"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие
"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие, коментира "Труд". Авторът припомня, че преди година данъчните обявиха, че ще изкарат продажбите на светло, свързвайки всички фискални устройства в страната с приходната агенция.

Изведнъж, без предупреждение, на партийна среща с представители на бизнеса, определящи се от ГЕРБ, финансовият министър Симеон Дянков даде едногодишна отсрочка за онлайн връзката. Сред изненаданите бяха онези търговци, които вече са подменили и свързали касовите си апарати с данъчната администрация.

Проблемът не е толкова във факта, че тези търговци вече са направили "непосилните" разходи, за да спазят законовите крайни срокове, а дали следващия път тези бели врани "ще се вържат" на държавата.

Всъщност това е най-голямата щета, която нанася с щедрия си предизборен жест Дянков. За пореден път поредните управляващи разочароват бизнеса, който повярва в поредното обещание за общи правила на играта.

"БСП продаде Кърджали на Доган, ГЕРБ ще им събори феодализма", е озаглавено интервюто в "24 часа" с депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя твърди, че в Кърджали няма тайна на вота.

Там вотът винаги е бил контролиран, манипулиран и хората са сплашвани до последния момент.

"Затова казвам, че хората тук са продадени - защото БСП до последния момент не са стъпвали в региона и селата. От създаването на ГЕРБ ние обикаляме от село на село, структурите ни разговарят с хората.

Вече 20 г. никой освен ДПС не е правил това, а те го правеха само преди избори. Затова амбициите ни са във всяко населено място в региона да имаме наша кандидатура", обяснява Караянчева.

От ГЕРБ заплашват, че ни правят досиета, разкрива в интервю за "Труд" Георги Кадиев, кандидат-кмет на БСП за София.

По думите му изборите в България са кръв, пот, сълзи и всичко останало. Кадиев разказва, че ГЕРБ в Столичната община привикват съветници на БСП и ги плашат да мълчат, че имали компромати за всички.

"Не си поплюват, харесва им да управляват община и държава чрез репресии и мачкане на всичко и всеки. И сега ще видите колко действащи кметове и политици под натиск и компромати ще се оттеглят от изборите. За да има служебна победа за ГЕРБ", допълва Кадиев.

В интервю за "Стандарт" Вельо Велев от Висшия съдебен съвет коментира SMS атаката за оставки към него и колегите му.

"Да подам оставка означава да призная, че ние 4 г. едва ли не във ВСС сме били някаква банда, което категорично не е вярно. В тези тежки години на икономическа криза ВСС не остави нито един съд или прокуратура в края на декември да не сa си платили сметки за ток, парно, вода и т.н. при този оскъден бюджет.

Защо не искат оставка на целия съд, а искат на ВСС? Много ловко някой в държавата прехвърля неудачите на цялата съдебна власт върху ВСС.

Добре, при толкова много назначения, дори да допуснем, че сме сгрешили, може ли за по-малко от 1% грешка, да се иска оставката по този варварски начин на един орган? Това е колективно решение", заявява Велев.

Специални екипи на МВР тръгват на лов за корумпирани полицаи по пътищата на България, съобщава "Труд".

Тайни агенти ще наблюдават колегите си дали вземат рушвети по магистралите и край морските курорти. Първата акция на спецекип вече е проведена по пътищата в Благоевградско и Кюстендилско.

Не е констатиран нито един случай на корупция, похвалиха се от МВР. Но при аналогична операция преди дни в капана паднаха 11 униформени.

"Има болници, които не могат да изкарват заложените прогнозни бюджети чрез клиничните пътеки, и това ги принуждава често многократно да превъртат пациентите. Защото само така могат да си получат парите", цитира "Труд" изявление на здравния министър д-р Стефан Константинов, направено на семинар за диагностично-свързаните групи.

Те трябва да заменят клиничните пътеки. На въпрос в кои области или болници става "превъртането на пациенти" и така се точи здравната каса, министърът отвърна, че се случва във всички специалности. Затова трябвало системата да се промени.

Не да лекуваш, а да надпишеш пациенти, коментира "Монитор". Как става така, че доктори, които лекуват пациент, го прехвърлят от една клинична пътека в друга.

Оказва се, че медиците отдавна си имат хватки за тази сложна на пръв поглед процедура. Хората, които се занимават с описването на болничните листове и епикризи, дори заработвали по 4-5 хил. месечно от подобна еквилибристика.

Подобни лекарски абсурди май могат да се срещнат само у нас. Страшното в случая е друго - че част от лекарското съсловие ги приема за нормална практика. Излиза, че основната цел на болниците е да докажат, че лекуват голям брой пациенти, за да заявят и повече средства пред здравната каса.

В същото време обаче нито лечебните заведения, нито министерството отчита какви са резултатите от едно добре проведено лечение и дали то е излекувало или не пациента.

По различни причини, главната от които бюрократични пречки и проблеми, 364 бенефициенти са оттеглили заявленията си за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони, акцентира "Дума".

Други 66, чиито проекти са спечелили финансиране, въобще не са пожелали да подпишат договори. Сред причините, накарали фермерите да се отказват от европари, са процедурите и множеството документи, безогледното разкарване по институциите за снабдяване с нужните книжа, липсата на единна електронна система, която да облекчава събирането на необходимата информация за бенефициента, мудното разглеждане и одобряване на бизнес плановете, както и късното превеждане на първите траншове.

Освен това банковите институции са намалили до минимум кредитирането, а фермерите трудно осигуряват собствени средства за реализация на проектите.

Тоталитаризмът се връща в България на бял кон чрез икономиката, казва в интервю за "Новинар" Васил Василев, основател на Съюза на работодателите у нас.

По думите му държавата определя всичко в нашата икономика. Тя решава какви да са цените на енергоносителите. Също така акцизите, заплатите, пенсиите. Може да си внасяш най-високите осигуровки, но държавата ще реши колко точно ще бъде твоето възнаграждение на старини.

Държавата е най-големият работодател. Тя е и най-големият клиент. Европейските пари пак тя ги разпределя - чрез обществените поръчки, които са си един откровен грабеж. Държавата контролира и доминира основната част от икономиката на страната, а това е тоталитаризъм.

От него имат интерес само чиновниците, депутатите, кметовете, общинските съветници и всякакви други, които са се намърдали на разни службици, от които могат да крадат.

Представители на над 170 фирми за рециклиране на черни и цветни метали ще протестират днес пред парламента срещу нов Закон за управление на отпадъците, който се подготвя от министерството на екологията. Той ще премахне възможността физически лица да предават битови отпадъци директно в пунктовете за скрап срещу заплащане.

В интервю за "Дневник" Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда, отговаря на компаниите, които се оплакват, че новият закон ще прекрати бизнеса им.

"Недоволство има само в неголяма част от бизнеса - тази, която се занимава с черни и цветни метали. Забравяте обаче да коментирате щетите от непрекъснатите кражби на кабели и най-различни съоръжения от черни и цветни метали. Кражбите, които нанасят щети на железопътната система, на населението и на общините, с кражбите на различни предмети от инфраструктурата, включително и културни паметници.

Наскоро хора от едно село се оплакаха, че е била открадната църковна камбана, и след това я намериха в склад за цветни метали.

Смятам, че недоволството и желанието да се сложи ред са много по-големи, отколкото недоволството на тези фирми, които не искат да се подчинят на правилата", смята Манева.

На всички обществени места на територията на Европейския съюз достъпът до интернет да е гарантиран и безплатен. Това предлагат Соломон и Гергана Паси в писмо до Европейската комисия, отбелязва под глава "24 часа".

Писмото е адресирано до трима еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали. Имаме предвид както кабелен, така и безжичен високоскоростен интернет, пишат двамата бивши министри.

Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

България се оказа на опашката по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европа и парадоксално - на първо място по ръст на заплатите, пише на първа страница "Класа".

Това показаха данните на Евростат, публикувани в последните дни. В Испания, Италия и Кипър БВП на човек от населението през 2010 г. е бил около средния за ЕС, във Франция - с 5% над средното ниво, а в Германия, Белгия, Финландия и Великобритания с 10-20% отгоре.

Най-висок е бил БВП на човек от населението в Люксембург - 283% над средното. На второ място е Холандия (134% от средното за ЕС), следвана от Дания (125%) и Ирландия (125%).

В същото време Румъния и България са имали БВП на човек от населението около 55% под средния за ЕС. По отношение на заплатите за първите три месеца на годината те са нараснали у нас три пъти по-бързо от европейските - със 7,8% при 2,6% за ЕС.

"Европа, спри да финансираш ромското изключване", настояха с плакати група роми, докато еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор обясняваше за широката рамка за интегрирането им, пише "Сега".

Така те изразиха позицията си, че Евросъюзът налива милиони в неефективни политики за ромското включване по време на откриването на двудневна конференция за използването на еврофондовете в интеграционната политика на това малцинство.

Еврокомисарят прие критиката спокойно, като обяви, че навсякъде подобни събития се използват, за да изкажат позицията си различни групи граждани, които смятат, че нямат право на глас. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Александър Лукашенко

Беларус въвежда смъртно наказание за подготовка на атентат или „опит за терористичен акт“

Свят Преди 9 минути

Това стана ясно от текста на обнародван днес закон, цитиран от руски информационни агенции

Швеция и Финландия подадоха заявките си за присъединяване към НАТО

Швеция и Финландия подадоха заявките си за присъединяване към НАТО

Свят Преди 18 минути

Съюзниците са единодушни за важността от разширяването на НАТО, добави генералният секретар

x

Второто ежегодно издание на инициативата Мисия Супердок

Любопитно Преди 34 минути

Мисия Супердок е специален проект на платформата superdoc.bg с подкрепата на фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл

Турската лира е загубила 7,5 на сто от стойността си само за две седмици

Турската лира е загубила 7,5 на сто от стойността си само за две седмици

Свят Преди 40 минути

Докато преди десетина дни курсът на щатския долар спрямо лирата е бил едно към 14,5-15, тази сутрин стойността на турската национална валута е спаднала до 15,95 лири за долар

САЩ обмисля блокиране на възможността Русия да плаща дълговете си в рубли

САЩ обмисля блокиране на възможността Русия да плаща дълговете си в рубли

Свят Преди 55 минути

Подобен ход ще приближи Русия до дефолт

.

Украйна се сбогува с първия си президент Леонид Кравчук

Свят Преди 55 минути

Леонид Кравчук почина на 10 май на 88-годишна възраст

Асен Василев

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

България Преди 1 час

Според Асен Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден

Кадър с единия НЛО от клиповете

Пентагонът отчита ръст на наблюденията на НЛО

Технологии Преди 1 час

Няма доказателства, че става дума за извънземни

.

Задържаха 51-годишен мъж за непозволени снимки в обществена тоалетна в Плевен

България Преди 1 час

След извършени огледи е изяснено, че снимките са правени с телефон през разделителните первази в мъжката тоалетна

<p>Продажбите на нови коли в Европа са намалели с над 20%</p>

Продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с над 20%

Свят Преди 1 час

Това е най-силният спад за този месец от началото на статистиките през 1990 г., като се изключи пандемичната 2020 г.

Защо личната инфлация е много по-висока от официалната

Защо личната инфлация е много по-висока от официалната

България Преди 1 час

Ценовата стабилност у нас през последните месеци бе нарушена и бе извадена от макроикономическия контекст, който следваше неизменно в продължение на близо 25 г., посочват от КНСБ

д

Тракторите увреждат почвата, която по-тежките динозаври са опазили

Любопитно Преди 1 час

Как изчезналите същества са оцелявали в екосистемите, които вероятно са променили, докато стъпват по земята?

.

Даяна и Йордан напуснаха „Един за друг“ на крачка от финала

Любопитно Преди 1 час

Броени секунди не достигнаха на семейството да продължи напред

.

Ангели, архангели и нефилими: Тайните на божествените същества

Любопитно Преди 1 час

Ангелите са изобразявани в многобройни форми на изкуството и са част от нашия фолклор, въображение и дори поп култура, ето какво не знаем за тях

.

Замърсяването е отговорно за преждевременната смърт на 9 млн. души през 2019 г.

Свят Преди 2 часа

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е свързан главно с лошото качество на въздуха

Иван Гешев

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на предложенията за освобождаването на Гешев

България Преди 2 часа

Това се случи по предложение на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев