"Труд": От 1 юни 2010 г. кръчмите затворени за пушачи
"Труд": От 1 юни 2010 г. кръчмите затворени за пушачи   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Сред водещите теми на петъчните вестници е одобреният от правителството проект на закон за управление на отпадъците в област София град.

"Сега" излиза със заглавие на първа страница "Кабинетът все пак прибра боклука от Бойко Борисов". Въпреки многобройните критики правителството все пак иззе всички правомощия на Столичната община по управлението на отпадъците и на практика национализира боклука на София, пише изданието.

От 1 юли приходите от таксата за битови отпадъци в столицата вече ще постъпват в държавния бюджет. Депото в Суходол се закрива от 1 януари 2010 г., като се предвижда ускорена процедура по строителството на ново депо.

Кабинетът твърди, пише "Сега", че вече е избрано мястото за новото депо, но то се пази в тайна. Изданието цитира и столичния кмет Бойко Борисов, който е заявил, че законът ще бъде оспорван пред Конституционния съд и Брюксел.

"Депутатите, включително и тези от БСП, няма да ни орезилят, приемайки подобен закон в последните дни", е казал Борисов. "Сега" отбелязва обаче, че соцдепутатите са обещали преди седмица да приемат ударно проектозакона.

"Дневник" също акцентира върху темата за боклука на столицата.

"Брюксел скастри кабинета заради боклука на София" обявява под глава изданието. Според дирекцията "Регионална политика" на ЕК управлението на софийския боклук излага на риск усвояването на парите за отпадъци от Оперативна програма "Околна среда".

Причината е несъгласието на Брюксел с намесата на Министерския съвет в управлението на боклука и с недостатъчното финансиране на бъдещия завод за преработка на отпадъците, пише още "Дневник".

Предложението за пълна забрана за пушене в закрити обществени места, което предизвика оживена дискусия в парламента, е също сред най-коментираните теми на първите страници на вестниците.

"Труд" излиза с публикация под глава "От 1 юни 2010 г. кръчмите затворени за пушачи". Това предвиждат промените в Закона за здравето, обсъдени вчера в парламента, уточнява изданието.

"24 часа" пише, че депутатите са се изпокарали дали да има пълна забрана за пушенето или не. До гласуване не се стигнало заради липса на кворум.

Пушачите ще имат право да палят само у дома или на открити места, отбелязва още "Труд".

Изданието цитира зам.-министъра на здравеопазването, според когото международният опит показва, че забраната не повлиява отрицателно на тютюневата индустрия, защото ресторантите изнасят маси за клиентите си пушачи на тераси или пред входа на заведението.

На първа страница "Сега" допълва по темата, че при обсъждането депутатът от ДПС Рамадан Аталай е дал радикалното предложение забраната за пушене на обществени места да бъде въведена не от 1 юни догодина, а още от 1 юни тази година. Промените в закона ще бъдат гласувани днес, посочва "Труд".

"Сега" съобщава още една лоша новина за пушачите - цигарите ще поскъпнат средно с около 0,50 - 0,60 лева от 1 януари 2010 г., защото дотогава България трябва да достигне минимума на акцизите в ЕС - 64 евро на 1000 къса.

Изданията информират, че най-вероятно ще бъде удължен срокът на работата на временната комисия в парламента по случая "Йосич".

Кабинетът "Костов" пазел Йосич, пише "Труд". Изданието цитира независимата депутатка Мария Капон, която твърди, че трябва да се спрат спекулациите с името на Бойко Борисов около скандала за покровителството над мафиота, ставало дума за предходен период , когато премиер бил Иван Костов.

"Има достатъчно данни, че Сретен Йосич е бил покровителстван от българските служби", е заявила още Капон, пише "24 часа". Според "Сега" председателят на временната комисия Христо Бисеров е одобрил предложението за удължаване на срока на действието й.

Изданието цитира депутата от ДСБ Атанас Атанасов, който отговаря на обвинението на Капон, с думите, че тя е "обикновен провокатор на БСП."

Вестниците продължават да обръщат внимание и на решението на Татяна Дончева да не участва в изборите за Народно събрание.

И аз харесвам Татяна Дончева, но не разбирам позицията - или съм до трето място в европейската листа, или не играя, заявил премиерът Сергей Станишев, цитиран в "Труд".

"Дневник" е посветил материал по темата, озаглавен "Татяна Дончева - незавършена симфония за една капризна цигулка". Избухването на Дончева е симптом, че влиятелни лобита в БСП минират пътя на Станишев, пише "Стандарт" в коментара си.

"24 часа" помества интервю с вицепремиера Меглена Плугчиева, в което тя отбелязва, че не съжалява, че не е попаднала в листата на БСП за евроизборите.

Водещият аргумент беше кое е най-полезно за страната и с премиера бяхме на еднакво мнение, че приоритетът ни е да постигаме трайни резултати, да няма кампанийност, а строг контрол, за да довършим започнатото по предприсъединителните и по оперативните програми, посочва пред "24 часа" Плугчиева.

Изданието е публикувало и интервю с водача на листата на БСП за евровота - министърът на външните работи Ивайло Калфин, в което той коментира кандидатура за евродепутат. 

СДС се жали на Европа от българския съд, съобщава "24 часа". Вчера Мартин Димитров и водачът на листата за евродепутати на "Синята коалиция" Надежда Михайлова са се срещнали с посланици на страни - членки на ЕС, информира изданието.

Двамата са заявили, че са запознали дипломатите със забавената регистрация на новото ръководство на партията, както и за "нечестната игра, която се води срещу СДС".

Това пише "Дневник" в материал, озаглавен "Мартин Димитров: Очакваме нечестната игра срещу СДС да влезе в доклада на ЕК".

Лидерът на СДС е казал, че за последните пет месеца партията е водила десет дела, от които е спечелила седем. Битките в съда срещу нас са, за да не можем да показваме провала на управляващите, е посочил Димитров, цитиран от "Дневник".

В коментар за "Монитор" Юрий Асланов анализира процесите в дясното пространство. В публикация, озаглавена "Дойде ли краят на синята фиеста", той посочва, че в цяла Източна Европа партиите, които са започнали революцията, са изчезнали, защото революцията е свършила.

Истерия за прехвърляне на лихвоточки набира скорост седмица преди изтичането на крайния срок, съобщава "Телеграф" на първа страница.

Право на компенсация средно по 5000-6000 лв имали 120 000 души. Стотици граждани висят на опашки, за да прехвърлят жилищните си спестявания от соца, пише вестникът във водещия си материал.

Изданията поместват и снимки на първите си страници от старта на кампанията на БСП "Презареждане". Камион-сцена ще обиколи 40 града в страната през следващите два месеца, пише "Земя".

Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява парламентът спешно да промени току-що ремонтирания закон за съдебната власт, пише "Сега". Това се налагало, за да не се блокира изборът за шефове и техните заместници на всички нива на системата, който тече в момента.

Съветът настоява да се върне старата редакция на текста, според която встъпването в длъжност на административните ръководители е в едномесечен срок от постановяването на решението на съдебния съвет.

Има няколко съдии, които провеждат кампания срещу мен, заявява в интервю за "Стандарт" Веселин Пенгезов, който беше избран за председател на Софийския апелативен съд.

Той коментира и решението на 26 съдии от САС, които се обявиха публично срещу избора му в писмо до ВСС и ЕК.

"Дневник" съобщава, че Европейската комисия е започнала три наказателни процедури срещу България, свързани с екологията.

Първата е за пропуски в българския план за квотите парникови газове, втората - за неприлагане на европейските изисквания за управление на риска от големи инциденти с опасни вещества.

Третата наказателна процедура е заради непълно прилагане на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) при потенциално опасни проекти - петролни рафинерии, енергийни централи, химически инсталации, магистрали, летища, мини, язовири, големи свинеферми и птицеферми, пише "Дневник".

За друга наказателна процедура от ЕК срещу България съобщава от първа страница "Труд" в публикация, озаглавена "Брюксел ни гласи телефонна глоба".

Причината за очакваното наказание е, че България е единствената страна в ЕС, където не можеш да запазиш номера на домашния си телефон, когато сменяш обслужващия оператор.

"Класа" информира за провалените преговори между "Кремиковци" и бразилския инвеститор CSN за наемане на коксохима. Изданието посочва, че късно вчера е станало ясно, че започва прекратяването на доставката на газа за комбината.

"Стандарт" пише на първа страница "Кремиковци" спира".

Темата на "Труд" е посветена разходите, необходими за почивка през лятото. Според справка на вестника сред офертите на туроператорите, България остава най-изгодната дестинация за почивка в началото на лятото.

В съседните държави Турция и Гърция предложенията за семеен отдих са по-солени, а за всички други дестинации като Хърватия и Испания цените са значително по-високи, пише "Труд".

"Дневник" информира, че доходите на домакинствата в България през март са се увеличили за пръв път спрямо предходните шест месеца. Това са отчели от Националния статистически институт.

През март всеки човек е разполагал средно с 287 лв., което е с около 10 лв. повече спрямо сумата за януари и февруари. Увеличението обаче се дължи предимно на парите, които семействата са изтеглили от спестяванията си, а не на нарастване на заплатите например, разкрива статистиката.

През март средната сума на изтеглените влогове за всяко домакинство е била 21 лв., което е с над 8 лв. повече спрямо предходния месец, пише още "Дневник".

По темата "Сега" отбелязва в заглавия: "Семейният бюджет става все по-консервативен. През март българите теглили три пъти по-малко заеми в сравнение с м. г.".

"Техноекспортстрой" сам ще строи Бургас-Александруполис, пише под глава "Класа". Българският енергиен холдинг се оттеглял от проекта, а компанията компенсира холдинга с близо 3 млн. лева за извършените до момента дейности.

"Дума" съобщава на първа страница, че близо 12 500 е броят на децата, които няма да намерят място в детските градини и ясли в столицата. Това са обявили от Дискусионния клуб за социална и местна политика.

Фондът за лечение на социално слаби е отказал да покрие разходите на болниците за лечението на 200 000 бедни. Това информира "Монитор", като цитира д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно и допълнително здравно осигуряване.

Десетки болници изнемогват финансово и не могат да покрият разходите си, направени за лечението на 200 000 българи, които декларирали, че са социално слаби, а в същото време притежавали автомобили или са пътували зад граница много пъти.

Общо 50 училища в чужбина ще получат дискове с уроци от поредицата "Аз уча български" на БНТ САТ, пише "Труд". Инициативата била на БНТ и на МОН.

"Новинар" съобщава на първа страница, че "Депеш Мод" са отменили концерта си в София. "Дума" обаче радва българските меломани с новината, че са пуснати още 5000 билета за шоуто на Мадона у нас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 31 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 52 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община