"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие
"Труд": Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Танц с касови апарати, или за едно пробито доверие, коментира "Труд". Авторът припомня, че преди година данъчните обявиха, че ще изкарат продажбите на светло, свързвайки всички фискални устройства в страната с приходната агенция.

Изведнъж, без предупреждение, на партийна среща с представители на бизнеса, определящи се от ГЕРБ, финансовият министър Симеон Дянков даде едногодишна отсрочка за онлайн връзката. Сред изненаданите бяха онези търговци, които вече са подменили и свързали касовите си апарати с данъчната администрация.

Проблемът не е толкова във факта, че тези търговци вече са направили "непосилните" разходи, за да спазят законовите крайни срокове, а дали следващия път тези бели врани "ще се вържат" на държавата.

Всъщност това е най-голямата щета, която нанася с щедрия си предизборен жест Дянков. За пореден път поредните управляващи разочароват бизнеса, който повярва в поредното обещание за общи правила на играта.

"БСП продаде Кърджали на Доган, ГЕРБ ще им събори феодализма", е озаглавено интервюто в "24 часа" с депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя твърди, че в Кърджали няма тайна на вота.

Там вотът винаги е бил контролиран, манипулиран и хората са сплашвани до последния момент.

"Затова казвам, че хората тук са продадени - защото БСП до последния момент не са стъпвали в региона и селата. От създаването на ГЕРБ ние обикаляме от село на село, структурите ни разговарят с хората.

Вече 20 г. никой освен ДПС не е правил това, а те го правеха само преди избори. Затова амбициите ни са във всяко населено място в региона да имаме наша кандидатура", обяснява Караянчева.

От ГЕРБ заплашват, че ни правят досиета, разкрива в интервю за "Труд" Георги Кадиев, кандидат-кмет на БСП за София.

По думите му изборите в България са кръв, пот, сълзи и всичко останало. Кадиев разказва, че ГЕРБ в Столичната община привикват съветници на БСП и ги плашат да мълчат, че имали компромати за всички.

"Не си поплюват, харесва им да управляват община и държава чрез репресии и мачкане на всичко и всеки. И сега ще видите колко действащи кметове и политици под натиск и компромати ще се оттеглят от изборите. За да има служебна победа за ГЕРБ", допълва Кадиев.

В интервю за "Стандарт" Вельо Велев от Висшия съдебен съвет коментира SMS атаката за оставки към него и колегите му.

"Да подам оставка означава да призная, че ние 4 г. едва ли не във ВСС сме били някаква банда, което категорично не е вярно. В тези тежки години на икономическа криза ВСС не остави нито един съд или прокуратура в края на декември да не сa си платили сметки за ток, парно, вода и т.н. при този оскъден бюджет.

Защо не искат оставка на целия съд, а искат на ВСС? Много ловко някой в държавата прехвърля неудачите на цялата съдебна власт върху ВСС.

Добре, при толкова много назначения, дори да допуснем, че сме сгрешили, може ли за по-малко от 1% грешка, да се иска оставката по този варварски начин на един орган? Това е колективно решение", заявява Велев.

Специални екипи на МВР тръгват на лов за корумпирани полицаи по пътищата на България, съобщава "Труд".

Тайни агенти ще наблюдават колегите си дали вземат рушвети по магистралите и край морските курорти. Първата акция на спецекип вече е проведена по пътищата в Благоевградско и Кюстендилско.

Не е констатиран нито един случай на корупция, похвалиха се от МВР. Но при аналогична операция преди дни в капана паднаха 11 униформени.

"Има болници, които не могат да изкарват заложените прогнозни бюджети чрез клиничните пътеки, и това ги принуждава често многократно да превъртат пациентите. Защото само така могат да си получат парите", цитира "Труд" изявление на здравния министър д-р Стефан Константинов, направено на семинар за диагностично-свързаните групи.

Те трябва да заменят клиничните пътеки. На въпрос в кои области или болници става "превъртането на пациенти" и така се точи здравната каса, министърът отвърна, че се случва във всички специалности. Затова трябвало системата да се промени.

Не да лекуваш, а да надпишеш пациенти, коментира "Монитор". Как става така, че доктори, които лекуват пациент, го прехвърлят от една клинична пътека в друга.

Оказва се, че медиците отдавна си имат хватки за тази сложна на пръв поглед процедура. Хората, които се занимават с описването на болничните листове и епикризи, дори заработвали по 4-5 хил. месечно от подобна еквилибристика.

Подобни лекарски абсурди май могат да се срещнат само у нас. Страшното в случая е друго - че част от лекарското съсловие ги приема за нормална практика. Излиза, че основната цел на болниците е да докажат, че лекуват голям брой пациенти, за да заявят и повече средства пред здравната каса.

В същото време обаче нито лечебните заведения, нито министерството отчита какви са резултатите от едно добре проведено лечение и дали то е излекувало или не пациента.

По различни причини, главната от които бюрократични пречки и проблеми, 364 бенефициенти са оттеглили заявленията си за кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони, акцентира "Дума".

Други 66, чиито проекти са спечелили финансиране, въобще не са пожелали да подпишат договори. Сред причините, накарали фермерите да се отказват от европари, са процедурите и множеството документи, безогледното разкарване по институциите за снабдяване с нужните книжа, липсата на единна електронна система, която да облекчава събирането на необходимата информация за бенефициента, мудното разглеждане и одобряване на бизнес плановете, както и късното превеждане на първите траншове.

Освен това банковите институции са намалили до минимум кредитирането, а фермерите трудно осигуряват собствени средства за реализация на проектите.

Тоталитаризмът се връща в България на бял кон чрез икономиката, казва в интервю за "Новинар" Васил Василев, основател на Съюза на работодателите у нас.

По думите му държавата определя всичко в нашата икономика. Тя решава какви да са цените на енергоносителите. Също така акцизите, заплатите, пенсиите. Може да си внасяш най-високите осигуровки, но държавата ще реши колко точно ще бъде твоето възнаграждение на старини.

Държавата е най-големият работодател. Тя е и най-големият клиент. Европейските пари пак тя ги разпределя - чрез обществените поръчки, които са си един откровен грабеж. Държавата контролира и доминира основната част от икономиката на страната, а това е тоталитаризъм.

От него имат интерес само чиновниците, депутатите, кметовете, общинските съветници и всякакви други, които са се намърдали на разни службици, от които могат да крадат.

Представители на над 170 фирми за рециклиране на черни и цветни метали ще протестират днес пред парламента срещу нов Закон за управление на отпадъците, който се подготвя от министерството на екологията. Той ще премахне възможността физически лица да предават битови отпадъци директно в пунктовете за скрап срещу заплащане.

В интервю за "Дневник" Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда, отговаря на компаниите, които се оплакват, че новият закон ще прекрати бизнеса им.

"Недоволство има само в неголяма част от бизнеса - тази, която се занимава с черни и цветни метали. Забравяте обаче да коментирате щетите от непрекъснатите кражби на кабели и най-различни съоръжения от черни и цветни метали. Кражбите, които нанасят щети на железопътната система, на населението и на общините, с кражбите на различни предмети от инфраструктурата, включително и културни паметници.

Наскоро хора от едно село се оплакаха, че е била открадната църковна камбана, и след това я намериха в склад за цветни метали.

Смятам, че недоволството и желанието да се сложи ред са много по-големи, отколкото недоволството на тези фирми, които не искат да се подчинят на правилата", смята Манева.

На всички обществени места на територията на Европейския съюз достъпът до интернет да е гарантиран и безплатен. Това предлагат Соломон и Гергана Паси в писмо до Европейската комисия, отбелязва под глава "24 часа".

Писмото е адресирано до трима еврокомисари - Нели Крус, Вивиан Рединг и Джон Дали. Имаме предвид както кабелен, така и безжичен високоскоростен интернет, пишат двамата бивши министри.

Според тях достъпът до мрежата трябва да се разглежда като най-новата, пета свобода на ЕС заедно със свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги.

България се оказа на опашката по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европа и парадоксално - на първо място по ръст на заплатите, пише на първа страница "Класа".

Това показаха данните на Евростат, публикувани в последните дни. В Испания, Италия и Кипър БВП на човек от населението през 2010 г. е бил около средния за ЕС, във Франция - с 5% над средното ниво, а в Германия, Белгия, Финландия и Великобритания с 10-20% отгоре.

Най-висок е бил БВП на човек от населението в Люксембург - 283% над средното. На второ място е Холандия (134% от средното за ЕС), следвана от Дания (125%) и Ирландия (125%).

В същото време Румъния и България са имали БВП на човек от населението около 55% под средния за ЕС. По отношение на заплатите за първите три месеца на годината те са нараснали у нас три пъти по-бързо от европейските - със 7,8% при 2,6% за ЕС.

"Европа, спри да финансираш ромското изключване", настояха с плакати група роми, докато еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор обясняваше за широката рамка за интегрирането им, пише "Сега".

Така те изразиха позицията си, че Евросъюзът налива милиони в неефективни политики за ромското включване по време на откриването на двудневна конференция за използването на еврофондовете в интеграционната политика на това малцинство.

Еврокомисарят прие критиката спокойно, като обяви, че навсякъде подобни събития се използват, за да изкажат позицията си различни групи граждани, които смятат, че нямат право на глас. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж звъни на доктора: -Докторе,жена ми има температура. -Много ли е висока? -Да, с една глава над мен.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

кола тълпа Йерусалим атака

Един загинал и най-малко осем ранени при стрелба в Йерусалим

Свят Преди 9 минути

Полицията съобщи, че двама заподозрени нападатели "са били неутрализирани на място"

Раждане на звезда в Млечния път, заснето от телескопа "Джеймс Уеб"

Астрономи видяха за първи път въртящия се диск на новородена звезда в друга галактика

Любопитно Преди 28 минути

Новонаблюдаваният диск има диаметър, който е около 12 000 пъти по-голям от разстоянието на Земята до Слънцето

Тейлър Суифт

Тейлър Суифт е най-стриймваният изпълнител в Spotify за 2023 г.

Любопитно Преди 1 час

Хитът Flowers на Майли Сайръс е най-стриймваната песен на Spotify за годината

По-груб секс: Защо някои хора го смятат за удоволствие

По-груб секс: Защо някои хора го смятат за удоволствие

Любопитно Преди 1 час

Експериментирането за някои хора може да бъде терапевтично за справяне с предишни травми или несигурност

Ким Чен-ун

Северна Корея обяви, че никога няма да преговаря очи в очи със САЩ

Свят Преди 1 час

Според информацията на ТАСС според Ким Йо-чен "заплахата за световния мир идва не от това, че Северна Корея прилага своите суверенни права, а от господството на САЩ

Румен Радев президент

Румен Радев ще участва в срещата на върха за климата КОП28 в Дубай

Свят Преди 1 час

Тази година България за първи път ще участва на форума със собствен щанд

а

Състоянието на патриарх Неофит остава неясно, отслужват молебен за здравето му

България Преди 1 час

В сряда Светият Синод на Българската православна църква съобщи, че той е приет в болница

Заседание на СОС

Общинските съветници в София избират председател

България Преди 2 часа

На първите две сесии имаше по четирима номинирани

<p>Днес е двоен празник! Ето кой трябва да почерпи</p>

Днес празнуваме Мечкинден! Ето кой трябва да почерпи

Любопитно Преди 2 часа

Ето защо старите българи на 30 ноември празнували и Мечкинден

Народното събрание обсъжда и гласува кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател и предложената от него структура и състав на Министерския съвет

Седем министри ще участват в парламентарния контрол в Народното събрание

България Преди 2 часа

В програмата за работа на Народното събрание е и второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България

Паоло Джентилони

Комисарят по икономика Паоло Джентилони на посещение у нас

България Преди 2 часа

В първия ден от визитата си в София комисар Джентилони ще се срещне с министър-председателя акад. Николай Денков

Времето в четвъртък: Очаква ли ни затопляне

Времето в четвъртък: Очаква ли ни затопляне

България Преди 2 часа

Преобладаващите максимални температури ще са между 7° и 12°

Протести прекъснаха показания на Хенри Кисинджър пред Сената

Почина Хенри Кисинджър

Свят Преди 2 часа

Кисинджър беше удостоен с Нобелова награда за мир за преговори за прекратяване на войната във Виетнам, въпреки че конфликтът продължи и след това и неговият колега от Северен Виетнам Ле Дук То отказа да приеме наградата

Илон Мъск

Мъск: Нямам проблем да бъда мразен, вървете на...

Технологии Преди 3 часа

Милиардерът отправи остри обиди срещу рекламодатели на Х

Виолета Стайкова отпадна от "Игри на волята" 5

Виолета Стайкова отпадна от "Игри на волята" 5

Любопитно Преди 10 часа

Тя беше елиминирана от своя най-голям враг - Мартин Николов - Елвиса

ЕК се закани на Полша заради границата с Украйна

ЕК се закани на Полша заради границата с Украйна

Свят Преди 10 часа

Полша обяви, че ще извършва "засилени проверки" на украинските камиони