"Труд" за Станишев: БСП пак си го избра
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

БСП пак си го избра, обобщава "Труд" информацията за 47-ия конгрес на БСП. Лидерът на партията Сергей Станишев снощи спечели още един мандат на върха на червената партия.

След цял ден дебати от гласуването се разбра, че той води с две към едно пред конкурентите си.

Четирима социалисти се бореха за лидерския пост в БСП. Това бяха бившият депутат Младен Червеняков, сегашният председател Сергей Станишев, бившата избраничка Татяна Дончева и депутатът и водач на лявото крило Янаки Стоилов.

Самият председател Станишев поиска в дневния ред на форума да бъде включена точка за избор на партиен шеф.

410 делегати гласуваха "за" избор на председател, 235 - "против", а 64 - "въздържал се".

В словото си Станишев призна, че по време на мандата е имало моменти, в които е искал да зареже всичко.

Конгресът беше жив, неспокоен, делегатите непрекъснато се следяха кой как гласува, е репортерското наблюдение на екипа на вестника.

ВМРО се поразцепи, но пак избра Каракачанов за лидер, отбелязва "Труд". Скандал и разцепление белязаха извънредния конгрес на ВМРО, който се проведе през почивните дни в София.

В битката за лидерското място кандидатите бяха двама - дългогодишният водач на войводите Красимир Каракачанов и кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

След като било отхвърлено предложението вотът да е таен, делегати от 11 области начело с кандидата за лидер Атанасов напуснаха със скандал залата.

Атанасов заплаши, че конгресът и всички взети решения на него ще бъдат обжалвани пред съда.

Коалициите с ЛИДЕР, а след това и с РЗС, за парламентарните избори били тема на най-тежки дебати и обвинения към преизбрания лидер Каракачанов.

Представители и на двете лобита взаимно се обвинявали в зависимост от бившата Държавна сигурност.

Борисов: Има доклад на ДАНС за корумпирани министри, пише "Труд".

Има доклад на ДАНС за корупция по висшите етажи на бившата власт и той е автентичен. Това обяви снощи по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Той е възложил на новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев да провери по кои материали в доклада има образувани прокурорски проверки, както и дали има спрени такива проверки и с какви мотиви.

В документа били визирани министри от управлението на БСП, НДСВ и ДПС.

Големият шлем на Борисов, коментира "Стандарт".

Посочва се, че докато аналитиците изчакват първите 100 дни, премиерът състави правителство, подгони бившите управляващи, фокусира насоките на промените и осъществи срещи "точно с когото трябва, точно където трябва".

Тези совалки на Борисов напомнят стила на един Кисинджър при решаването на най-острите проблеми.

Но освен всичко останало те свидетелстват за още една по-категорична промяна на националната ориентация, при това в условията на все по-тежка криза, в посока на по-плътна интеграция с основните страни членки на ЕС.

Нещо повече, уникална черта на премиера е, че на срещите той не отива с окончателно готови решения, а търси отговори на въпросите на принципа на взаимната изгода, като стига до приемливи компромиси, но не прави фатални отстъпки, пише авторът.

"Аз гуру на кабинета? Пълни глупости!", категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов.

В интервю за "Стандарт" той казва, че ако някой иска да съветва правителството, той трябва да има понятие за основните разработки, които се правят - бюджета и стратегията за национална сигурност.

"Подкрепяме правителството - продължава Костов, но едновременно искаме да сме пълноценен коректив на властта. И най-важното - да се гарантира, че България върви по правилния път. Това изисква една по-откровена позиция от наша страна, не е продиктувано от различно политическо позициониране."

Акцизът на цигарите ще вдигне контрабандата, предупреждава в интервю в "Труд" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

За избора на нов лидер на партията той казва: "Трудно е да замениш един цар, въпреки че всеки от четиримата кандидати за лидер на НДСВ има своите качества.

Аз лично още нямам фаворит, пък и да имах, не съм сигурен, че е редно да го споменавам толкова рано.

Оптимист съм по отношение на перспективата пред партията, предстои много работа, за да бъде изправена на крака и да се представим достойно на следващите избори.

Наистина вярвам, че това е постижимо, зависи обаче от способността на новия лидер да обединява хората около себе си."

Бивш съдия и висш чиновник поръчали убийство на бизнесмен, отбелязва "Сега". Бивш съдя и бивш шеф на Агенцията за държавни вземания са поръчали отвличането на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през март 2008 г., обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Бившият магистрат от Варна Галин Костов е задържан в петък и днес прокуратурата в Бургас ще поиска постоянния му арест. Другият поръчител - Станислав Михайлов, е обявен за издирване.

Според окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов в основата на престъплението стои спор за имот от 2,5 дка.

Кабинетът остава длъжник на бизнеса, коментира за "Труд" Красимир Катев, бивш заместник финансов министър в кабинета "Сакскобургготски".

Според него Министерството на финансите засега се представя добре на бюджетния фронт, но правителството остава голям длъжник на реалната икономика.

И предлага: Предоставяне на средносрочни (18-24 месеца) свръхобезпечени с държавен дълг заеми на търговските банки. Гарантиране от финансовото министерство на кредитния риск на участниците на междубанковия пазар, но само за кратки срокове - от 1 ден до 2-3 месеца. На Българската банка за развитие (100% собственост на Министерството на финансите) да може да бъде предоставен заем от 500 млн. лева, които тя да разпредели на търговските ни банки за подпомагане на експортноориентирани малки и средни предприятия.

Правителството трябва спешно да намери начин да изплати 1,4 млрд. лв., които дължи на българския бизнес, под формата на неизплатени разходи за свършена вече работа.

Не заигравайте с фискалния резерв, апелира от страниците на "24 часа" Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика.

По думите му харченето на фискалния резерв за правителствени проекти или програми (по време на криза или не) е възможно най-голямата глупост и ще има катастрофални последици.

Рисковото инвестиране на парите от резерва също е крайно опасно - това са пари, които служат като гарант на страната ни и едва ли трябва да търсим някаква печалба.

Фискалният резерв трябва да бъде използван за погасяване на външния дълг и провеждането на ключови реформи в страната. Това е единственото решение, което би имало реален ефект върху живота на всеки един от нас.

Умишлено не е инвестирано в рисковите митнически пунктове, разкрива в интервю за "Дневник" Ваньо Танов, директор на Агенция "Митници".

Той казва: "Моите ангажименти като директор на митницата и тези на България като членка на ЕС са да пазим външните граници.

Но няма нито техническо оборудване, нито изградена инфраструктура в пунктовете на външните ни граници с Турция, Македония и Сърбия.

Има един пункт на Лесово, на границата с Турция, който е построен по съвременни стандарти. Няма никаква логика в посоката на инвестиране и за мен това е направено изкуствено, за да може дълги години държавата да не е адекватна.

Сега говорим за контрабанда на цигари - при тази инфраструктура, при тази техника и структура на митниците просто не може адекватно да се противодейства", смята Ваньо Танов.

Дали сме си заеми за 2,7 млрд. лв., научаваме от "24 часа". На толкова възлизат заемите между физически лица у нас.

Почти всички са фиктивни и са сключени, само за да се избегне данъчното облагане, сочи анализ на Националната агенция за приходите. Според данните всеки работещ българин е получил над 35 хил. лева небанков заем.

В същото време националната статистика отчита, че средната задлъжнялост на човек е 59 лева. От агенцията вчера напомниха, че практиката за криене на доходи ще бъде пресечена с ново изискване за деклариране на заемите от физически лица.

От 2011 г. вноските в частни здравни фондове стават задължителни, акцентира "Сега". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Целта е в сектора да влязат повече пари.

Нужните поправки в Закона за здравното осигуряване ще влязат в парламента съвсем скоро.

За да мотивира идеята да се задължат гражданите да се осигуряват в още един здравен фонд, от няколко дни министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че в момента за голяма част от лечението в болниците здравната каса плаща по-малко от необходимото.

84% от клиничните пътеки са недофинансирани, обяви вицепремиерът, но не обясни как е изчислено това.

"Трите кирки" на ДПС печелят дори необявени европороекти, пише под глава "24 часа".

Консорциум "Неоконс", съставен от близките до ДПС фирми "Салко" и "Керванстрой", има сключен авансов договор с община Ардино за усвояване на средства от еврофонодовете.

Съдружието трябва да усвои 15,8 млн. лева от оперативна програма "Околна среда" към екоминистерството за прокарване на водопровод и канализация и за построяване на пречиствателна станция по още необявен проект.

Той е спрян, съобщи заместник-министърът по екологията Евдокия Манева, и заедно с други, финансирани от екоминистерството, е даден на прокуратурата.

Причината е, че са изпълнявани от едни и същи фирми, които в Ардино са познати като "Трите кирки", защото нямат строителна техника.

ГЕРБ е гарант за развитието на европейската десница, е анализът в "Монитор".

Посочва се, че появата на политическа партия ГЕРБ до голяма степен бе резултат от целенасочените усилия на европейската десница.

Партията на Борисов стана най-бързо приетата за член на ЕНП формация. През последните седмици сигналите към България от Бон, Париж и Рим взаимно се допълват. Политическата подкрепа за управлението на ГЕРБ бе недвусмислено декларирана. Партиите от ЕНП получиха доверието на мнозинството от европейските граждани, за да управляват в условията на дълбока политическа и икономическа криза.

 Ако те успеят да изпълнят мисията си, ЕС ще се завърне към своите десни политически основания и ще получи нов шанс за активно участие в процесите на глобално развитие.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 3 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите