязани с трагедии, вместо с радости. Но ще узнаем ли в идните дни и месеци причината, поради която си отидоха непрежалими майки, бащи, сестри? Или истината за драмата, както е обичайно, ще се задуши в прашасалите папки на дознанието?", пита Анна Заркова на първа страница на "Труд".

"Класа" задава въпрос "Кой допуска автобуси убийци?" и посочва, че въпросът с фиктивните технически прегледи трябва да се реши законово.

Според първоначалните данни основната причина за катастрофата е техническа неизправност на автобуса, защото е бил много стар. За последен път е минал на преглед на 12 май, но аз лично се съмнявам по какъв начин е бил направен този преглед,  казва началникът на КАТ - Пътна полиция, комисар Алекси Стратиев пред "24 часа".

Ще настояваме Министерството на транспорта да започне спешно много сериозни проверки на всички пунктове в страната, които правят годишни технически прегледи, посочва той и допълва, че не бива да се пускат неизправни коли.

Такива пунктове трябва да бъдат затваряни, добавя Стратиев. 

В Монтана фабрикуват книжки - за 550 лв. ставаш шофьор на рейс без час каране, пише "24 часа".

ЦИК щракна втори изборен капан пред Синята коалиция, пише "Сега". И ЦИК влезе във войната срещу Синята коалиция, коментира "Дневник" във водещо заглавие.

Представителите на БСП и ДПС бламираха и трите предложения - за регистрация, за отказ от вписване и за тридневна отсрочка за подаване на още документи, а от Синята коалиция заявиха, че обжалват пред Върховния административен съд, посочва изданието.

Главният секретар на СДС Пламен Радонов ще внесе подписка в ЦИК за регистрация на партията за парламентарните избори, пише "Експрес" под заглавие "СДС цака Командира с подписка в ЦИК".

Изборът сега е между европейските правила и ориенталщината, казва лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю в "Стандарт" под заглавие "Нямам шеф в политиката".

Според него рецептата срещу кризата е: актуализиране на бюджета, спиране на разходите за мегапроекти, закриване на министерства, съкращаване на чиновници.

Десницата трябва да покаже на практика, че може да бъде съединена, за да получи доверието на хората, казва лидерът на Единната народна партия Мария Капон в интервю в "Новинар".

ГЕРБ засега води в надпреварата за места в Европарламента, но при ниска избирателна активност е напълно възможно и БСП да излезе напред, пише в "Труд" Кольо Колев от "Медиана".

Европарламентът още не е толкова влиятелен, колкото трябва да бъде - но може би ще става в края на мандата, който идва, или следващия. Това казва в интервю в "Труд" евродепутатът и кандидат за нов мандат от листата на Коалиция за България Кристиан Вигенин.

В Европарламента ще работя за равните възможности и образованието, казва в интервю в "Дума" шестият в листата за eвровота на Коалиция за България Румян Русинов.

Готова съм с две нови директиви за потребителите, казва пред "24 часа" водачът на листата на НДСВ за евроизборите и еврокомисар Меглена Кунева.

"Българите не са крадци. Олигарси ни точат парите" е заглавието над интервю в същия вестник с водача на евролистата на "Атака" Димитър Стоянов.

Интервю с вицепремиера Меглена Плугчиева публикува "168 часа". Сега виждам, че всички усилия се възнаграждават, в което винаги съм вярвала, казва тя в отговор на въпрос.

"Амнести" ни критикува заради гейовете и бежанците" посочват в заглавия "Новинар" и "Дума". Нарушения на човешките права у нас са регистрирани в отношението към бежанците, етническите малцинства и хората с хомосексуална ориентация. Икономическата криза задълбочава нарушенията на човешките права според организацията.

Двама български военнослужещи ще се включат във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия, съобщава "Българка армия" от първа страница, както и "Новинар".

Страната ни става шестата държава - член на общността, която има свои постоянни  представители в операция "Аталанта". 

За първи път бойна част от морската пехота на САЩ пристигна у нас, пише "Стандарт". 130 рейнджъри ще тренират една седмица в базата в Сливен стрелба с лекострелково оръжие и тактически действия, посочва изданието.

"Стандарт" разказва за драмата на българина Георги С., задържан повече от 20 пъти в различни полицейски управи, след като бюрото на Интерпол в Султаната на Оман поискало преди повече от година той и Юри Н. да бъдат намерени и разпитани.

Главният прокурор на арабската държава се съмнявал, че българите са замесени в източване на банкови карти на територията на неговата страна.

"Стига с тия надути продажни политици!" е заглавието над интервю в "Труд" с ген. Дани Ятом - бивш шеф на израелската разузнавателна агенция Мосад (1996-1998 г.).

"Труд" се позовава на испанското сп. "Ола", което цитира съпругата на най-големия син на Симеон Сакскобургготски - Кардам, който пострада в тежка катастрофа м. г. и изпадна в кома.

"Откакто преместихме Кардам у дома, той се подобрява с всеки изминал ден. Той вече говори, въпреки че му коства много усилия да се изразява", казва Мириам Унгрия.

Руският премиер Владимир Путин е подписал постановление за предоставяне на експортен кредит за АЕЦ "Белене", съобщава "Стандарт". Строителството на централата ще започне през пролетта на следващата година пише "Новинар", като се позовава на Иван Атанасов, председател на Комитета по координиране и наблюдение на проекта АЕЦ "Белене" и член на съвета на директорите на НЕК.

Според "Класа" заемът е на стойност 3,8 млрд. евро. Параметрите на кредита все още се уточняват, но засега е ясно, че за отпускането му трябва да се дадат гаранции от БЕХ, обясня Атанасов, цитиран от "Класа". Според вестника за две години и половина цената на централата се е покачила с 9 процента.

Над 6 млрд. евро в повече от държаните пари на влог са отпуснати като заеми в България през последните 2-3 години, когато у нас се разрази кредитният бум. Това заявил Стоян Александров, управител на надзорния съвет на Търговска банка "Д" на бизнес среща, цитиран в "Класа" под глава.

Тези 6 млрд. евро са ресурс, дошъл отвън - най-вече по линия на кредити от банките майки, и заради кризата част от средствата ще трябва да се върнат, коментира Александров.

"Медика", "Унифарм" и "Българска роза - Севтополис" АД ще се влеят в "Софарма", съобщава "Пари". Според изданието процесът ще продължи между 3 и 5 години.

Всички издания съобщават, че Иван Искров беше преизбран от парламента за управител на БНБ. Искров получи преждевременно втори мандат, коментира "Дневник".

БАН и осем ВУЗ-а са пред финансов колапс, пише "Сега". Над 5600 учени от седем университета и от БАН може да останат без заплати от октомври до края на годината,пише "Монитор".

"Монитор" и "Дневник" поместват интервюта с Едуард Олби.

"Не смятам творчеството си за завършено" е заглавието над материала в "Дневник". Прочутият драматург пристигна в София, за да присъства на първите репетиции на пиесата си "Козата или коя е Силвия", която Явор Гърдев ще постави в Народния театър.

Едуард Олби и Явор Гърдев създават нов хит, пише "Сега". Олби възторжен от актьорите на Народния театър, пише "24 часа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове