"Труд": Следването с година по-късо
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
51

С една година ще бъде намалено следването в университетите, съобщава "Труд". Бакалавърска степен ще се взема за три вместо за четири години, магистърска - за четири вместо за пет. Промяната ще бъде записана в новия Закон за висше образование.

"Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити", заяви в интервю за "Труд" образователният министър Сергей Игнатов.

"Висшите училища ще преценят за коя специалност колко години са нужни, защото за филология е едно, а за право и медицина - друго. Премахваме и всички количествени изисквания за брой преподаватели в една катедра и т.н Те бяха въведени през 90-те години като застраховка срещу съкращенията.

Но сега например се оказва, че Шуменския университет може да остане без пари, защото трябва да обяви конкурси за 20 доценти. Това не е нужно. В една катедра може да има само един основен професор, който да работи със свои колеги. Най-важното е другото - при финансовата рамка ще се решава на колко професори и доценти какви заплати ще се плащат, според труда им", обобщава Игнатов.

Водещото заглавие на "24 часа" информира, че 1100 евро струва да се сдобиеш в Испания с фалшив български паспорт, с краден български международен паспорт и с шофьорска книжка.

Това съобщава за "24 часа" испанският журналист Марк Витинг от телевизия "Ел Мундо", собственост на едноименния вестник. В продължение на няколко месеца той разследвал паспортната мафия в иберийската страна и установил, че в нея участват и редица българи.

От тях журналистът получил напълно изрядни на пръв поглед документи на името на нищо неподозиращия Иван Дончев Пенков.

Документът е незаконен, тъй като е за срок от десет години, а международните паспорти у нас са само 5-годишни. Испанската полиция установила, че Иван Пенков наистина съществува.

Той обявил паспорта си за откраднат у нас през 2007 г. Паспортът, освен с подправена снимка, е и с нов срок на валидност. Документите били изготвени от българин и в България.

ДКЕВР се отказа да крепи топлофикациите с по-скъп нощен ток, пише "Сега". От 1 юли ще има увеличение от 1,5 до 7% при парното в осем града. При газта и тока - също увеличение. Само за седмица шефът на регулатора Ангел Семерджиев смени за пореден път мнението си и вчера отсече, че нощната електроенергия няма да се вдига с до 10%, както бе обещал преди дни.

Преди ден от Българската стопанска камара прогнозираха увеличение с 30% от 2013 г. ДКЕВР пък направи значително по-оптимистична прогноза за 15%, но от 2012 г. Семерджиев подчерта, че запазването на ниските цени ще е само тази година, а догодина шоковото поскъпване на тока ще е неизбежно.

За "Класа" Христо Казанджиев, бивш директор в дирекция "Природни ресурси и концесии" в МИЕТ, казва: "Шистовият газ у нас ще бъде по-евтин от вносния. Предстои да бъде възложено проучване и на терен около Силистра".

Премиерът Бойко Борисов официално смени ръководителката на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, информира "Дума". Като причина за отстраняването й се изтъкват "констатирани нарушения в доклада на Сметната палата".

Начело на академията веднага застана земеделският зам.-министър Георги Костов. Номинацията му за поста идва от министър Мирослав Найденов. Той ще съвместява двете функции, освен това ще организира и проведе конкурс за избор на нов началник на академията.

Окончателният доклад, който Сметната палата е извършила на СА за 2009 г., е от 24 юни. Данните от него така и не са публикувани на интернет страницата на ревизионния орган. Одиторите се оправдаха, че документите били изпратени на главния прокурор Борис Велчев.

"Пари" съобщава, че "Газпром" не иска "Петрол". Докато двете враждуващи страни в най-големия търговец на горива в България се готвеха да продадат бизнеса на "Газпром нефт", дъщерната компания на руския газов гигант отрече изобщо да проявява интерес към сделката.

За "Монитор" Костадин Димитров, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", съобщава, че централата произвежда най-евтината енергия у нас.

Той предполага, че до края на октомври ще бъдат готови стрес-тестовете за централата. А от техническа гледна точка няма абсолютно никакви проблеми с 5-и и 6-и блок да работят в проектния си срок, който е съответно до 2017 г. и 2019 г.

БНБ поиска трупането на резерви и балансиран бюджет или излишъци при подем на икономиката също да бъдат записани при промените на законодателството, коментира "Класа".

Това е позиция, породена от подложения на обсъждане Пакт за финансова стабилност, идея на министър Симеон Дянков. Промените предвиждат в основния закон на страната да бъде записано, че закони, с които се установяват нови видове данъци върху доходите или печалбите, или се променят данъчните ставки на съществуващите преки данъци, се приемат само с мнозинство от две трети от всички депутати.

Същото мнозинство трябва да одобрява дефицит над 2% от БВП. Според шефа на БНБ в текстовете трябва да бъдат предвидени и разходите при извънредни случаи, но не пожела да коментира дали предложенията да бъдат "бетонирани" в конституцията, или да бъдат записани в друг закон.

Междувременно вчера с 10 гласа "за", три "против" и един "въздържал се" временната парламентарна комисия прие на първо четене промените в конституцията, свързани с Пакта за финансова стабилност.

Измененията подкрепиха народните представители от ГЕРБ и независими, депутатите от "Коалиция за България" бяха "против", представителят на Синята коалиция се въздържа. От ДПС не гласуваха, а депутатите от "Атака" изобщо не бяха в залата.

Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, казва за "Дневник": "Справедливо е да има тавани за директните плащания". Заради бавното обработване на проекти през последните три години и малкото сключени договори от фонд "Земеделие" се увеличава рискът в края на годината България да загуби пари по Програмата за развитие на селските райони.

Два пъти само през тази година страната е предупредена за тази опасност от Брюксел. Министър Найденов споделя стратегията си за това как ще се преодолее изоставането и каква е позицията на страната ни в преговорите за общата селскостопанска политика на ЕС. "Увеличението на авансовите плащания от 20 на 50% ще отключи плащанията по проектите.

България ще настоява за селско стопанство да продължат да се отделят 40-44% от общия европейски бюджет. Задължително е процедурите за одобряване на проекти в сектора в целия ЕС да се опростят. Настояваме да бъдат запазени и двата стълба на подпомагане (директни плащания и инвестиционни мерки - бел. ред.)", заключава министърът. 

На първа страница "Новинар" оповестява: "1300 е броят на жертвите на домашно насилие през първите шест месеца на 2011 г. Страната ни е на първо място по изоставени в институции бебета".

Думите са на Геновева Тишева, председател на "Алианс за защита срещу домашното насилие". Данните на организацията показват, че тя е оказала помощ на 4809 жертви за 2010 г. 73% от хората, върху които е упражнено домашно насилие, са пълнолетни жени, а 27 на сто са деца. У нас за 2007 г. на 100 000 деца 956 са настанени в институции.

В доклада се посочва, че правителството предприема сериозни действия за деинституционализацията на малчуганите. Въпреки това са нужни допълнителни усилия за подкрепа на семействата в риск и на децата в най-ранна възраст.

От УНИЦЕФ дават пет препоръки за намаляването броя на изоставените деца. Сред тях са осигуряването на адекватен бюджет за социални услуги за семействата в риск. Също така се препоръчват и законодателни промени, с които настаняването на децата в домове да се прилага само като крайна мярка.

"Атака" резюмира: "Законът "Попова" разреши рекета". Министър Попова се готви за пост в Брюксел след угодническия текст за отнемане на имущество от престъпна дейност. Властта изкова закон, който реално може да се превърне в инструмент за рекет на неудобните.

Иде реч за Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, чиято привидна цел е да се справи с тежката корупция, в която живеем вече повече от 20 години.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров текстът е дотолкова спорен, че трябва да бъде подложен на сериозна ревизия, ако не искаме Европейският съд в Страсбург да бъде затрупан с дела срещу България. "Този закон е дори антиконституционен", убеден е Сидеров.

"Труд" коментира темата със заглавие: "Брюксел ще ни мъмри за "двойния стандарт". В юлския доклад на Брюксел ще има забележки за прозрачността в работата на ВСС и за управленската му политика, прогнозира министър Попова.

Тя очаква критики от Еврокомисията и за създаденото усещане у хората, че не са равни пред правосъдието.

За "двойния стандарт" първи заговори посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Попова обяви на конференцията "Правосъдие близо до хората" за "порочно" и "удобно" досегашното кадруване на ВСС.

"Дума" цитира Корнелия Нинова: "Много болка очаква Борисов на изборите".

"Няма европейска държава, в която след подобни думи премиерът да оцелее", казва лидерът на БСП Станишев. След мандата на Борисов България ще бъде изправена пред проблемите на Гърция и Папандреу, алармират от левицата.

Депутат Нинова предупреди: "Г-н Борисов, много унизително и обидно е да наричате българите кучета, но ако ги смятате за такива, да знаете, че ухапването от тях страшно боли, лечението е тежко и те изважда извън строя за дълго време".

Коментари 51
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

51 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 15 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 35 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове