"Труд": Заплатите с 11% нагоре
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Бизнесът да увеличи заплатите във фирмите до края на годината с 11,07 или 11,67%. Такива са двата варианта за препоръчителен индекс на повишение, подготвени от експерти на социалното министерство, отразени от "Труд" на първа страница.

Сметките са направени, като са отчетени производителността на труда и инфлацията м.г., но е взет предвид и т.нар глобален индекс на конкурентоспособност за България, който е 2,7%.

Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.

Цените на основни хранителни стоки са се покачили драстично за една година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от "Новинар" на първа страница.

По данни на ведомството най-голям скок се наблюдава при захарта, която е поскъпнала с 52%. Голямо увеличение има и в цената на брашното, като в сравнение със същия период на миналата година стойността й е скочила с 49%. С 48 процента пък се е увеличила цената на олиото.

Огромен скок в стойността има и при зеленчуците.

Национален граждански съюз срещу скъпите горива бе учреден във Велико Търново, отбелязва "Труд". Структурата включва представители от всички области в страната.

"Два лева и нито стотинка повече е реалната цена на литър дизел и бензин в страната. У нас се продават най-скъпите и най-некачествените горива. Има картел за изкуствено завишените стойности, за който правителството си затваря очите", са аргументите на новосформирания Съюз на интернет любителите на автомобили - СИЛА, цитирани от изданието.

Темата за цените на горивата присъства и на страниците на "Сега". Според председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев ситуацията в близките месеци може и да се успокои. "Обикновено през лятото падат цените на нефта на световния пазар, тъй като в северното полукълбо се потребява по-малко. На това се основава и моят оптимизъм - една цикличност в цените на горивата", подчертава Семерджиев.

Шумът около цената на горивата не е случаен, заявява пред "Труд" икономистът Георги Ганев, директор на Центъра за либерални стратегии. "България е изправена пред изключително важно решение - за АЕЦ "Белене".

Мога да си представя, че има огромен натиск от Москва какво да е това решение. Покрай горивата изглежда, че руската компания прави услуга на българското правителство. В историята на Русия обаче няма безплатни услуги.

Въпросът, който трябва да се обсъжда, е АЕЦ "Белене", а не дизелът дали струва две стотинки повече. След 2-3 години ще сме забравили за тези стотинки, а АЕЦ "Белене" ще ни виси на врата 60 години!", категоричен е Ганев.

Според челото на "Пари" преговорите между НЕК и "Росатом" за АЕЦ "Белене" са "най-строго пазената тайна", защото продължават и днес при пълно информационно затъмнение.

"Труд" цитира статистика, според която 74 на сто от хората смятат, че правителството трябва да контролира цените на някои стоки. Според анкетираните най-големите проблеми за страната са ниските доходи и безработицата.

Теми като борба с престъпността, които бяха водещи преди година, са отстъпили на по-заден план. Това сочат данните от националното представително изследване за март на Центъра за анализ и маркетинг (ЦАМ), пояснява изданието.

Самолетните билети за полети от и до България може да се увеличат заради въвеждането на три нови летищни такси, алармира "Дневник". Те се плащат от авиокомпаниите, но се калкулират в цената на пътуванията.

Новите вземания, които се събират от летищните оператори, са предложени в изменения на Закона за гражданското въздухоплаване, изготвени от министерството на транспорта. Размерът им ще се определя от правителството след приемането на закона. Летище София самостоятелно ще може само да реши колко пари да събира от превозвачите.

Глобата за нередовен пътник в столичния транспорт става 20 лева, съобщава в интервю за "Монитор" Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в София. Проектът за промяна в наредбата вече е готов и се надявам общинският съвет да гласува промените през април, допълва Христов.

"24 часа" помества непубликувано интервю с големия актьор Георги Русев, който почина на 82-годишна възраст в петък, 1 април 2011 г.

Разговорът с него през 2003 г. е по повод книгата му "Мечтата ми", която е издал през 1999 г., но не я е продавал, а я е подарявал на приятелите си. На въпроса кога ще се престраши да представи "Мечтата ми" пред публиката, Русев отговаря: "Сигурно ще види бял свят след смъртта ми..."

Големият актьор споделя спомени от детството си в гара Костенец: "Животът ми като дете беше на перона на тази гара. Особено през ваканцията - нямаше влак, който да не посрещна и изпратя... Първата ми роля беше Калин Орелът в едноименната постановка - през 1944 г., още бях ученик в Костенец. Помня, че в един вестник бе написано за постановката и че аз съм играл в главната роля. Така за първи път и името ми се появи във вестник".

Всеки втори деветокласник взима допълнителни часове по някои от изучаваните в училище предмети, сочи проучване, цитирано от "Сега" на първа страница.

38 на сто от тях имат индивидуални или групови уроци с външни учители, а близо 35 процента си доучват с помощта на преподаватели от училището в сипове и други училищни форми. Процентът надхвърля 54, защото някои участват и в двете форми на допълнително обучение.

С тези допълнителни занимания българчетата се класират на челните места в Европа по време, заделяно за допълнително обучение, което не им пречи да имат едни от най-ниските резултати по четене, математика и природни науки, сочат данните.

Непрофесионални подвеждащи тестови въпроси в помагалата за подготовка за изпита след 7-ми клас и матура провалят резултатите дори и на най-големите отличници в училище, сочи проверка на "Монитор".

Водещи експерти в съставянето на тестове са категорични, че в книжарниците родителите и учениците могат да се натъкнат на помагала с тестове, които не отговарят на изискванията за надеждност.

Според челото на "Монитор" във всяка болница занапред ще има малък хоспис с поне пет легла за неизлечимо болни. На първо време те ще бъдат за хора с онкозаболявания, а след това и за други диагнози.

Тази възможност в момента обсъжда работна група в Министерството на здравеопазването. С идеята за хосписите за палиативни грижи се е ангажирал лично здравният министър Стефан Константинов.

"Не е нужно във всеки град да има болница", е заглавието над интервю в "Дневник" с министъра Константинов. По думите му в по-малко населените места нямат проблем със спешната помощ.

"Със спешната помощ най-големи са проблемите в София и в големите градове заради високата натовареност и ниските заплати на екипите и задръстванията", казва Константинов.

Делата срещу полицаи набъбват, констатира "Сега". 140 дела са водени в София срещу служители на МВР през 2010 г. 117 от делата са на районно ниво, а останалите - на градско. Това стана ясно от отчетите на районната и градската прокуратурата. Само в районната прокуратура през годината са подадени близо 300 сигнала срещу служители на реда.

От държавното обвинение обясниха, че сред делата са такива за корупция, насилие, шофиране в нетрезво състояние, кражби, принуда. Справка на Върховната касационна прокуратура сочи, че общо през 2009 г. срещу полицаи са образувани 119 дела, а само за периода януари-юни 2010 г. те са 74. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 7 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 25 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 11 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 12 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 13 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи