0

Вестниците коментират ситуацията след твърденията на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев за форми на "радикален ислям" и последвалото извикване в ДАНС за обяснения на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителя по ислям Мурад Бошнак.

Като герои бяха посрещнати посреднощ в Рибново заподозрените във фундаментализъм Ахмед Башев и учителя по ислям Мурад Бошнак, съобщава "Труд" в основната си рубрика "Темата".

"Няма да съдя Яне Янев, защото не е редно да вадиш нож на умряло куче. Претърпях унижение, но оздравявам и приветствам органите на държавата. Те ни демонстрираха перфектна акция, така трябва да бъде, но не да се арестуват кмет и учител, а престъпници.

Яне Янев е заплаха за националната сигурност на страната, а не ние.

Моля да не предприемате никакви действия, защото всичко отново ще се припише на мен. Моля ви, стискайте зъби и търпете провокациите", цитира вестникът думите на Ахмед Башев пред хората.

Хората в Рибново масово се притесняваха, че изявленията на Яне Янев и последвалите арести са знак за обмисляне на някакъв нов възродителен процес, пише "Труд".

Кой ме познава, знае колко съм нормален, казва в интервю за вестника Башев. Според него всеки, които се заиграва с етническата карта в България, няма място.

Учителят по религия Мурад Бошнак също отрекъл пред екипа на "Труд", че насажда радикален ислям и посочил, че преподава ислям по учебник, утвърден от МОН и на български език.

Вестникът цитира и коментар на премиера Сергей Станишев, че "Яне Янев постоянно се държи като човек, който си играе с кибрита, и се опитва на различни места по различни поводи да подпалва напрежение".

Станишев нарекъл акцията на ДАНС по привикването на Ахмед Башев "съвсем нормална практика". Според него службата трябва редовно на информира обществеността какво се случва при проверката на всеки сигнал.

Самият Янев се заканил, че ще изпрати нов сигнал срещу кмета на Гърмен за нарушения на закона за обществените поръчки.

Краен ислям? Да, но само в главите на политиците, коментира в анализ за "24 часа" Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.

В България не съществуват спящи клетки на тероризъм, нито има религия, която може да бъде определена като радикална, категорична е Желязкова.

Да се ограничат командировките в чужбина на вътрешния министър Михаил Миков до края на мандата на правителството - това ще поиска от премиера Сергей Станишев председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов, съобщава в челния си материал "Труд".

МВР няма проблеми от външнополитически характер. Проблемите на МВР са вътре в страната, мотивирал се Спасов.

Заедно със заместниците си Татяна Дончева и Борислав Българинов той изслушал вчера исканията на лидери на синдиката на протестиращите полицаи.

След срещата шефовете на вътрешната комисия решили да извикат и министър Миков на 26 март. От него ще искат да представи план за съкращения в МВР, осигуряващ до 50% увеличение на заплатите.

Ще настояват да изготви списък с имоти на ведомството, които да бъдат продадени, и с парите да се платят обезщетения на съкратените.

Твърдите ядра на СДС и ДСБ са против коалицията, посочва пред "Новинар" бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Точно тези хора не искат да гласуват, защото се оказа, че редовите членове са много по-принципни от партийните си ръководители, казва Юруков.

Той прогнозира, че разцепление в СДС едва ли ще има, но може да се очаква много силна демотивация на членовете на СДС да работят за тези избори.

Искам да разоблича сините олигарси, заявява пред "Стандарт" Стоян Ганев, бивш външен министър в правителството на СДС в началото на 90-те, а по-късно началник на кабинета Симеон Сакскобургготски (НДСВ).

Преди дни Ганев обяви, че се връща в България.

Той още не е решил дали да се включи в политиката, но ако се убеди, че може да направи нещо добро за хората у нас, щял да се включи в политическата битка. Една от важните срещи според него е с Яне Янев, който по думите му се утвърждавал като лидер в битката с мафията и корупцията.

Бих искал да обсъдя с него и ръководството на партията му някои аспекти и налична информация за произхода, развитието и най-вече за разкриването на истината за сините олигарси, допълва Ганев.

Изследване на "Медиана", публикувано в "Труд", констатира общо "охладняване" към водещите политици от най-различни цветове. Първите две места в класацията на "Медиана" се заемат от Георги Първанов и Бойко Борисов, съответно с 51 и 49 процента одобрение.

По 35 на сто получават Меглена Кунева и Стефан Данаилов. 29 процента одобряват Сергей Станишев, който покачва рейтинга си с 3 процента, въпреки вота на недоверие към кабинета.

В първата десятка са и Даниел Вълчев и Меглена Плугчиева с по 26 процента одобрение, Георги Пирински - 25 на сто, Ивайло Калфин - 23 процента, Ахмед Доган и Волен Сидеров - по 21 процента.

Родителите да гонят калпавите учители, предлага пред "Стандарт" Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието. Той съобщава, че педагозите масово подкрепят проектозакона за училищното образование, особено наказателните мерки, свързани със затягане на дисциплината, и дори предлагат нови идеи.

С Литва търсим изход от кризата, с това заглавие "24 часа" съобщава за разговорите на президента Георги Първанов в Литва, където той е на посещение.

Важно е страните да изработят единна позиция за преодоляване на световната икономическа криза и да се придържат към нея, за да се справят с проблемите, е било общото мнение на Първанов и председателят на Сейма на Литва Арунас Валинскас на срещата си във Вилнюс.

Пет процента по-малки осигуровки, 130 хил. работници повече, обяснява пред "24 часа" Симеон Дянков, главен икономист на Световната банка.

Той смята, че е добре заради кризата да се намалят някои данъци, за да влязат бързо повече пари в ръцете на хората и бизнеса и да се избегне голямото увеличаване на безработицата.

Наскоро правихме анализ, който показа, че намаляването на социалните осигуровки с 5% може да се отрази в запазването на 130 хил. работни места в България, казва Дянков.

"Топят" шефовете си за фалшиви заплати, казва пред "Труд" изп. директор на Главната инспекция по труда Гълъб Донев. Ръстът на наетите "нелегално" засега бил едно от най-ясните проявления на кризата.

Донев констатира, че от известно време сигналите на работещите, че им плащат фалшиви заплати, са се увеличили. Само за първите два месеца са получени над 250 сигнала, като най-много са от София и големите градове.

Без спасител "Кремиковци" почва ликвидация през юни, съобщава пред "Сега" синдикът на комбината Цветан Банков.

Той обяснява, че в момента инвестиционен интерес има само от бразилската компания CSN и затова усилени преговори се водят само с нея. Тяхното предложение е те да купуват за комбината коксуващи въглища, а "Кремиковци да ги преработва на ишлеме.

Построяването на АЕЦ "Белене" си заслужава, коментира пред "Монитор" Клод Мандил, бивш изп. директор на Международната агенция по енергетика. Той поздравява България за програмата за построяване на такава централа.

За III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" Мандил смята, че няма никакъв шанс и ще бъде грешка България да се опитва да върне тази тема.

Намалихме минималните цени на дървесината между 8 и 29%, информира в интервю за "Класа" Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите.

Така ще се помогне на хората, които работят в бранша, но ще призная, че тази стъпка създава проблеми при изпълнението на задълженията ни към бюджета, защото съществено ще намалеят приходите ни, отбелязва Юруков.

Затова агенцията ще поиска от правителството да бъде включена в антикризисната програма.

Заради кризата през т.г. общините ще загубят над 1 млрд. лева приходи, пише от първа страница "Дневник".

Изчисленията са на ръководството на Националното сдружение на общините. Част от дефицита се формира от задържането на 10% или около 250 млн. лева от държавната субсидия за местната власт. Това е една от антикризисните мерки на правителството.

Не искам да съм министър на културата, декларира пред "Труд" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той определя Стефан Данаилов като успешен министър.

Ако той е следващият министър на културата, с него можем да свършим много повече неща, отколкото с когото и да е друг, коментира Мутафчиев. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна