"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие
"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие, коментира "Труд". Авторът припомня, че преди година данъчните обявиха, че ще изкарат продажбите на светло, свързвайки всички фискални устройства в страната с приходната агенция.

Изведнъж, без предупреждение, на партийна среща с представители на бизнеса, определящи се от ГЕРБ, финансовият министър Симеон Дянков даде едногодишна отсрочка за онлайн връзката. Сред изненаданите бяха онези търговци, които вече са подменили и свързали касовите си апарати с данъчната администрация.

Проблемът не е толкова във факта, че тези търговци вече са направили "непосилните" разходи, за да спазят законовите крайни срокове, а дали следващия път тези бели врани "ще се вържат" на държавата.

Всъщност това е най-голямата щета, която нанася с щедрия си предизборен жест Дянков. За пореден път поредните управляващи разочароват бизнеса, който повярва в поредното обещание за общи правила на играта.

"БСП продаде Кърджали на Доган, ГЕРБ ще им събори феодализма", е озаглавено интервюто в "24 часа" с депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя твърди, че в Кърджали няма тайна на вота.

Там вотът винаги е бил контролиран, манипулиран и хората са сплашвани до последния момент.

"Затова казвам, че хората тук са продадени - защото БСП до последния момент не са стъпвали в региона и селата. От създаването на ГЕРБ ние обикаляме от село на село, структурите ни разговарят с хората.

Вече 20 г. никой освен ДПС не е правил това, а те го правеха само преди избори. Затова амбициите ни са във всяко населено място в региона да имаме наша кандидатура", обяснява Караянчева.

От ГЕРБ заплашват, че ни правят досиета, разкрива в интервю за "Труд" Георги Кадиев, кандидат-кмет на БСП за София.

По думите му изборите в България са кръв, пот, сълзи и всичко останало. Кадиев разказва, че ГЕРБ в Столичната община привикват съветници на БСП и ги плашат да мълчат, че имали компромати за всички.

"Не си поплюват, харесва им да управляват община и държава чрез репресии и мачкане на всичко и всеки. И сега ще видите колко действащи кметове и политици под натиск и компромати ще се оттеглят от изборите. За да има служебна победа за ГЕРБ", допълва Кадиев.

В интервю за "Стандарт" Вельо Велев от Висшия съдебен съвет коментира SMS атаката за оставки към него и колегите му.

"Да подам оставка означава да призная, че ние 4 г. едва ли не във ВСС сме били някаква банда, което категорично не е вярно. В тези тежки години на икономическа криза ВСС не остави нито един съд или прокуратура в края на декември да не сa си платили сметки за ток, парно, вода и т.н. при този оскъден бюджет.

Защо не искат оставка на целия съд, а искат на ВСС? Много ловко някой в държавата прехвърля неудачите на цялата съдебна власт върху ВСС.

Добре, при толкова много назначения, дори да допуснем, че сме сгрешили, може ли за по-малко от 1% грешка, да се иска оставката по този варварски начин на един орган? Това е колективно решение", заявява Велев.

Специални екипи на МВР тръгват на лов за корумпирани полицаи по пътищата на България, съобщава "Труд".

Тайни агенти ще наблюдават колегите си дали вземат рушвети по магистралите и край морските курорти. Първата акция на спецекип вече е проведена по пътищата в Благоевградско и Кюстендилско.

Не е констатиран нито един случай на корупция, похвалиха се от МВР. Но при аналогична операция преди дни в капана паднаха 11 униформени.

"Има болници, които не могат да изкарват заложените прогнозни бюджети чрез клиничните пътеки, и това ги принуждава често многократно да превъртат пациентите. Защото само така могат да си получат парите", цитира "Труд" изявление на здравния министър д-р Стефан Константинов, направено на семинар за диагностично-свързаните групи.

Те трябва да заменят клиничните пътеки. На въпрос в кои области или болници става "превъртането на пациенти" и така се точи здравната каса, министърът отвърна, че се случва във всички специалности. Затова трябвало системата да се промени.

Не да лекуваш, а да надпишеш пациенти, коментира "Монитор". Как става така, че доктори, които лекуват пациент, го прехвърлят от една клинична пътека в друга.

Оказва се, че медиците отдавна си имат хватки за тази сложна на пръв поглед процедура. Хората, които се занимават с описването на болничните листове и епикризи, дори заработвали по 4-5 хил. месечно от подобна еквилибристика.

Подобни лекарски абсурди май могат да се срещнат само у нас. Страшното в случая е друго - че част от лекарското съсловие ги приема за нормална практика. Излиза, че основната цел на болниците е да докажат, че лекуват голям брой пациенти, за да заявят и повече средства пред здравната каса.

В същото време обаче нито лечебните заведения, нито министерството отчита какви са резултатите от едно добре проведено лечение и дали то е излекувало или не пациента.

По различни причини, главната от които бюрократични пречки и проблеми, 364 бенефициенти са оттеглили заявленията си за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони, акцентира "Дума".

Други 66, чиито проекти са спечелили финансиране, въобще не са пожелали да подпишат договори. Сред причините, накарали фермерите да се отказват от европари, са процедурите и множеството документи, безогледното разкарване по институциите за снабдяване с нужните книжа, липсата на единна електронна система, която да облекчава събирането на необходимата информация за бенефициента, мудното разглеждане и одобряване на бизнес плановете, както и късното превеждане на първите траншове.

Освен това банковите институции са намалили до минимум кредитирането, а фермерите трудно осигуряват собствени средства за реализация на проектите.

Тоталитаризмът се връща в България на бял кон чрез икономиката, казва в интервю за "Новинар" Васил Василев, основател на Съюза на работодателите у нас.

По думите му държавата определя всичко в нашата икономика. Тя решава какви да са цените на енергоносителите. Също така акцизите, заплатите, пенсиите. Може да си внасяш най-високите осигуровки, но държавата ще реши колко точно ще бъде твоето възнаграждение на старини.

Държавата е най-големият работодател. Тя е и най-големият клиент. Европейските пари пак тя ги разпределя - чрез обществените поръчки, които са си един откровен грабеж. Държавата контролира и доминира основната част от икономиката на страната, а това е тоталитаризъм.

От него имат интерес само чиновниците, депутатите, кметовете, общинските съветници и всякакви други, които са се намърдали на разни службици, от които могат да крадат.

Представители на над 170 фирми за рециклиране на черни и цветни метали ще протестират днес пред парламента срещу нов Закон за управление на отпадъците, който се подготвя от министерството на екологията. Той ще премахне възможността физически лица да предават битови отпадъци директно в пунктовете за скрап срещу заплащане.

В интервю за "Дневник" Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда, отговаря на компаниите, които се оплакват, че новият закон ще прекрати бизнеса им.

"Недоволство има само в неголяма част от бизнеса - тази, която се занимава с черни и цветни метали. Забравяте обаче да коментирате щетите от непрекъснатите кражби на кабели и най-различни съоръжения от черни и цветни метали. Кражбите, които нанасят щети на железопътната система, на населението и на общините, с кражбите на различни предмети от инфраструктурата, включително и културни паметници.

Наскоро хора от едно село се оплакаха, че е била открадната църковна камбана, и след това я намериха в склад за цветни метали.

Смятам, че недоволството и желанието да се сложи ред са много по-големи, отколкото недоволството на тези фирми, които не искат да се подчинят на правилата", смята Манева.

На всички обществени места на територията на Европейския съюз достъпът до интернет да е гарантиран и безплатен. Това предлагат Соломон и Гергана Паси в писмо до Европейската комисия, отбелязва под глава "24 часа".

Писмото е адресирано до трима еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали. Имаме предвид както кабелен, така и безжичен високоскоростен интернет, пишат двамата бивши министри.

Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

България се оказа на опашката по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европа и парадоксално - на първо място по ръст на заплатите, пише на първа страница "Класа".

Това показаха данните на Евростат, публикувани в последните дни. В Испания, Италия и Кипър БВП на човек от населението през 2010 г. е бил около средния за ЕС, във Франция - с 5% над средното ниво, а в Германия, Белгия, Финландия и Великобритания с 10-20% отгоре.

Най-висок е бил БВП на човек от населението в Люксембург - 283% над средното. На второ място е Холандия (134% от средното за ЕС), следвана от Дания (125%) и Ирландия (125%).

В същото време Румъния и България са имали БВП на човек от населението около 55% под средния за ЕС. По отношение на заплатите за първите три месеца на годината те са нараснали у нас три пъти по-бързо от европейските - със 7,8% при 2,6% за ЕС.

"Европа, спри да финансираш ромското изключване", настояха с плакати група роми, докато еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор обясняваше за широката рамка за интегрирането им, пише "Сега".

Така те изразиха позицията си, че Евросъюзът налива милиони в неефективни политики за ромското включване по време на откриването на двудневна конференция за използването на еврофондовете в интеграционната политика на това малцинство.

Еврокомисарят прие критиката спокойно, като обяви, че навсякъде подобни събития се използват, за да изкажат позицията си различни групи граждани, които смятат, че нямат право на глас. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 3 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини