"Труд" за кабинета "Станишев": Разсипия!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

"Ревизията на кабинета "Станишев" отчете: Разсипия!", акцентира "Труд".

Тотална разсипия на държавни пари в администрацията на експремиера Сергей Станишев установи втора ревизия на Сметната палата.

Министрите харчели за екзотични командировки, а чиновниците заработвали веднъж като служители на МС, втори път като външни експерти.

В същото време фирми са получавали пари за доставки без договори или аванси за работа, които така и не са свършили. Заради хаоса бюджетът на МС е променян 69 пъти само за година и половина.

Рекордната сума от 4050 лв. е плащана от Министерския съвет за един самолетен билет от София до Париж.

Цените на билетите до едни и същи дестинации, купувани за администрацията, са различни и силно варират. Тричасовият полет София - Париж струва от 998 до 4050 лв.

Одиторите са установили, че при дестинацията София - Брюксел цената варира от 495 лв. до 3529 лв. За София - Сеул са купувани билети на стойност от 13 933 до 16 973 лв., а пътят до Виена, който е около час, струва на администрацията на бившето правителство от 1218 до 2023 лв.

Общо 990 164 лв. са отчетените пари за командировки на кабинета "Станишев" от началото на 2008 година до 31.07.2009 г.

Така около 60% от парите за пътувания зад граница, изхарчени общо от администрацията на Министерски съвет, се падат именно на министрите.

Одиторите са констатирали, че част от парите са за скъпи и екзотични командировки. Така например социалната министърка Емилия Масларова е похарчила 11 960 лв. за 8 дни във Виетнам, 9711 лв за 7 дни в Чили и 18 150 лв. за 4 дни в Корея.

Вицепремиерката и министър на извънредните ситуации Емел Етем е била за 6 дни в Монако. Пътуването й е струвало 7681 лв.

Нейният колега и икономически министър Петър Димитров е струвал на данъкоплатците 11 348 лева при 4-дневния си престой в Бразилия.

И ДАНС бе намесена в битката за лидерския пост в БСП, отбелязва "Сега".

Десетина дни преди конгреса на БСП в битката за партийния пост се намесиха както бивши министри и депутати, така и бивши ченгета.

След Татяна Дончева в атаката срещу Сергей Станишев се включи и ексшефът на МВР Румен Петков, който обяви, че сегашният председател няма качества да води повече БСП.

Друг бивш министър на Станишев - Румен Овчаров, поиска след изборите ръководството на БСП да поеме отговорност за провала.

Вчера Станишев демонстрира спокойствие и заяви, че се чувства полезен за партията, защото е консолидираща фигура и има готовност да се яви на лидерското състезание на конгреса.

Междувременно Румен Петков вкара допълнителна интрига. Той намекна, че Станишев го е заблудил относно писмо-справка от висшия функционер в БСП Цвятко Цветков, свързана с разработка на службите по случая със сръбския наркотрафикант Куйович.

Кабинетът отрезви народа - вдига акциза върху алкохола, пише на първа страница "Сега".

Освен драстичен скок на цената на цигарите заради по-висок акциз, за догодина Министерството на финансите планира и 15% ръст на налога за твърдия алкохол.

Става дума само за акциза върху спиртните напитки, без бирата и виното, уточни вицепремиерът Симеон Дянков.

"Тези акцизи се вдигат, защото и цигарите, и алкохолът не са здравословни, а от друга страна са нужни пари за здравеопазване. Трябва да има по-голяма финансова тежест за хората, които си причиняват вреди", поясни Дянков.

Дянков вбеси двама министри, отбелязва "Стандарт".

Финансовият министър успя за броени дни да вбеси двама от колегите си в кабинета. Той влезе в остър спор първо със социалния министър Тотю Младенов до колко години да работят жените, а след това и с икономическия - Трайчо Трайков, за скока на акцизите.

По този повод "Стандарт" коментира "Добро и лошо ченге в игра с публиката".

Мерките, които предлага Дянков, на практика го превръщат в лошия вестоносец за всички българи. Докато Младенов говори за безплатна храна, помощ за безработица, запазване на работни места.

Балансът остава за премиера Борисов. Сблъсъкът между двама министри от неговото правителство всъщност компенсира нуждата от силна опозиция.

33% от червения електорат подкрепя Борисов, отбелязва "Монитор". На същото мнение са и 75% от всички анкетирани. Това сочи изследване на агенция "Скан", проведено в края на септември в столицата.

Друг интересен факт е, че в тримесечния следизборен период столичани имат по-голямо доверие към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сравнение с президента Георги Първанов.

МВР шефът получава одобрението на 40,2%, а държавният глава - 32%. 20 дни преди началото на частичните кметски избори в София столичани дават твърдата си подкрепа за кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова - 55,5%, срещу 17,3% за Георги Кадиев от БСП.

"Инвестиционен бум в екоенергия", е темата на деня според "Пари". 1,130 млрд. лева са заявените инвестиции от началото на годината за изграждането на вятърни и слънчеви централи у нас.

България е привлекателна за чуждите инвеститори, защото за разлика от Германия и Испания все още дава големи преференции.

Ветроенергиен парк от 52 турбини с мощност 156 мегавата откри вчера край Каварна премиерът Бойко Борисов, допълва по темата "Земя".

Когато ги учиха да зубрят, сега защо ги карат да пишат, коментира "Труд".

Учениците не обичат да пишат текстове. Едва 48% от тазгодишните зрелостници са успели да изкарат прилична оценка. А един от основните изводи от матурата е - "учениците пишат, но не демонстрират достатъчно умения за създаване на текст".

Цялата система - уроци, програми, методология са изградени на принципа на зубренето. И изведнъж на матурата искат от децата да мислят, и то само в рамките на 3-те часа, докато трае изпитът им.

Защото в училище това не е условие за отлична бележка. Дебатът за образованието не е само в кой клас да се дава дипломата или дали да са безплатни учебниците.

Дебатът е какво ниво на грамотност искаме и каква методология да бъде изработена за това.

Борисов е нашият юнак, а Станишев - протоколчик, е озаглавено интервюто в "Труд" с Харалан Александров, социален антрополог. По думите му двамата ни премиери - бившият и настоящият, са абсолютно различни.

Бойко Борисов е номиниран за българския юнак, от който се очакват подвизи и вземане на бързи и успешни решения. И ужасно се старае да отговори точно на тези очаквания.

В ролята си на свръхполицай Борисов е призван да извърши невъзможното - да ни опази от самите нас, от нашата овластена лакомия и разрушителност.

Сергей Станишев обаче присъства не като началник, той е по-скоро в позицията на модератор на група, която трябва да постигне квазиконсенсусно решение.

"Атака" бе хулиганството на един народ, коментира "Сега".

Нещо се случи, откакто "Атака" влезе във властта. Заприлича на собственото си отрицание. С угодливото си отношение спрямо силните на деня сякаш зачеркна сама себе си.

Партията бе зачената като яростен контрапункт на етническото ДПС.

От момента, в който врагът бе детрониран, националистическите лозунги увиснаха без адресат. За "Атака" това се оказва сериозен проблем. С времето той само ще се задълбочава, пише изданието.

И в "Красива България" зейна дупка от 7,4 млн. лева, съобщава "Труд".

Бившето ръководство на проект "Красива България" е извършвало системни финансови нарушения. В резултат през август т.г. сключените договори с общини и фирми надхвърлят предвидения бюджет със 7,4 млн. лева.

Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов, като се позова на приключилата проверка на инспектората и на вътрешния одит на МТСП. Резултатите от нея влизат в прокуратурата.

Сините искат от ГЕРБ да свалят данъците, съобщава "Труд". Сваляне на осигурителната тежест с 5%, намаляване на данъците за еднолични търговци от 15 на 10 на сто и ускорен старт на големите инфраструктурни проекти иска СДС от правителството.

Това са три от 10-те мерки за справяне с кризата, които сините предлагат при правенето на бюджета за догодина, обясни шефът на изборния им щаб и кмет на Плевен Найден Зеленогорски.

От СДС настояват още за бърза финансова децентрализация.

36 здравни вноски и глоба от още 3 връщат безплатния доктор, пише "Труд". Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха представени вчера на кръгла маса за здравеопазването.

С по-тежките санкции управляващите се надяват да увеличат събираемостта на вноските и да влеят още пари в системата. А от догодина започва реформирането й.

За целта обаче са нужни още 600 млн. лв., каза вицепремиерът Симеон Дянков.

"Предвижда се от догодина да се създаде списък на дейностите, които не се покриват от здравната каса. Ако реши да ги ползва, пациентът има два варианта - или да се осигури в доброволните частни фондове, или да плати кеш", обясни здравният министър д-р Божидар Нанев.

Залага се от 2011 г. ценообразуването за лечението на заболяванията да се извършва не от здравната каса, а от Изпълнителната агенция за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите.

Знаят, че ни трябва данък за земята, но не смеят да го кажат, е озаглавено интервюто в "24 часа" с проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС.

Той посочва, че в момента българската икономика се нуждае от собствен модел на развитие, съобразен с традициите в нея, с квалификацията и народопсихологията на българина.

И продължава: "България няма разработена ясна икономическа стратегия. Впрочем няма никаква.

Никой не знае какви производства ще се развиват, за да се инвестира в тях, следователно никой не знае и какви научни продукти да се създават за тези производства, нито какви кадри трябва да се готвят за тях.

За мен това е ключов проблем в управлението на държавата, но 20-те години на преход ме навеждат на мисълта, че хаосът е по-изгоден за тези, които вземат решенията", смята Борислав Борисов.

Сините подкрепят Фандъкова срещу 2-ма зам.-кметове, отбелязва "24 часа".

СДС може да издигне собствен кандидат за кмет на София, въпреки че градската организация на партията трета седмица води преговори с ГЕРБ за подкрепа на Йорданка Фандъкова. Това заяви изненадващо Мартин Димитров след Националния съвет вчера.

Той обясни, че има и вариант за споразумение между СДС, ГЕРБ и ДСБ, но уточнявали спорни текстове по конкретни политики за София.

Разместване във втория ешелон на столичната власт след частичните избори за кмет бил един от обсъжданите варианти при преговорите на ГЕРБ със Синята коалиция, според източници на вестника.

Борисов иска енергетиката в Европа с Румяна Желева, пише "24 часа".

Нашият кандидат за еврокомисар е Румяна Желева, обяви премиерът Бойко Борисов в Каварна вчера.

"Разговаряме за енергетиката, разширяването и инфраструктурата. Следващата седмица имаме разговори със Саркози и Берлускони, тъй като е необходима сериозна подкрепа, за да получи България енергийния ресор. И на срещата на върха в Брюксел на 29-и ще сме преговорили с основните фигури в ЕС какво можем да постигнем", уточни премиерът.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко