"Труд": Звезден отбор се лекува във ВМА
Източник: netinfo
3

"Труд" научил, че във Военномедицинска акдемия в София в съседни стаи и по различни причини са настанени все популярни хора - борецът и колекционер на картини Боян Радев, композиторът на хитове Тончо Русев, естрадната звезда Развигор Попов, фолкизпълнителката Джоана и телевизонният водещ Юлиан Вучков. Били приети по спешност с гастроентерологични проблеми или заради налагащи се операции.

В понеделник по обяд е бил изписан любимият актьор Тодор Колев. "Вече е в стабилно състояние, до което стигнахме след последната трета операция", съобщиха запознати с хода на болеста му лекари.

"Капитал дейли" уточнява днес, че ВМЗ - Сопот остана без спасител, защото в завода победиха синдикатите със стачките си и несъгласието си персоналът да се свие.

Вина за провала има и изпълнителният директор на дружеството Иван Стоенчев. Само 1-2 месеца преди приватизацията е подписал двегодишен колективен трудов договор, който на практика забранява съкращенията. А изпълнителната власт хем иска да се отърве от затъналото предприятие, хем й липсва смелост публично да подкрепи съкращения от новия собственик. Това изглеждаше единственият път за оцеляване на завода.

В интервю за "Стандарт" министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов казва, че ако приходите в бюджета през април-май са добри и се появят някакви допълнителни пари в държавата, част от тях ще отидат отново за образованието.

"Стълбовете на едно общество са училището, учителите и органите за граждански ред. Днес величието на една държава не се мери по броя на дивизиите, а по нивото на образованост и по сигурността, която всеки гражданин трябва да изпитва. Така че трябва да се направи всичко възможно нашите учители да отидат напред по заплащане.

Между другото, Брюксел ни поставя въпроса да върнем мъжете в училище. Професията е много феминизирана. Като ходя там на Съвет на министрите, постоянно чувам, че трябва да възстановим обръщението "Господин учителю", казва министър Игнатов.

Задълженията на компаниите в България ще продължат да се увеличават и през тази година и това създава рискове от много фалити на малки и средни предприятия. Това прогнозирали от Българската стопанска камара (БСК). Данните за междуфирмената задлъжнялост за 2011 г. показват ръст спрямо 2010 г. с 3.3%, до над 163 млрд. лв., пише "Капитал дейли".

Според публикация в "Сега"  единната сметка, с която държавата си присвои от 1 януари правото да избира за какво да отиват внесените от задължените лица пари - дали за данъци, или за осигуровки, е поредното орязване на права заради невъзможността чиновниците да се справят със събираемостта на дълговете.

"Идеята на тази единна данъчна сметка е да не може някой просто да си избира какви данъци да плати и след това просто да фалират тази фирма. Така между другото се правят ДДС веригите, ДДС измамите. Дълги години или няколко години една фирма плаща само здравни или социални осигуровки, част от тях, предполагам, не плащат въобще ДДС и корпоративен данък. След което банкрутира нарочно и всъщност те въобще не плащат тези ДДС дължими средства. Идеята тук е не те да избират, а законът да избира", обясни вчера финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.

А в ДСБ вече събрали подписи в парламента и сезирали Конституционния съд за противоконституционно смесване на данъчни и осигурителни плащания. Дянков пък на практика обвини лидера на ДСБ Иван Костов, че е облагодетелствал ДДС схемите, тъй като старият закон е правен по негово време. "Точно тогава те са дали възможност, особено на държавни фирми, които са им помагали на тях, да правят това източване", твърди финансовият министър.

"Труд" осведомява, че психично болни чакат с месеци, докато бъдат приети за лечение в специализирана клиника. Ако близки на пациента подадат заявление, че човекът се нуждае от специализирани грижи, се чака около два месеца, докато бъде настанен в болница. Процедурата е сложна, защото се държи на личното съгласие на пациента за постъпване в клиника и се искат трима свидетели, които да потвърдят разстроеното му душевно състояние.

Рапърът Мишо Шамара бил привикат отново на разпит заради скандалния текст на песента "Бяло, зелено, червено", пише "24 часа". Заедно със свой колега той ще дава обяснения в националното следствие в четвъртък по разследването за обругаване на националните символи.
Бившият финансов министър Христина Вучева твърди в интервю за "24 часа", че България е била най-добре през 2006 и 2007 г. "Аз се основавам на използвания от много изследователи "индекс на мизерията". Той обединява измерителя на инфлацията и процента на безработица за определен период от време. По този индекс, най-тежки за нас са годините 1997, 1996, 1991 и 1994-а, като подреждането е по големината на посочения индекс. Ако пък "мерим" според ръста на БВП и на доходите, най-добри са били годините 2006 и 2007-а.

"Новинар" съобщава, че българският учен доц. Ради Кабаиванов разработва уникална теория, чрез която да разгадае начина на създаване на информация. По думите му откритието ще доведе до създаване на супертехнологии, които ще са в стотици хиляди пъти по-добри от настоящите.

Основателят на катедра “Математика и информатика” при Великотърновския университет разказва, че се опитва да създаде теорията за създаването на информацията в пространствено-времевия континиуум, което според него е по-скоро етап в осъзнаването на Мирозданието. Анализите му били базирани на научните изследвания на Айнщайн, Фейнман и Уилър.

Кабаиванов се опитва да даде ново определение на информацията и да създаде алгоритми за формирането на условия за проектиране на нови технологии, които ще повишат производителността. По думите му в момента в света се харчат излишно много пари, за да се създаде изкуствен интелект, подобен на човешкия мозък.

В интервю за "Монитор" Камен Кичев, зам.-министър на транспорта казва, че шест международни компании искат концесия на столичното летище.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Честито! Гала ще става баба, дъщеря ѝ очаква първото си дете

Любопитно Преди 2 минути

Мари съобщи новината в профила си в Instagram

г

Нещастните, щастливи хора: парадоксът Gen Z

Любопитно Преди 2 минути

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

Шест институции проверяват данъчните складове на „Лукойл“

България Преди 27 минути

Над 190 служители участват в операцията

д

„Чистота на депозит” в „Темата на NOVA“

България Преди 32 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

Мария Бакалова и Бойко Кръстанов са сред новите членове на Европейската филмова академия

България Преди 34 минути

Академията обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май

д

В подкрепа на новите велоалеи: Колоездачи се събраха пред СО

България Преди 49 минути

Те настояват да присъстват на Комисията по транспорт

Християн Мицкоски

Мицкоски: Главчев да каже за отстъпките на България, аз не ги виждам

Свят Преди 59 минути

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ очаква обяснение "какви отстъпки е направила България към Северна Македония"

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

"Властелинът на пръстените" с нов филм през 2026 г

Любопитно Преди 1 час

Той условно е озаглавен „Властелинът на пръстените: Ловът на Голъм“, съобщи Warner Bros. Discovery

Женски крак

Мислите, че това е женски крак? Помислете отново

Любопитно Преди 1 час

Модата притежава онова завидно свойство винаги да ни шокира

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

Климатолог разкри кога е нормално да валят градушки

България Преди 1 час

Симеон Матев коментира и защо малките земеделци често нямат застраховки

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Хари и Меган се отправиха на тридневно пътуване до Нигерия

Свят Преди 1 час

Двойката ще присъства и на тренировъчна сесия за благотворителната организация Nigeria: Unconquered

Статуите на The Beatles в Ливърпул

Излиза ново непубликувано видео на Let It Be на Бийтълс

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на клипа е 55 години след появата на песента

<p>Зима посред пролет: Обилен сняг падна&nbsp;в Румъния</p>

Зима посред пролет: Над 4 метра сняг разчистват от шосе в Румъния

Свят Преди 1 час

Работи се усилено, за да бъде отворен пътя за движение

Пожар в завод в Калужка област в Русия след украинска атака с дрон

Пожар в завод в Калужка област в Русия след украинска атака с дрон

Свят Преди 1 час

Междувременно Киев съобщи, че украинската ПВО е свалила десет руски дрона

Честито! Джъстин Бийбър и Хейли очакват първото си дете

Честито! Джъстин Бийбър и Хейли очакват първото си дете

Любопитно Преди 1 час

Хейли публикува видео и серия от снимки в Instagram, показващи наедрялото ѝ коремче

Ново изследване на косата на Бетовен показа отравяне с олово

Ново изследване на косата на Бетовен показа отравяне с олово

Свят Преди 2 часа

Последните открития показват арсен и живак, които са открити в косите на композитора близо 200 години след смъртта му